Cukorbetegség

A kávé tényleg csökkenti diabétesz kockázatát?

Ami a diabéteszt illeti, bizonyára mindenki örömmel hallja, hogy ma már elég bizonyíték szól amellett, hogy a kávé tulajdonképpen csökkenti a kockázatokat. Valóban 18 olyan vizsgálatot folytattak le összesen csaknem félmillió emberrel, amelyek megmutatták, hogy a kávé, a koffeinmentes kávé és a tea tényleg csökkenti kis mértékben a diabétesz kockázatát.

Több elmélet létezik ennek magyarázatára, mivel a sok koffein önmagában nem tesz jót az egészségnek. Mindenesetre mind a kávéban, mind a teában sok az anti-oxidáns, aminek kedvező hatása lehet.

Két közelmúltban készült tanulmány arra mutatott rá, hogy a kávé nem vált ki inzulinkiválasztást, még akár csökkerítheti is az inzulinrezisztenciát. Érdekes módon ez a hatás érvényesül a kávénál és a koffeinmentes kávénál is, ami arra enged következtetni, hogy nem a koffein csökkenti az inzulinrezisztenciát. Valójában a koffeinmentes kávé még segítheti is az inzulintermelő sejtek egészségének megőrzését.

A kávé védő hatásának egy lehetséges magyarázata az, hogy segíthet a fogyásban.

Vannak erre bizonyítékok, de ezek nem perdöntőek. Mindamellett nem kérdés, hogy a kávé valóban csillapítja az éhséget. Ennek az az oka, hogy a kávé ösztönzi a glükagon hormon felszabadulását, ami a glikogén lebontása révén segíti a glükózszint emelését.

A kávé stimulálja a mellékvese hormonjait, amelyek viszont energialöketet adnak, felkészítik a szervezetet a vadászatra (az adrenalin az a hormon, amely őseinket „harcra vagy menekülésre” késztette, habár ma már nem igazán emiatt van szükségünk rá). Arra kellene rávennünk magunkat, hogy ne cukorra vadásszunk, hanem az extra energiát testmozgásra fordítsuk.

A kávé péksüteménnyel halálos kombináció?

Mielőtt rögtön a kávéscsésze után nyúlnánk, valamit még le kell szögeznünk. Ha a kávét szénhidráttartalmú étellel, mondjuk croissant-al vagy muffin-al kombináljuk, akkor az inzulinrezisztencia csökkentése helyett épp az ellenkező hatást érjük el.

Ennek a kedvelt kombinációnak a következményeit akarták felmérni a kanadai Guelph Egyetem kutatói, akik önkénteseknek szénhidrátban gazdag péksüteményt, például croissant-t, muffint vagy pirítóst adtak, koffeinmentes vagy koffeintartalmú kávéval együtt. A kávé-szénhidrát-kombinációt elfogyasztóknak háromszor annyival nőtt a vércukorszintjük, az ezt szabályozó hormon, az inzulin szintje pedig csaknem megfeleződött.

kave-diabetes.eleln-jo-e
Azért nem kell tőle elájulni….

A magas vércukorszintnek és a gyenge inzulinműködésnek ez az elegye a hízás és a diabéteszkockázat növekedésének biztos receptje, mivel a fölös vérglükóz zsírként raktározódik el. Ez a tanulmány rávilágított arra, hogy a kávé szénhidrátban gazdag péksüteménnyel veszélyes kombinációt alkot, még ha a koffeinmentes kávé nem is befolyásolta az utóbbi glikémiás terhelését.

A kávé és a koffeintartalmú italok egyéb hátrányai

Mindezek mellett több árnyoldala is van a túl sok kávé és koffeintartalmú ital fogyasztásának. Növelik a vérnyomást, míg a koffeinmentes italok nem.

Ismeretes, hogy a kávé a teánál jobban növeli a homocisztein szintjét – ami a szívinfarktus és az agyérgörcs egyik legjobb előrejelzője. Napi két csésze kávé a homocisztein szintjét 4 óra alatt két ponttal növelheti meg. Négypontos növekedés a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát megduplázhatja. A koffeinmentes kávé csak fele ilyen mértékben hat a homocisztein szintjére, tehát kevésbé ártalmas.

Ha valaki mégis szeretne kávét inni – hogyan fogyasszuk?

A kutatások azt sugallják, hogy ha valaki kávét akar inni, akkor legjobb, ha önmagában fogyasztja, édesítőszerek vagy péksütemények nélkül, utána pedig legalább 30 percet vár az evéssel. Nem szabad persze túlzásba vinni, legfeljebb egy vagy két kávét engedhetünk meg magunknak naponta.

Ennél több jó eséllyel stresszessé és izgatottá tesz, ami árt a vércukor-szabályozásnak, amint azt a következő fejezetben látni fogjuk. A kávé kedvező hatásainak szinte mindegyike megszerezhető a koffeinmentes kávéval is, így az árnyoldalak jó része kiküszöbölhető.

Jegyezzük meg! Napi egy koffeinmentes kávé tehát tulajdonképpen inkább jót tesz az egészségnek, nem pedig árt, már ami a diabéteszt és a vércukorszint kézben tartását illeti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.