Egészségmegőrzés

Sok kávét és koffeintartalmú italt fogyasztok

A kár

Káros-e a koffein? Örök dilemma, számos tanulmányt idézhetnénk ezzel kapcsolatban pró és kontra. A koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív- és veseműködést, emeli a vérnyomást (de csak addig, amíg a szervezet hozzá nem szokik). Segít felszabadítani a szervezetben az elraktározott zsírt, fokozza az anyagcserét, a gyomornedv-elválasztást, elernyeszti a tüdő hörgőizmait, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok esélyét.

Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás, a szívritmuszavarok és a csontritkulás veszélyét, s fontos tényező lehet a szívbetegségek, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a degeneratív betegségek kialakulásában.

Tudjuk, hol a határ

Egy 7 grammnyi őrleményből készített eszpresszó-kávéban körülbelül 0,1 g koffein található, ennek az adagnak a hatása mintegy 4 órán át tart. Napi 2-3 csésze kávé frissítő ital, de 1 g koffein (10 csésze) napi fogyasztása már izgatottságot, szédülést és rosszullétet okozhat még az egészséges felnőtteknél is. A magas vérnyomásúak, a szív- és vesebetegségben szenvedők és a koffeinérzékenyek legyenek még óvatosabbak. A tapasztalatok szerint az éveken, évtizedeken át tartó mértékletes kávézás általában nem káros, a túlzott kávéfogyasztás ellenben több kellemetlen tünetet produkálhat: hőemelkedést, aritmiás szívverést, szorongást, hasmenést, álmatlanságot.

Jóvátehető? Igen.

Mivel a koffein hatása csak átmeneti, a kávéfogyasztás mérséklése 1-2 napon belül megmutatkozik.

A mértékletesség további előnyei

Az idegesség és álmatlanság megszűnése, a csontok védettsége.

A gyógyulás útja

Megfelelő időzítés

Kávézni reggel vagy kora délután érdemes. Mivel a koffein 3-7 óra elteltével bomlik le, illetve ürül ki a szervezetből, a késő délután fogyasztott kávé álmatlanságot okozhat.

Megfelelő használat

A kávé nem szünteti meg a fáradtságot, csak a pihenés. A kávé feladata az, hogy az ébrenlét, a munka- és a szabadidő pillanatait tegye még intenzívebbé.

A szív és az érrendszer védelme

Ha valaki szívbeteg vagy tartósan magas vérnyomásban szenved, kerülje a koffeines italokat. Akinek a vérnyomását megemeli a koffein, a mérés előtt pár nappal ne fogyasszon kávét.

Kalciumpótlás

Aki szereti a kávét, de nem fogyaszt sok tejterméket, kiegészítőkből szerezze be a koffein hatását ellensúlyozó kalciumot. A túlzott koffeinfogyasztás, mint említettük, kalciumhiány esetén csontritkulást okozhat.

Fokozatos koffeinmegvonás

Aki nem tud lemondani a kávéról, vásároljon koffeinmentes változatot. Először keveset keverjen a normál kávéból készült reggeli adaghoz, majd több héten át fokozatosan növelje a koffeinmentes arányát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.