Fájdalom enyhítése

Égési sérülések esetén mi a teendő?

Tünetek

Első fokú égés: éles, égő fájdalom és bőrpír, hólyagok nincsenek. Másodfokú égés: fájdalom, bőrpír és hólyagok. Harmadfokú égés: a bőr elszenesedett, fehér vagy megfeketedett, és ez beterjed a bőr alatti szövetekbe is. A fájdalmat először nem lehet érezni, mert az idegvégződések is károsodtak.

Veszélyeztetett csoportok

A tűz elengedhetetlen része az életünknek, következésképpen mindenki szembesülhet az égési sérülésekkel. Hazánkban 70-80 ezer ember – fele gyermek – ég meg évente annyira súlyosan, hogy orvosi ellátásban kell részesülnie. A legtöbb ember az égési sérülést a tűzzel és a lángokkal hozza kapcsolatba, de fájdalmas égési sérüléseket lehet szenvedni vegyületektől, gőztől, elektromosságtól vagy akár a túl sok napfénytől is.

Ahogy az várható, az égési sérülések leggyakrabban a konyhában történnek, a forró tűzhely mellett. Égési sérülés azonban előfordulhat és elő is fordul a ház bármelyik helyiségében és a házon kívül is. Néhány foglalkozás magában hordozza az égési sérülés fokozott kockázatát, különösen azok, amelyek végzése során vegyszerekkel, hegesztőeszközökkel, elektromossággal, melegítőeszközökkel kerülünk kapcsolatba.

Tény! A tűzoltókat a munka közbeni megégés veszélye naponta fenyegeti. A dohányosoknál (és a családjuk körében) a komoly vagy végzetes égési sérülésnek is fennállhat a veszélye – különösen akkor, ha égő cigarettával alszanak el.

Minden évben több gyermek szenved súlyos égési sérülést vagy hal meg, amikor gyufával játszik. A hősugárzók, a melegítők, a fáskályhák és a nyitott tűzhelyek mind magukban hordozzák a tűz okozta sérülés és a megégés veszélyét. Forrázás akkor jöhet létre, ha a víz hőfoka 54 °C-nál magasabb. Még a túlzott napozás is okozhat súlyos égéseket.

Kialakulása

Az égés okozta sérülések foka az enyhétől a halálosig változhat. Szinte minden égés, függetlenül attól, hogy enyhe vagy súlyos, fájdalmas. Az égési sérülés súlyosságát két tényező határozza meg: egyrészt, hogy a test teljes bőrfelületéből hány százalék égett meg, másrészt, hogy a bőr alatti szöveteket milyen mértékben érte károsodás.

  • Az enyhe vagy első fokú égések a bőr külső rétegére korlátozódnak. Fájdalmat és bőrpírt okoznak, de a bőrön nincsenek hólyagok. Rendszerint maguktól gyógyulnak néhány napon belül.
  • A közepes vagy másodfokú égések fájdalmas hólyagokat okoznak, és károsítják mind a bőr felhámját, mind az irhát. Noha fájdalmasak, ezek az égések nem súlyosak, hacsak nem borítják a test nagy felületét, vagy a hólyagok nem fertőződnek meg.
  • A súlyos vagy harmadfokú égések elszenesítik vagy elfeketítik a bőrt, és sürgős orvosi ellátást igényelnek. Mélyen behatolnak a bőrbe és az alatta lévő szövetekbe. Károsítják az idegeket, az ereket, a mirigyeket, az izmokat és a csontokat. Halálos lehet, ha a test több mint 30%-át vagy életfontosságú szervek működését érinti.

Mit tegyünk?

Ha égési sérülést látunk el, soha ne tegyünk rá vajat, étolajat, krémeket vagy más anyagot. Ezek nem enyhítik a fájdalmat, elősegítik viszont a fertőzés kialakulását, és az orvosnak a kezelés megkezdése előtt el kell távolítania a bőrről, ez pedig fokozza a fájdalmat. Ehelyett fedjük be a területet hideg, nedves borogatással és azonnal keressünk orvosi segítséget. A harmadfokú égés keresztülhatol a felhámon, az irhán, valamint a bőr alatti és egyéb, mélyebb szövetekre is ráterjed.

Tipp! Ha hólyagok alakulnak ki, ne lyukasszuk ki őket, mert elfertőződhetnek. Végül maguktól elmúlnak vagy kifakadnak. Utóbbi esetben óvatosan öblítsük le a területet tiszta vízzel, tegyünk rá antibiotikumos kenőcsöt, és takarjuk be steril kötéssel. Azt naponta cseréljük, és hívjuk orvosunkat, ha a fertőzésnek bármilyen jelét is tapasztaljuk.

