Fájdalom enyhítése

Nátrium-glutamát – vajon igazak a rémhírek?

„Hamarosan megfájdul a feje, kivörösödik és rosszul fogja érezni magát.” Nem valószínű, hogy ilyen jóslatot talált volna egy kínai szerencsesüteményben. Ámde sokakkal fordul elő, hogy kínai ételt esznek, majd miután letették az evőpálcikát, egy óra múltán – vagy amikor újra meg­éheznének – a fenti tüneteket tapasztalják. Mindezért rendszerint a nátrium-glutamátot (NG) hibáztatják.

Elképzelhető, hogy a kínai ételekben lévő NG fejfájást okoz?

NEM! Az eddigi legmegbízha­tóbb vizsgálatok nem találtak összefüggést az NG és a fej­fájás vagy a titokzatos „kínai­étel-szindróma” között.

Az 1960-as évek végén az or­vosok végre nevet is adtak annak a fejfájásnak, rosszullét­nek és általános rossz közér­zetnek, amelyet egyes betegeik a helyi kínai étteremben tett látogatások után tapasztaltak: kínaiétel-szindrómának nevez­ték el. A kutatók többsége az NG nevű ízfokozót hibáztatta ezért, amelyet egy természetes aminosav, a glutaminsav kris­tályosított porából állítanak elő, és legalább 60 éve adják az ételekhez, hogy erősítsék azok kellemes, „húsos” ízét.

Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején végzett kis esetszámú, megfelelő kontroll­csoport nélküli vizsgálatok lát­szólag összefüggést mutattak ki a nátrium-glutamát és a kí­naiétel-szindróma között. Az 1980-as évektől kezdve azonban nem sikerült egyértel­mű kapcsolatot találni.

Kutatási eredmények! Végül aztán nemrég átfogó elemzés készült több mint 40 év klini­kai vizsgálatairól, s e szerint a korai vizsgálatok „nem mutat­tak ki egyértelmű összefüggést a nátrium-glutamát fogyasztá­sa és a tünetegyüttes között”. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy az NG-nek köze volna a migrénes fejfájáshoz vagy az asztmás rohamokhoz.

De akkor miért tesszük meg a nátium-glutamátot bűnbak­nak?

A vizsgálat szerzője, Matthew Freeman szerint az olyan, természetesen hangzó nevű élelmiszer-összetevőkhöz képest, mint a cukor és a só, „a nátrium-glutamát neve mes­terséges eredetet, feldolgozott­ságot sugall”, annak ellenére, hogy természetesen is sok étel­ben fordul elő.

A legegyértelműbb bizonyí­ték arra, hogy az NG nem okoz fejfájást, az, hogy min­dennap rengetegen fogyaszta­nak belőle olyanok is, akik nem látogatnak kínai étterem­be. A tej, a brokkoli, a borsó, a grépfrútlé, a dió, a csomagolt mártások, a szójaszósz, a sűrí­tett levesek, valamint a rokfort és a parmezán sajt mind sok NG-t tartalmaz – „ennek elle­nére soha senki nem panaszko­dott még parmezánsajt-fejfá­jásra”, jegyzi meg Freeman.

Csak képzelem azt a fejfájást a kínai ételek fogyasztása után?

TALÁN Noha a vizsgálatok során nem találtak olyan bizo­nyítékokat, amelyek egyértel­műen alátámasztanák ezt az elméletet, az emberek egy kis része (a szakértők becslése szerint kevesebb mint 2 száza­lékuk) szokatlanul érzékeny lehet a nátrium-glutamátra.

Hogy Ön közéjük tartozik-e, könnyen eldöntheti, csak ennie kell a fentebb felsorolt hétköznapi ételekből. Az em­berek többségénél inkább arról lehet szó, hogy az ételben túl sok volt a só és a zsír, bár az is elképzelhető, hogy a placebohatás működik: ha Ön hisz abban, hogy az édes­savanyú csirkétől lüktetni fog a feje, akkor talán valóban így is lesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.