Tanácsok az egészséges szívért

Szívkímélő ételcsoportok

Az alábbi öt ételtípus nélkülözhetetlen a jó egészséghez és az erős, egészséges szívhez. Ha étrendünket erre az öt ételcsoportra építjük fel, és igyekszünk betartani az ajánlott napi adagokat, akkor a szívbetegség kockázata jelentősen – és szinte azonnal – csökkenni fog.

1. Fehérje

Az egészséges szív ereje

Nincs még egy olyan ételcsoport, amely annyira sokoldalú védelmet nyújtana a szívnek, mint a fe­hérjék. A sovány marhahús, a tojás és a sertéshús tele van a homociszteinszintet csökkentő B-vita­minokkal. A halak gazdagok a szívritmust stabili­záló, vérrögképződést gátló ómega-3 zsírsavakban. A bőre nélkül fogyasztott csirke- és pulykahúsban kevés az érelmeszesedést okozó telített zsír, fehér­jetartalmuk pedig gátolja a mohó evésvágyat (és ezzel a túlzott táplálkozást).

A hüvelyesek (bab, borsó, lencse) nemcsak jó minőségű fehérjékben gazdagok, hanem oldható rostokban is – az utóbbi anyagok igyekeznek kitakarítani szervezetünkből a koleszterint, és a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszanak.

Ám ez az ételcsoport súlyosan veszélyeztetheti is a szívet. Egyes fehérjetartalmú ételekben nagyon sok a telített zsír, ami növeli az ártalmas LDL-koleszterin koncentrációját és a szívroham kocká­zatát. S hogy mi a megoldás? A Napi 30 perc táp­lálkozási programjában újfajta húsrészekkel és fehérjékkel ismerkedhetünk meg, amelyek mind segítenek abban, hogy az elfogyasztott telített zsí­rok mennyisége ne haladja meg a teljes kalória­bevitel 7 százalékát. Lássuk hát, hogyan fogyaszt­hatunk sokféle szívbarát és ízletes fehérjetartalmú táplálékot!

Szokjunk rá a tengeri ételekre!

A tengeri ételek közül szívünk számára a hideg ví­zi tengeri halak a legegészségesebbek, mivel igen sok bennük az ómega-3 zsírsav. A legnépszerűbb a tonhal és a lazac, de hasonlóan egészséges a makréla, a hering, a szardínia és a szardella is.

Igyekezzünk hetente három-négy adagnyit fogyasztani ezekből a halakból, például úgy, hogy kétszer lazacot vagy szardíniát ebédelünk (a lazac­salátához zsírszegény majonézt használjunk), vacsorára pedig egy vagy két este friss tonhalat ké­szítünk – vagy ha nem otthon vacsorázunk, akkor szardellás pizzát rendelünk. Az is jó megoldás, ha a friss lazacot megfőzzük, majd pikáns metélő-hagymás tormaszósszal tálaljuk, vagy ha spanyolos salátát készítünk főtt és felkockázott burgonyából, finomra vágott újhagymából, apró makréladarabokból és némi olívaolajból. Ezek a fogások rendkívül finomak!

Fehérje

 • Mit együnk? Halat, csirkét, pulykát, sovány vörös húst, sertéshúst tojást, hüvelyeseket
 • Napi adag Kettő-három.
 • Az adag nagysága 75-100 g hal, baromfi­ vagy egyéb hús; főételként 6, köretként3 evőkanál babféle; 2 tojás.

Noha a többi tengeri ételben kevesebb az ómega-3 zsírsav, a legtöbb fajtájuk kiváló fehérje­forrás. Ha tehát a lazacnál – vagy akár a csirke- és marhahúsnál is – vonzóbbnak találjuk a nyelvhalat vagy a garnélát, nyugodtan válasszuk azt!