Ha a sérülést maró vegyület okozta, például lúg vagy lefolyó-tisztító, vessük le az összes beszennyeződött ruhát és ékszert. Azonnal engedjünk hideg vizet az érintett területre 15-30 percig, majd keressük fel az orvost. Ha az anyag a szemünkbe fröccsent, néhány percig öblítsük vízzel, de legyünk óvatosak, nehogy beszennyezzük a másik szemet is. Takarjuk be az érintett szemet hideg borogatással, és menjünk azonnal a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ha áramütés ér, hívjuk fel azonnal az orvosunkat.

Az áram okozta égések gyakran sokkal súlyosabbak, mint amilyennek látszanak, nagyobb károsodást okoznak a testen belül, mint annak felszínén. Ha az égés 3 cm átmérőjűnél nagyobb hólyagokat okoz, vagy testszerte hólyagok jelentkeznek, forduljunk orvoshoz kezelésért. A harmadfokú égések minden esetben orvosi ellátást igényelnek.

Figyelem!

Az első fokú és másodfokú égések – amennyiben csak kis felületet érintenek – jól gyógyulnak egyszerű beavatkozásra. Tartsuk az érintett bőrfelületet hideg víz alá. A fájdalom és a duzzadás csökkentésére használjunk húsz percig hideg borogatást, tíz percre vegyük le, majd újra tegyük vissza. Ne helyezzünk jeget közvetlenül a megégett bőrre. Vegyünk be aszpirint vagy ibuprofent a fájdalomra. Érzéstelenítő bőrspray ugyancsak enyhítheti a kisebb égési sérülések fájdalmát. Azonban mély vagy kiterjedt égésekre bőrspray-t vagy más, nem receptre kapható fájdalomcsillapítót ne használjunk.

Mit tehetünk a súlyosabb égési sérüléseknél?

Mélyebb égéseknél az elhalt szövetek eltávolítása után számos esetben bőrplasztikai megoldás válik szükségessé. Ezen bőrátül­tetéseket a test más, ép területéről vett úgynevezett félvastag bőrátültetéssel tudjuk megoldani.

Igaz azonban, hogy eredményes bőrátültetést követően az eredeti sérülés gyógyulása mellett, a bőrt adó terület (mely rendszerint a comb elülső felszíne, a farpofa stb.) pigment-differenciája sok évig maradandó nyomot hagy. Jelenleg még semmi olyan úgynevezett „műbőr” nem áll rendelkezésre, amely az előbb említett megoldást felvál­taná, hogy az adó terület, mint újabb sérült terület ne játsszon szerepet.

Jegyezzük meg! Amennyiben az égési sérülés annyira mély, hogy teljes értékű bőrre, bőr alatti szövetet, esetleg izmot is tartalmazó transzplantátumra van szük­ség, úgy a mikrosebészeti módszerek felhasználásával a test más terüle­téről kell ezt az igényt kielégítő bőrt és említett más szövetet venni.

Ez a lehetőség ma már minden olyan intézetben adott, ahol mikrosebészeti módszerek használatosak.

Mit tehet az orvos?

A könnyű sérülések bármely általános sebészeti feltételekkel bíró kórházi osztályon kezelhetők. A nagy kiterjedésű, mély és több plasztikai megoldást igénylő égési sérültek ellátását speciális osztályon, rendszerint traumato­lógiai osztály égésplasztikai részlegén ajánlatos végezni.

Az égési sérülés miatt szükségessé vált plasztikai megoldásokat követően hosszú ideig kell ezeket a pácienseket kontrollálni, mert a későbbiek során az esetleges húzó­hegek további működésjavító műtéti beavatkozásokat igényelnek.

Kezelés

A kezelés az égés súlyosságától és kiterjedésétől függ. A kiterjedt harmadfokú égés kórházi befekvést és intenzív ellátást igényel. Tetanusz védőoltással és antibiotikumokkal megelőzhetők a fertőzések. Infúzió adásával csökkenthető a kiszáradás veszélye.

Morfiumot és más kábító hatású gyógyszert használnak a fájdalom enyhítésére. Ha az égés ízületet is érint, sebészeti beavatkozás válhat szükségessé annak érdekében, hogy megelőzzék a hegszövet megrövidülését a gyógyulás során.

Kiterjedt vagy harmadfokú égéseket kórházban, intenzív osztályon kell kezelni. A sokkos állapot leküzdésére vért vagy plazmát adnak. Ha a tüdő is károsodott, a sérültet mesterségesen lélegeztetik.

