Egészségügyi kérdezz-felelek

Húgyúti fertőzés, antibiotikum és cukorbetegség

A főiskolás lányom azt mondja, hogy idén már harmadszor szed antibiotikumot húgyúti fertőzésre. Miért betegszik meg ilyen gyakran?

Valószínűleg nem szívesen hallja, de a gyakori húgyúti fertőzéseknek (HF) a szexhez és az alkoholfogyasztáshoz is köze lehet. Egy, az Amerikai Urológiai Társaság 2009-es találkozóján ismertetett tanulmány 181 HF-fel küszködő főiskolás lányt hasonlított össze 80 fertőzés nélkülivel, és azt találta, hogy a közelmúltban történt alkoholfogyasztás és az aktívabb nemi élet növelte a HF-ek kialakulásának kockázatát, de ugyanilyen hatású volt az egészségügyi betétek menstruáció alatti használata is. Azok esetében, akiknek korábban már volt húgyúti fertőzésük, a spermiciddel kezelt pesszárium és óvszer használata is növelte a kockázatot.

Cukorbeteg vagyok, és gyakran van húgyúti fertőzésem. Összefügg a két dolog?

Igen. A HF-ek kialakulásának valószínűsége több mint kétszer akkora önnél, mint egy nem cukorbeteg személy esetében, különösen akkor, ha cukorbetegség elleni gyógyszert is szed. A megnövekedett kockázat nem függ attól, mennyire hatékonyan kezeli az állapotát; az ok talán az, hogy a húgyhólyag az idegek károsodása miatt nem tud teljesen kiürülni, ami elősegíti a fertőzéseket. A kockázat csökkentése érdekében többször kell vizeletet ürítenie, kerülnie kell a spermicidek használatát, s ha gyakran van húgyúti fertőzése, beszélje meg orvosával, nem lenne-e célszerű megelőzésül kis dózisú antibiotikumot szednie!

Hogyan csökkenthetem a húgyúti fertőzések kockázatát?

A fertőzés megelőzése érdekében szex után ürítsen vizeletet, és tisztítsa meg a hüvely környékét nedves törlőkendővel! Vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé töröljön! Jól szellőző pamut fehérneműt viseljen, ne pedig a nedvességet visszatartó nejlont! Gondosan válassza meg a fogamzásgátlási módszerét; a spermicidek egyes nőknél szintén növelhetik a fertőzés kockázatát. Érdemes lehet hetente néhányszor élőflórás joghurtot fogyasztani, és mindennap meginni egy nagy pohár vörösáfonya levet (lehetőleg cukrozatlan fajtát, mivel a baktériumok kedvelik a cukros közeget).

Hiba lenne…: A hüvelygomba-fertőzést öndiagnosztizálni.

Való igaz, hogy a viszketés és a folyás utalhat élesz­tőgomba-fertőzésre – de más problémára is. Egy 95, önmagát hüvelygomba-fertőzésesnek diagnosztizáló nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy csupán az egyharmaduknak volt valóban ez a betegsége, a többieknél más hüvelyi fertőzések okozták a tüneteket. A helyes diagnózis érdekében tehát keresse fel a nőgyógyászát!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.