Egészségügyi kérdezz-felelek

Melyik a jobb: a vaj vagy a margarin?

A margarin, de csak, ha megfelelőt választ. A margarinban sokkal kevesebb a telített zsírsav, mint a vajban, és mivel növényi olajból készül, nincs benne koleszterin. A növényi olajok kenhető margarinná való alakítása, azaz a hidrogénezésnek nevezett eljárás során azonban transzzsírsavak keletkeznek, amelyek még károsabbak lehetnek, mint a telített zsírsavak. Szerencsére egyre több gyártó készít transzzsírsavat alig vagy egyáltalán nem tartalmazó margarinokat.

Mire figyeljen? Összetevők

Ellenőrizze a termékek tápérték jelölését; a transzzsíroknál 0 grammnak kell szerepelnie (ami azt jelenti, hogy adagonként tartalmazhat 0,5 grammot). Olvassa el az összetevők listáját is. Az első mindig valamilyen növényi olaj, például repce, szója vagy olíva legyen. Ha a felsorolásban a „hidrogénezett” szót látja, a margarin nem transzzsírsav mentes.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.