Egészségügyi kérdezz-felelek

Javítani fogja-e a Ginkgo biloba az emlékezetemet?

Ha ön alapvetően egészséges, csak túlhajszolt és túl sokat dolgozik, akkor valószínűleg nem. Sok millióan szedik a világ egyik legősibb fafajából származó ginkgo-készítményeket abban a hitben, hogy attól jobban fognak emlékezni a fontos időpontokra, nem fogják elfelejteni a neveket és megtalálják a folyton eltűnő kulcsaikat.

A Ginkgo biloba antioxidánsokat tartalmaz, ezáltal védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Értágító hatása is van, így javítja a véráramlást, aminek elvileg segítenie kell az egészséges és hatékony működéséhez bőséges és folyamatos vérellátást igénylő agy működését. A készítmények emellett csökkentik az ereket elzárni képes vérrögök képződésének valószínűségét is.

Tanulmányok a memóriára gyakorolt hatásairól

A legtöbb vizsgálat azonban nem nagyon tudott kimutatni memóriajavító hatást. Egy tanulmányban egészséges, 60 éves és idősebb személyek 6 hétig szedtek ginkgo bilobát, majd egy sor pszichológiai vizsgálatot végeztek el rajtuk, hogy teszteljék az emlékezetüket, figyelemösszpontosító képességüket és egyéb kognitív képességeiket. Ezek a személyek semmivel sem teljesítettek jobban a hozzájuk hasonló, de a gyógynövényt nem szedő férfiaknál és nőknél.

A Ginkgo bilobát tartalmazó étrend-kiegészítők valószínűleg nem csökkentik az emlékezetet és más szellemi képességeket lerontó betegségek (köztük az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái) kialakulásának kockázatát. Egyes kutatások szerint azonban segíthetnek enyhíteni a súlyos tüneteket. A Ginkgo biloba készítményeket Európában széles körben használják a demencia kezelésére, és több tanulmány szerzői is azt találták, hogy lassítani képes a demens páciensek emlékezetvesztését és szellemi leépülését.

Gyaloglás közben fáj a lábam, és egy barátom szerint a Ginkgo-biloba kivonata segíthetne. Valóban így van?

A Ginkgo-biloba akkor segíthet, ha a fájdalmat a láb rossz vérkeringése okozza. Nemcsak a szív artériáit zárhatja el a koleszterin, a zsír és más anyagok, hanem a lábban lévőket is. Ahogy romlik a lába véráramlása, várhatóan azt fogja tapasztalni, hogy egyre kisebb távolságot tud fájdalom nélkül legyalogolni. Végül pedig a lába már nyugalomban is fájni fog.

Vérkeringést javító képessége miatt a Ginkgo biloba igen népszerű lett azok körében, akik a fenti vagy ahhoz hasonló keringési problémákkal küszködnek. De ne várjon tőle túl sokat. Egy becslés szerint ez az étrend kiegészítő tényleg növeli a fájdalom nélkül legyalogolható távot nagyjából 65 méterrel. Ha úgy dönt, hogy próbát tesz a ginkgóval, napi 120240 mg a kivonat szokásos adagja.

Megszünteti-e a Ginkgo a fülzúgásomat?

Sajnos nem. Néhány régebbi, nem kellő gonddal kivitelezett vizsgálatból úgy tűnt, hogy a Ginkgo biloba segíthet elcsendesíteni a fülzúgásban szenvedők életét megkeserítő csengő, zúgó vagy sziszegő hangokat. Az újabb, magasabb színvonalú vizsgálatok szerint azonban hiába számítanak erre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.