Egészségügyi kérdezz-felelek

Egy ideje fáj a sarkam. Elmenjek ezzel ortopédiára?

Igen. A sarok talpi részén jelentkező, reggel erősebb fájdalmat legtöbbször a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag gyulladása (plantar fasciitis) okozza. Ez az állapot futóknál és túlsúlyos személyeknél igen gyakori. Gyulladáscsökkentőkkel és nyújtó gyakorlatokkal kezelhető, de néhány hónapra vagy akár hosszabb időre is szükség lehet, mire a fájdalom elmúlik. Óvja lábát, a talpboltozatot jól alátámasztó cipők viselésével, különösen akkor, amikor sokáig kell talpon lennie.

Sarokcsontkinövés és szalaggyulladás

A fájdalom egy másik magyarázata a sarkantyú, azaz sarokcsontkinövés lehet. Túlzott terhelés hatására a csont dörzsölni kezdi az izmokat, ezért gyulladás keletkezik, majd sarkantyú képződik a lábszárizom ínjának eredésénél vagy a talpi részen. Nem ritkán kötőszöveti szalaggyulladás kíséri ezt az állapotot.

Fontos a pihentetés, kényelmes lábbeli és talpbetét használata, emellett a kezelés részét képezi a jegelés, gyógytorna, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, esetleg a lökés hullámterápia. Műtétre nem minden

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.