Gyermekbetegségek

Leégés a napon gyermekkorban, kezelése

Mielőtt kifeküdnénk napozni, jó, ha tudjuk, milyen kártékony és jótékony hatásai vannak a napfénynek. A napsugarak mindenkinek okozhatnak károsodást, de főként a kisgye­rekeknek. Az ő bőrük felszíni rétege sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, mert hiányzik róla az a szaruréteg, ami védelmet biztosít a külső hatások ellen.

Ma már közismert, hogy a túlzásba vitt napozás, különösen a fehér bőrűeknél, az egyik legnagyobb rizikófaktor a bőr elöregedésére, ráadásul az ultraibolya sugarak megnövelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a napfénynek számtalan jótékony hatása is van: serkenti a D-vitamin-termelődést, amivel megelőzhető az angolkór. Érdemes tehát kihasználni a napfény előnyeit, a ká­rosodásokat pedig kivédeni.

Mi történik?

Ha nem megfelelő módon napozunk (pl. túl hosszú ideig tartózkodunk a napon, nem használunk semmiféle vé­dekezést stb.), akkor a bőrünk megéghet: kivörösödik, feldagad, amihez viszketés társul, akár az első fokú égési sérüléshez hasonló vízhólyagok is kialakulhatnak. A nap roncsolja a fő fehérjék közötti kötéseket, amelyek a felhámot alkotják és a vérerek­ből savó kiáradását idézi elő. Az erősebb leégések lázat, hányingert és hányást is okozhatnak.

Mi a teendő?

A leégést lehet hideg vizes bikarbonátos borogatással kezelni. Ha a bőr felhólyagosodik, jobb, ha békén hagyjuk a hólyagokat, inkább hidratáló és frissítő krémmel kenjük be. Láz és hányinger esetén adhatunk lázcsillapítót és hányinger elleni gyógyszert.

Megelőzés

Mindenekelőtt fontos, hogy bölcsen viselkedjünk: fokozatosan engedjük ki a napra a gyereket, de 11 és 16 óra között lehetőleg egyáltalán ne legyen a tűző napon. Gondoskodjunk a megfelelő ruházatról, a magas védőfaktorú naptejekről nemcsak a vízparton vagy a hegyekben, hanem a városban is. Tegyünk a gyerek fejére sapkát, a szemét pedig napszemüveggel óvjuk. Az izzadás és a nagy meleg miatt a gyerek, jelentős mennyiségű vizet veszít, ezért adjunk neki elegendő folyadékot, az ásványi sók pótlására pedig gyümölcsöt és zöldséget.

Homeopátia

Urtica urens 5CH a visz­kető, égő bőrpírra, ami langyos borogatás hatására javul. Az Apis melíifica 5GH az égő, viszkető bőrre jó, valamint ha a tünetek hideg borogatásra javulnak. Ferrum phosphoricum 5CH hőemelkedés-re, ami a napozás után jelentkezik és fáradtság kíséri. Belladonna 5CH a magas lázra, ha az arc kipirult és a gyerek hideg vizet kíván.

Növényterápia

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a homeopátiás szerekhez adhatunk Ribes nigrum MG 1 DH-t 10-30 cseppet kevés vízben a gyerek testsúlyától függően, naponta háromszor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.