Fájdalom enyhítése

Rák okozta fájdalmak csökkentése

Tünetek

Korai szakaszában a rák nem fájdalmas. Ahogy azonban a betegség súlyosbodik, fájdalmassá válik. A rák korai tünetei:

 • Fájdalommentes duzzanat vagy csomó megjelenése.
 • Nem múló fájdalom.
 • Rendellenes vérzés vagy folyás.
 • Állandó köhögés vagy rekedtség.
 • Változás a székelési vagy a vizeletürítési szokásokban.
 • Emésztési zavar vagy nyelési nehézségek.
 • Szemölcs vagy anyajegy szemmel látható változása.

A környezetben található karcinogénektől való általános félelem ellenére valójában a legtöbb daganat kiváltó oka módosítható életmódbeli tényező, mint a dohányzás, a nagy zsírtartalmú étrend és az elhízás. A rákra való hajlam emellett öröklődik, egyes betegségek a családokban halmozódnak. Ám a genetikai hajlam nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az egyénnél a betegség kialakulása elrendeltetett. A rendellenes gén okozta fokozott kockázat életmódbeli változtatásokkal lényegesen csökkenthető.

Kialakulása

Rák akkor alakul ki, amikor az egyik sejt mértéktelenül szaporodni kezd. A gyorsan osztódó sejtek egyre nagyobb tömeget alkotnak, mely összenyomja az egészséges sejteket. Idővel a burjánzás az egészséges szövetekbe is betör. Kezelés nélkül a rosszindulatú daganat a szomszédos szervek helyének rovására fokozatosan megnagyobbodik. Egyes sejtcsoportok kiszabadulhatnak az elsődleges daganatból, a vérárammal tovasodródnak, és kialakítanak egy új, másodlagos daganatot valahol a test egyéb területén. Orvosi nyelven metasztatizálnak, áttétet képeznek. Az emlőrák például így csontba is átterjedhet.

A daganatok a korai szakaszban ritkán okoznak fájdalmat

Amint azonban a rák behatol a környező szövetekbe és szétterjed a szervekben, nagy fájdalmat okozhat. A rák kezelése is igen fájdalmas lehet. Sok rákos betegnek egyidejűleg kell a betegségéből, illetve a terápiából eredő fájdalommal megküzdenie.

Forradalmi újdonságok

Az elmúlt időszakban számos tanulmány foglalkozott azzal a témával, hogy a rákos fájdalmat sok helyen nem kezelik megfelelően. Az eredmények alapján igen fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás a rák minden stádiumában, különösen azokban az esetekben, amelyekben a halál elkerülhetetlen. A hatékony fájdalomcsillapítás nagymértékben javítja számos rákos beteg életminőségét.

Veszélyeztetett csoportok

Hazánkban évente több tízezer embernél ismernek fel rákot. A rosszindulatú daganat a szív és érrendszeri betegségek után a második a halálokok sorában. Jóllehet a rák bármelyik életkorban jelentkezhet, idősebbeknél gyakoribb. A rák kialakulásának kockázata az életkor növekedésével emelkedik.

Mit tegyünk?

Gyakorlatilag minden esetben enyhíthető a rákos eredetű fájdalom, de csak akkor, ha orvosunknak jelezzük a problémát. Nem szabad várni a segítség kérésével addig, amíg a fájdalom elviselhetetlenné nem válik. Minél korábban kezdik el csillapítani a fájdalmat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerrel járnak. Nagyon gyakran a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is megfelelő enyhülést biztosíthatnak. Amennyiben nem, akkor ne habozzunk ezt jelezni orvosunknak. Ha kábító fájdalomcsillapítót írnak fel, használjuk azt az előírás szerint. Ne féljünk attól, hogy kábítószerfüggővé válunk. Számos vizsgálat alapján ennek veszélye kisebb, mint a betegséggel járó fájdalom okozta életminőség romlás.

Kezelés

Gyógyszerelés: Az orvosok a rákos eredetű fájdalom gyógyszeres csillapítására szolgáló fájdalomcsillapítók felírásánál általában az Egészségügyi Világszervezet által javasolt háromlépcsős kezelést alkalmazzák.

 1. fok: enyhe fokú fájdalom esetén nem kábító (nem ópiát) fájdalomcsillapítókat, mint paracetamolt vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlókat (NSAID), például aszpirint, ibuprofent vagy naproxent adnak. Amennyiben szükséges, antidepresszánssal vagy egyéb gyógyszerrel is kiegészíthetik a kezelést.
 2. fok: közepes fokú fájdalom esetén enyhe kábító (szintetikus narkotikum) fájdalomcsillapítót adnak nem kábító fájdalomcsillapítóval vagy anélkül. A terápiát kiegészíthetik egyéb gyógyszerekkel is. A betegek körülbelül 80%-ánál a fájdalmat a szájon át szedett fájdalomcsillapítók hatékonyan enyhítik.
 3. fok: súlyos fájdalom esetén erős kábító fájdalomcsillapítót is felírnak az egyéb fájdalomcsillapítók mellett. Például az erős opioidok közé tartozik a kodein, a métádon és a morfin. A legújabb kutatási eredmények alapján az orvosok fokozott figyelmet fordítanak a fájdalom csillapítására.