Ezek a javaslatok azt sem igénylik, hogy egy vagyont költsünk el a halárusnál, vagy hogy külön­leges, bonyolult főzési módszereket alkalmazzunk. Napjainkban már roppant egyszerű szívbarát ten­geri ételekkel kiegészíteni az étrendet. (Állapotos asszonyoknak azonban a brit Élelmiszerszabvány ­hivatal azt javasolja, hogy hetente legföljebb két adag friss tonhalat vagy négy közepes méretű ton­halkonzervet egyenek, mivel ez a hal viszonylag nagy mennyiségben tartalmazhat ártalmas higany­vegyületeket.)

Ha ki nem állhatjuk a halat, a rákra és a kagy­lóra pedig rá sem bírunk nézni, fogyasszunk he­lyettük valamilyen más zsírszegény fehérjeforrást, az ómega-3 zsírsavakat pedig őrölt lenmag vagy halolajkapszulák formájában vigyük be a szerve­zetünkbe. Még jobb, ha a heti étrendbe beillesz­tünk mintegy 125 gramm olajos magvat. Ez ugyan­is a legújabb kutatások szerint akár 50 százalékkal csökkentheti a keringési problémák kockázatát. Dió vagy mandula fogyasztásával a koleszterin­szint is csökkenthető.

A marha- és sertéshús újra felfedezése

Az egészségügyi aktivisták hosszú időn át kígyót­-békát kiabáltak a brit vasárnapi ebédek e két elma­radhatatlan szereplőjére, pedig azok valójában a szívbarát táplálkozási programban is helyet érde­melnek. Mindkét húsfajta összetételét megváltoz­tatták, hogy egészségesebbek legyenek, és jobban megfeleljenek a mai ízlésnek. A napjainkban kap­ható húsok átlagosan 15 százalékkal soványabbak, mint a 30 évvel ezelőttiek – áll egy szakbizottsági jelentésben.

Egy egészségügyi vizsgálat szerint azoknál az önkénteseknél, akik hetente öt-hét alka­lommal fogyasztottak sovány vörös húst, ugyan­olyan mértékű – enyhe – koleszterinszint-javulás volt megfigyelhető, mint a csak csirkét és halat fogyasztó társaiknál (LDL-szintjük 2 százalékkal csökkent, HDL-szintjük 3-4 százalékkal nőtt).

Tipp! A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány nem javasolja „túl sok” hús fogyasztását egyéb tápláló ételek, például a teljes értékű gabonafélék és a zöldségek helyett, de hangsúlyozza: „A legfonto­sabb mindig az, hogy élvezzük az ételt!”

A hentesnél és a szupermarketekben kapható vörös húsok közül általában a sertésszűzpecsenye, illetve a sovány marhahús, például a bélszín a leg­soványabb.

Több figyelmet a hüvelyeseknek!

A hüvelyeseknek hetente többször is szerepelniük kellene étrendünkben. Viszonylag kevesen veszik a fáradságot arra, hogy ilyen ételeket készítsenek, ám ha találunk három-négy olyan fogást, amelyet családunk is kedvel, és ezeket felváltva elkészítjük néhány naponként, az csodálatos hatással lesz az egészségünkre.

Készítsünk húsmentes csilit; állítsunk össze gyors és egészséges zöldség- vagy csontlevest úgy, hogy a fagyasztott zöldségekhez leöblített konzerv­babot is adunk; a salátabárban szórjunk főtt csicseriborsót vagy babot az ebédhez összeállított salátára; és az otthon megtöltött pitába is bele­csempészhetünk némi főtt vagy konzerv vesebabot, esetleg teljesen helyettesíthetjük vele a sült húst.

Szívszorító tévhitek az ételekről

TÉVHIT: A garnéla növeli a koleszterinszintet.

VALÓSÁG: A vérünkben lévő koleszterin java részét a máj állítja elő olyan ételekből, amelyekben sok a telített zsír – csak nagyjából a negyede származik magas koleszterintartalmú fogásokból. Noha a garnélában és a többi rákfélében viszonylag sok koleszterin van, az összzsírtartalmuk alacsony, telített zsírból pedig különösen kevés van bennük. Emellett magas a nyomelemtartalmuk (például szelén, cink, jód stb.).

