Élelmiszerek

Cseresznye és meggy származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

Az érett cseresznye és meggy csodálatosan élvezetes gyümölcs. A többi csonthéjashoz hasonlóan a héjuk vékony, gyümölcshúsuk lédús, ízük édes és zamatos. A kivétel erősíti a szabályt: a meggy savanykásabb a cseresznyénél, de ugyanolyan egészséges.

A cseresznye és a meggy sérülékeny, érzékeny a nyomásra, ezért lehetőleg minél frissebben fogyasszuk. Vitamin, ásványianyag- és nyomelem-tartalma mellett salaktalanító hatású is.

Honnan származik a cseresznye és a meggy?

A csonthéjasok botanikailag a rózsafélék családjába tar­toznak, idesorolható a cseresznye és a meggy is. Nap­jainkban mintegy 500 cseresznyefélét és 250 meggyfélét ismerünk. A cölöpépítményes építkezések feltárásakor cseresznyemagot is találtak, amiből arra lehet következ­tetni, hogy a gyümölcs már a kőkorszak középső szaka­szában ismert volt. A mai gyümölcs őse a vadon termő madárcseresznye volt, ebből mutációval, illetve kereszte­zéssel jöttek létre a jelenleg termesztett fajták. A cseresz­nye május elejétől, a meggy valamivel később, május kö­zepétől, végétől érik.

Milyen alkotóelemekből áll?

Minél sötétebb színű a cseresznye, annál magasabb az ásványianyag-tartalma. Találunk benne káliumot, kalciu­mot, magnéziumot és foszfort, de fontos nyomelemeket is: vasat, cinket, rezet, mangánt és szelént. Szilícium kovasav formájában fordul elő benne. Bioaktív hatású benne a béta-karotin, a C-, a B1-, B2- és B6-vitamin.

A gyümölcs zamatát és színét gyümölcscukor- és gyü­mölcssavtartalma és fenolvegyületei határozzák meg. A meggy összetevői bizonyos mértékben eltérnek a cseresznyéétől: több vasat és magnéziumot, C-vitamint és folsavat tartalmaznak, viszont kevesebb fajtájú és mennyiségű
B-vitamint. Magasabb gyümölcssav- és alacsonyabb gyümölcscukortartalma következtében íze savanyúbb.

Legfontosabb tudnivalók a cseresznyéről és a meggyről dióhéjban

  • A cseresznyélé bevált házi lázcsillapító­szer.
  • A cseresznye ásványianyag-tartalma ideálissá teszi ezt a gyümölcsöt a gyer­mekek számára: a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas és a kovasav mind segíti a csontozat és a fogazat fel­építését.
  • A cseresznye a benne található létfon­tosságú anyagok révén segíti a vérkép­zést és növekedésserkentő hatású;
  • a meggy szabályozza az anyagcserét.
  • A cseresznye nagyobb mennyiségben történő fogyasztása csökkenti a húgy-sav savasságát. Vértisztító hatása foly­tán hasznos a köszvényesek számára.
  • A zacskóba varrt, melegített cseresz­nyemag jól bevált népi gyógymód, kel­lemes melegséget sugároz gyomor ­vagy fülfájás esetén a megfelelő test­részre helyezve.
Egészségre gyakorolt hatása: Lehetőleg a minél sötétebb cseresznyét válasszunk, ez érté­kesebb, mert vízhajtó hatása tehermentesíti a szívet, a vér­keringést, a májat és a vesét.

Egészségtani jelentősége

Az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok összhatá­saként a cseresznye kifejezetten kedvező hatású a csont-, a porc-, a bőr-, a kötőszövet és a fogképződés szempont­jából, de jó hatással van az idegrendszerre is. A vas-C-vitamin-folsav triója igen fontos a sejtépítés, különös­képpen a vérképzés vonatkozásában.

A cseresznye a ben­ne található gyümölcscukornak és ballasztanyagnak kö­szönhetően enyhén hashajtó hatású, a kálium folytán enyhén vízhajtó. A felesleges vízmennyiség eltávolítása csökkenti a szív- és érrendszer, a máj és a vese terhelé­sét. A meggy, savasságánál fogva emellett segíti az anyag­cserét és csíraölő hatású is. A meggy magasabb vas- és C-vitamin-tartalma következtében az immunrendszert erősíti, és a vérképzés szempontjából a cseresznyénél is egészségesebb.

Egészséges élvezet

A hagyományos termesztésű cseresznye-és meggyfát többnyire permetezik, ezért a gyümölcs héján előfordulhatnak növény­védő szer maradványai. Az egyes országok előírásai eltérőek, elképzelhető, hogy az im­portgyümölcs a hazainál nagyobb mérték­ben tartalmaz vegyszernyomokat. Fogyasz­tás előtt a cseresznyét és a meggyet mindig alaposan mossuk meg.

Cseresznyés mascapone kehely

Hozzávalók (2 személyre)

20 dkg mascapone, 1 csipet vaníliabél, 2 evőkanál cukor, 60 ml tej, 20 dkg cse­resznye, 5 dkg amaretti (olasz mandulás keksz), 2 evőkanál pirított mandulaforgács

Elkészítés

A mascaponét, a vaníliabelet a cukorral és a tejjel keverőtálban krémesre kever­jük, lefedve hideg helyre tesszük. A cse­resznyét megmossuk, kimagozzuk. Az amarettit késsel durvára törjük. A két kehelybe rétegesen addig rakjuk a mascaponekrémet, a cseresznyét és az amarettit, míg el nem fogy. Tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.