Egészségügyi kérdezz-felelek

Magasvérnyomás – só hatása, vérnyomás mérése

Igaz az, hogy a só nem nagyon hat a vérnyomásra?

Heves viták folynak a „sóérzékenységről”, ahol az egyik oldalon a só felhasználásában érdekelt felek azt állítják, hogy a nátrium csak néhány embernél okoz gondot, míg a másik oldalon a kutatók azt bizonygatják, hogy a túl sok só gyakorlatilag bárkinek megemelheti a vérnyomását. Mindenesetre nagyon érdekes, hogy az átlagos nátriumbevitel és a magas vérnyomás gyakorisága egyaránt 50 százalékkal nőtt az elmúlt 40 évben, illetve hogy a tanulmányok egybehangzó eredményei szerint a sóban szegény, egészséges étrend vérnyomáscsökkentő hatású.

A túl sok nátrium arra kényszeríti a veséket, hogy több vizet szívjanak vissza a vérbe, mivel a szervezet hígítani próbálja azt. Emiatt megnő a vér térfogata, és azzal a vérnyomás, ráadásul az artériák fala is merevebbé válhat. A só hatásait felerősítheti, ha a szervezet nem jut elegendő kalciumhoz, káliumhoz és magnéziumhoz ezek az ásványi anyagok mind szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában.

A sóra genetikusan érzékeny emberek vérnyomása már attól is emelkedik, ha étrendjük nátriumtartalma csak mérsékelten magas. A többieknél a vérnyomást csak a túlzásba vitt só fogyasztás növeli meg. Csakhogy manapság a legtöbben nagyjából háromszor annyi nátriumot fogyasztunk, mint amennyit a szakértők ajánlatosnak tartanak.

Ha a vérnyomása normális, lehetőleg ne fogyasszon többet napi 2400 milligramm nátriumnál; ám ha a vérnyomása csak kismértékben is magas, akkor ezt csökkentse napi legfeljebb 1500 milligrammra. Ezt úgy érheti el, ha a kész levesekből és más feldolgozott termékekből a sószegény változatokat választja, kevesebbet étkezik éttermekben és gyorséttermekben, ha pedig mégis ilyen helyre megy, inkább friss salátákat választ. Arra is fordítson gondot, hogy étrendjében sok legyen az ásványi anyagokban gazdag zöldség, gyümölcs és zsírszegény tej és tejtermék!

Érdemes otthon mérnem a vérnyomásomat?

Ha magas a vérnyomása, a rendszeres otthoni ellenőrzés sokat segíthet az egészség e fontos tényezőjének megfelelő értéken tartásában. Az otthoni mérésekkel megállapítható, hogy az életmódbeli változtatások és a gyógyszerek kellően hatásosak-e, és mivel a vérnyomás változásai általában nem érezhetők vagy láthatók, segíthetnek az emelkedő vagy csökkenő trendek gyors észlelésében, így ön és az orvosa időben megtehetik az esetleg szükséges lépéseket. Ha a vérnyomása normális, de az orvosnál mindig magas értéket mérnek (ez az úgynevezett fehérköpeny hipertónia), az otthoni ellenőrzésekkel megnyugtathatja magát és az orvosát is, hogy minden rendben van.

Olyan vérnyomásmérőt keressen, amelyet biztosan jól fog tudni kezelni még akkor is, ha esetleg valamivel többe kerül. A legolcsóbb változatokhoz egy kézzel felfújható mandzsetta tartozik, egy sztetoszkóp, amelyet ez alá bedugva kell hallgatnia a pulzusát, és egy mutató vagy digitális kijelző, amely az aktuális nyomásértéket mutatja. Az ilyen eszközökkel nem könnyű elvégezni a mérést. A teljesen automata készüléket, amely felfújja a mandzsettát, aztán a kijelzőn már a mért vérnyomásértéket jeleníti meg, sokkal egyszerűbb kezelni, ezért valószínűleg jóval többször fogja használni.

Évtizedeken át rendben volt a vérnyomásom, de most elkezdett lassan növekedni, és az orvosom gyógyszert akar rá felírni.

Nincsenek jó gyógyszermentes megoldások a vérnyomás csökkentésére?

Ha hajlandó leadni némi súlyfelesleget és csökkenteni a nátriumbevitelt, akkor lehet, hogy meg tudja állítani vérnyomása növekedését; ha pedig végül mégis gyógyszerekre lenne szüksége, e fontos stratégiáknak köszönhetően valószínűleg kisebb dózis is elegendő lesz.

Először is próbálja elérni, hogy a testsúlya normális legyen! Ha a vérnyomása a „magas vérnyomás előtti” tartományba (120-139/80-89 Hgmm) esik, akkor talán 5 kilogramm leadása is elegendő lehet ahhoz, hogy újra 120/80 Hgmm alá csökkenjen. A vizsgálatok szerint ugyanis a fogyás akár 20 Hgmm-el is csökkentheti a vérnyomást. Ezután vegyen vissza a nátriumbevitelből, a tányérját pedig elsősorban zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes értékű gabonafélékkel, zsírszegény tejtermékekkel, és sovány fehérjékkel töltse meg!

A Duke Egyetem egyik vizsgálatában a magas vérnyomással élő alanyok 77 százalékának sikerült normális értékre csökkentenie a vérnyomását csupán ezt a két változtatást alkalmazva. Néha azonban csak gyógyszerekkel érhető el a kívánt hatás, de ne aggódjon: számos biztonságos és sokat tanulmányozott vérnyomáscsökkentő gyógyszer van forgalomban.

Érdemes tudni: Hogyan mérhető a legpontosabban a vérnyomás?

A pontos eredmény érdekében a mérés előtt legalább fél órán át ne végezzen testmozgást, ne fogyasszon kávét, ne dohányozzon, és ne használjon orrdugulás elleni orrspray-t, ezek ugyanis mind okozhatnak átmeneti vérnyomás-emelkedést! Úgy üljön, hogy mindkét talpa a padlón nyugodjon, a háta legyen meg­támasztva, a karja pedig, amelyen a mérést végzik, egy asztalon, karfán vagy a mérést végző szakember kezé­ben pihenjen!

A vérnyomásom csak az orvosnál magas. Ez azt jelenti, hogy nincs miért aggódnom?

A szakértők régebben úgy vélték, hogy a „fehérköpeny hipertónia” ártalmatlan jelenség. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy ha az orvosnál a szorongása miatt felszökik a vérnyomása, akkor nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a későbbiekben ténylegesen kialakul önnél magas vérnyomás.

Olasz kutatók 1412 fő egészségi állapotát nyomon követve azt találták, hogy azok körében, akiknél fehérköpeny hipertónia volt észlelhető, 10 éven belül 40 százalék lett a magas vérnyomással élők aránya, míg a korábban teljesen normális vérnyomásúaknak mindössze 15 százaléka lett magas vérnyomásos. Ha az ön vérnyomása a rendelőben 140/90 és 160/99 Hgmm közötti értéket mutat, kérdezze meg, tanácsos lenne-e otthon is rendszeresen mérnie a vérnyomását, hogy így észlelhesse az esetleges trendeket, változásokat! Segíthet valamilyen stressz csökkentő technika, például a meditáció vagy a mélylégzés elsajátítása is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.