Fájdalom enyhítése

Megfázás kezelése házilag: fokhagyma, gyömbér, citrom

Továbbra is a megfázás és az influenza az em­beriség két leggyakoribb és tán legmegfoghatatlanabb vírusos betegsége, amely kényel­metlen, gyakran „fájó” tünetekkel jár. Nátha esetén a tünetek leginkább a fejen jelennek meg, különösen a fülön, az orron és a garaton, míg az influenza tüneteit az egész tes­tünkön érezzük, de különösen az ízületeket, a mellkast és a tüdőt veszi igénybe.

A nátha legtöbbször nem súlyos lefolyású, és min­denféle kezelés nélkül is elmúlik egy hét alatt. Az influenza már súlyosabb betegség, amely az elején mindenképpen ágynyu­galmat kíván. A természetgyógyászok szerint a tünete­ket, különösen a nem túl magas lázat nem szabad elnyomni: hagyjuk, hogy izzadással távozzon a szervezetből. A fej elülső részén levő üregrendszer összeköti a szerveket (az orrot, a szájat és a garatot), ezért ha valamelyikben fertőzés vagy gyulladás alakul ki, az a többit is érintheti.

Gyógynövény­terápia

A fertőzés elleni harcban hatásos a bíbor kasvirág (ezt tinktúrában vagy kapszulában vegyük be), a fokhagyma, a gyömbér és a citrom. Bodzavirágból, borsmentából és cickafarkból egyenlő mennyiségben készítsünk forrázatot, és legalább naponta háromszor fogyasszunk a gyógyteából. Ha lázasak vagyunk, amerikai lázgyökeret is tehetünk hozzá.

Naturopátia

Pihenjünk sokat, tartsuk testünket melegen, és igyunk minél több fo­lyadékot (legalább napi hat-nyolc pohárral), különösen akkor, ha ma­gas lázunk van, és izzadunk. Meleg vízbe keverjünk mézet és citromot (vagy almaecetet), és rendszeresen igyunk belőle. Időről időre, zseb­kendőre csöpögtetve vagy gőzölés­sel lélegezzünk be Olbas-olajat, hogy tisztítsuk a légutakat, és meg­könnyítsük a légzést.

Gyógyétrend és gyógytápIáIkozás

Vegyünk be bioflavonoi-dokkal dúsított C-vi­tamint (akár napi 6-10 g-ot), cinket (napi 15 – 20 mg-ot), B-vitamin-komplexet (legjobb, ha vas­sal dúsított multivitamin formájá­ban) és tőkehalmáj olajat (eikoza-pentaénsavat, EPA-t). Ha éhesek vagyunk, akkor főleg friss gyümöl­csöt, olajos magvakat, gabonafélé­ket és zöldségeket együnk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.