A mély égési sérülések különleges ellátást igényelnek. A károsodott szöveteket el kell távolítani, és az ép szöveteket steril szövettel vagy mesterséges bőrrel kell borítani. A harmadfokú égést követően a bőr önmagától nem tud megújulni az alatta kialakuló szövetek sérülése miatt. Vastag hegszövet alakul ki a helyén, ha-csak a test egyéb helyéről származó vagy mesterséges bőrt nem ültetnek a területre.

Megelőzés

Szereljünk be tűzriasztókat, és és győződjünk meg róla, hogy a háztartásban mindenki tudja, mit kell tenni tűz esetén.

Tartsuk a gyufát gyermekektől elzárt helyen, és már fiatalkorban tanítsuk meg őket a tűz veszélyeire. Főzéskor tartsuk az éghető anyagokat (függönyöket, edényfogókat, edényalátéteket) távol a nyílt lángtól, valamint úgy tegyük az edényeket a tűzhelyre, hogy azok fogóját a kisgyerekek ne érhessék el. Állítsuk a meleg víz termosztátját 54 °C-ra (vagy 50 °C-ra, ha kis¬gyerek is van a háztartásban). Takarjuk el a melegítőket, és fokozott óvatossággal kezeljük a hordozható hősugárzókat.

Kandalló esetén használjunk tűzhelyvédőt, hogy megakadályozzuk a szikrák és a parázs kiesését. Bizonyosodjunk meg róla, mielőtt lefekszünk, hogy a tűz kialudt. Ez csak néhány a számtalan tűzbiztonsági előírás közül, amelyeknek mindenki számára természetesnek kell lenniük.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: a gyógynövényeket és a házi gyógykészítményeket csak enyhe égések kezelésére szabad használni.

  • Gyógynövénygyógyászat: Az aloe vera természetes érzéstelenítő és gyógyító tulajdonságai miatt jó választás az olyan első fokú égések kezelésére, amelyek nem okoznak hólyagokat. A legelőnyösebb a frissen levágott levélből kiengedett zselé használata. A kisebb égések kezelésére használható egyéb növények közé tartozik a boszorkánymogyoró, a fekete nadálytő és a körömvirág, amelyeket jellegzetesen teában áztatott borogatásként alkalmaznak.
  • Homeopátia: A homeopátiás szakemberek gyakran írják fel a kisebb égések és forrázások gyógyításának az elősegítésére az Urtica urenst vagy a Causticumot.
  • Táplálékkiegészítők: A kiterjedt égéstől szenvedő betegek gyógyulásának a biztosítására elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. A szövetek helyreállítására több kalóriát és fehérjét igényel a szervezet. Fontos táplálékkiegészítők még a sebgyógyulás javítására szolgáló C-vitamin, a megfelelő anyagcserét biztosító B-komplex-vitamin, a bőr helyreállítását elősegítő A-vitamin és a megfelelő folyadék- és elektrolit-egyensúlyt biztosító kálium, valamint más egyéb ásványi anyagok. Felgyorsítja a gyógyulás folyamatát és csökkenti a hegesedést, ha közvetlenül a bőrön alkalmaznak E-vitamint.
  • Gyógytorna: A kiterjedt harmadfokú égés utáni felépüléshez rendszerint szükséges az intenzív gyógytorna is. Először a sérült végtagokat sínbe helyezik vagy passzívan tornáztatják, hogy megelőzzék a végleges „fagyottá” vagy rögzítetté válást. A napi nyújtást, a súlyzós edzést és a tornagyakorlatokat az erő és a működés visszanyerésére állítják össze. A vízi torna és a hidroterápia más formái különösen hasznosak a kiterjedt égést szenvedett betegek számára.

Forradalmi újdonságok

A mesterséges bőr kifejlesztésében elért eredmények nagyban megnövelték a túlélést, csökkentették a tartós munkaképtelenséget és a kiterjedt harmadfokú égések miatt létrejövő torzulások gyakoriságát. Ezeknek az anyagoknak a használata számos esetben előnyösebb, mint a természetes bőrből készült készítményeké, mert kisebb a kilökődés kockázata és a fertőzés veszélye.

Mind az UVB-, mind az UVA-sugárzás károsítja a bőrt. A kettő közül az UVA mélyebbre hatol, és sokkal kiterjedtebb károsodásokat okozhat. Dél körüli időben akár néhány perces tartózkodás a napon már komoly bőrkárosodást okozhat az arra hajlamosoknak. Az ultraviola A- és az ultraviola B-sugárzás kiszűrésére mindig kenjük be magunkat 15 vagy annál nagyobb faktorú napkrémmel. Korlátozzuk a napon való tartózkodást de. 10 óra és du. 3 óra között. Kenjük be magunkat rendszeresen fürdés vagy intenzív verejtékezés után.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.