Egészségügyi kérdezz-felelek

Árt vagy használ a kávé?

Régebben elterjedt vélekedésnek számított, hogy a kávé szívbetegséget, rákot és más betegségeket okozhat. Azóta számos tanulmány bizonyította, hogy a fekete frissítő tele van egészségvédő antioxidánsokkal, igaz, valóban árthat, ha túlzásba viszik a fogyasztását. A kávé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, epekövek, Parkinson-kór (csak férfiaknál), májbetegség, Alzheimer-kór és más rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Napi egy-két csésze kávé javíthatja a memóriát és a kognitív képességeket. Árt a koffein alvásproblémákat és idegességet okozhat. Nőknél súlyosbíthatja a fibrocisztás fájdalmat, bár az összefüggés egyelőre nem bizonyított. Egyes kutatások szerint a napi három csészénél nagyobb mennyiség gyengítheti a csontokat. Az ún. Dugattyús főzővel készített és a török kávé növelheti a koleszterinszintet. A szakértők többsége egyetért abban, hogy terhesek legfeljebb egy adagot igyanak naponta.

Érdemes tudni - a kávé rostot tartalmaz!

Nem is akármilyet, hanem a zabpehelyben is meg­található, a szívet és az érrendszert védő, vízben oldható élelmi rostokat. Spanyol kutatók szerint mindegy, milyen típusú feketét választunk: 2 dl filte­res, instant vagy presszókávé egyaránt 1-1,5 gramm oldható rostot biztosít a szervezet számára.

Koffeinmentes kávéra váltottam, mégsem tudok továbbra sem elaludni

Valószínűleg valamennyi koffeint továbbra is elfogyaszt. A legtöbb koffeinmentes kávéban van minimális mennyiségű serkentő hatású anyag. A Floridai Egyetem kutatói megállapították, hogy a különféle kávézókban és gyorséttermekben árult 4,5 dl-es koffeinmentes kávéban körülbelül 14 milligramm koffein van.

Ez természetesen jóval kevesebb, mint a koffeines kávékban lévő mennyiség (ami ennek akár a hússzorosa is lehet), ám ha naponta több pohárral megiszik belőle, nem csoda, ha éjszaka nem bír aludni. Korlátozza a fogyasztást napi egy bögrére vagy próbáljon ki egy másik márkát. (Amerikában többnyire a nagy poharas, hígabb kávékat fogyasztják.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.