Műtéti kezelés

A sugárterápia nemcsak a rákos sejteket pusztítja el, hanem azáltal is mérsékli a fájdalmat, hogy csökkenti a daganat méretét.

A daganat műtéti eltávolítása vagy más módon történő kiirtása sokszor enyhíti vagy megszünteti a rákos fájdalmat. A műtét akkor jelenti a legjobb esélyt a gyógyulásra, ha időben elvégzik. A műtét kiegészíthető besugárzással és/vagy kemoterápiával, amely a gyógyulás esélyeit tovább fokozza. Van, hogy a műtét előtt adnak gyógyszert vagy végzik a besugárzást, hogy ezáltal csökkentsék a daganat méretét, és könnyebb legyen azt eltávolítani. A műtét után gyakran morfint vagy egyéb kábító fájdalomcsillapítót alkalmaznak. Sok beteg maga szabályozza a gyógyszer adagolását morfiumpumpával. A fájdalmat nem csillapítani, hanem megelőzni kell: az első nyilallásra kis mennyiségű fájdalomcsillapítót adnak, és nem várják meg, míg a fájdalom elviselhetetlenné válik.

Tüneti kezelés

Abban az esetben, ha a rák gyógyíthatatlan, a kezelés célja, hogy a beteg élete minél kellemesebb maradjon és a lehető leghosszabb legyen. Ilyenkor például a fájdalmat okozó operálhatatlan daganatot kisebbítik sebészeti beavatkozással, kemoterápiával és/vagy sugárkezeléssel. Máskor a szerv működőképességének a helyreállítása a cél, még ha a sebész műtéttel a betegség kimenetelét nem tudja is megváltoztatni. Például az előrehaladott hasnyálmirigyrák elzárhatja az epeutakat, sárgaságot és kiállhatatlan viszketést okozva. Az elfolyást akadályozó daganat műtéti eltávolításával helyreállítható a szabad epefolyás, és enyhíthető a viszketés, de a rák nem gyógyítható.

Sugárkezelés

Amennyiben a daganatra nagy energiájú röntgensugarakat irányítanak, a daganatsejtek elpusztulnak, és a fájdalom jó időre enyhülhet. A sugárkezelést azonban csak bizonyos típusú, kisebb daganatok esetében használják. Nagy terület besugárzása túl nagy szöveti károsodást okozhat.

 • A fájdalmat közvetítő idegek blokkolása
 • Idegblokáddal, melynek során az ideg-be adott helyi érzéstelenítőkkel meg lehet akadályozni, hogy a fájdalominger elérje az agyat.
 • Idegátvágással, amely az ideg roncsolását vagy átmetszését jelenti.
 • Elektromos idegi ingerléssel, melynek során vékony elektródát ültetnek be közel a gerincvelőhöz (gerincvelő-stimuláció vagy SCS) vagy az agyba (mély agystimuláció vagy DBS). Az elektródán keresztül bevezetett elektromos árammal megakadályozható a fájdalomjelek beérkezése az agyba.

Figyelem!

Soha ne hagyjuk abba az orvos által felírt fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, még akkor sem, ha pillanatnyilag nem érezzük azok szükségét. Elképzelhető, hogy jóval több gyógyszert kell bevennünk, ha addig várunk, míg a fájdalom súlyossá válik.

Megelőzés

Szerencsére a rák okozta fájdalom fájdalomcsillapítók adásával kezelhető, még mielőtt állandósulna. A fájdalomcsillapítók adagolását úgy tervezik, hogy a szervezetben a gyógyszer szintje mindig állandó legyen.

Alternatív terápiák

Az alternatív fájdalomcsillapító kezeléseknek kétségtelenül van helyük a rák kezelésében. Olyannyira, hogy a fejlett onkológiai központoknak van olyan részlege, ahol az alternatív és kiegészítő kezelésre nagy hangsúlyt fektetnek. Ezek közé tartozik a meditáció, a vizualizációs kezelés, a hipnózis, a biofeedback, a bőringerlés, a bőrön keresztül végzett elektromos idegingerlés (TENS) és az akupunktúra. A gyógytorna ugyancsak segíthet a fájdalom enyhítésében, illetve a sebészeti beavatkozás és egyéb rákellenes kezelés után a beteg megerősödésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.