TÉVHIT: A tojás időzített szívbomba.

VALÓSÁG: A kutatók megállapították, hogy amíg valaki naponta csak egy tojást eszik, az nem növeli a szívbetegség vagy a szélütés kockázatát. A tojás a kisszámú étrendi D-vitamin-források közé tartozik, emellett elég sok A-, B2-, B12- és E-vitamint is tartalmaz. A garnélához hasonlóan itt sem az ételben lévő koleszterin mennyisége a fontos, hanem a telített zsíroké, amelyeket a máj koleszterinné alakíthat át.

TÉVHIT: A nagyon sovány marhahúsból darált húsban nincs zsiradék.

VALÓSÁG: Még az extrasovány darált marhahús is legalább 10 százalék zsírt tartalmaz, ezért használ­junk helyette inkább darált csirke- vagy pulykahúst. Ha a recept marhahúst ír elő, használjunk belőle keve­sebbet, és a fogást zöldségekkel tegyük laktatóbbá.

A tojás a kisszámú étrendi D-vitamin-források közé tartozik, emellett elég sok A-, B2-, B12-és E-vitamint is tartalmaz.

2. Jó zsírok

Egészségesebbek, mint a zsírszegény ételek

Miért ennénk telített zsírokban gazdag vajat vagy az artériákat károsító transzzsírokkal teli keksze­ket, amikor úgy is táplálkozhatunk, mintha valahol a Földközi-tenger mellékén élnénk: ízletes olíva­olajjal kenhetjük meg a ropogós kenyeret vagy permetezhetjük meg a friss zöldségeket, csemege­ként pedig mandulát is ehetünk. Számos vizsgálat igazolta már, hogy a mediterrán étrendnek ezek a nélkülözhetetlen összetevői szívet védő hatásúak. Ez az oka annak, hogy az olívaolaj és az ómega-3 zsírsavakban gazdag olajos magvak oly fontos szerephez jutnak ebben a programban is.

Közös jellemzőjük, hogy sok bennük az egy­szeresen telítetlen zsír. Ha a telített zsírok helyett ezeket fogyasztjuk, csökkenni fog az LDL- és a trigliceridszintünk, miközben a HDL-é valamelyest nő. Míg a telített zsírokból tanácsos minél keve­sebbet fogyasztani, az egyszeresen telítetlen zsírok a napi kalóriabevitel 20 százalékát is kitehetik. Csak az adagokra figyeljünk oda: az olaj, az olajos magvak és például a mogyoróvaj igen magas kalóriatartalmúak, így belőlük már egy kevés is nagyon sok lehet. Néhány tanács zsírfogyasztásunk kiegyensúlyozottá tételéhez:

Mondjunk nemet a telített zsírokra!

Evés előtt húzzuk le a csirke- és a pulykahús bőrét; a húsokról mindig vágjuk le a felesleges zsírt; olyan önteteket használjunk, amelyek evőkanálnyi adagja legfeljebb 1 g telített zsírt tartalmaz (keres­sük a repceolajjal készült változatokat); s a recep­tekben helyettesítsük joghurttal a tejszínt. Sütés­főzés közben a vaj helyett használjunk a vajból előírtnál negyedével kevesebb repceolajat (például 1 evőkanál vaj helyett % evőkanál olajat).

Le a transzzsírokkal!

Kerüljük az olyan előre csomagolt rágcsálnivalókat és pékárukat, amelyek összetevői között részlege­sen hidrogénezett zsírok vagy olajok is szerepel­nek. Ha lehetséges, álljunk át transzzsíroktól mentes margarinra, vagy használjunk inkább olívaolajat. Az alacsony zsírtartalmú kenőmargarinokban mindig van némi transzzsír, ám amíg ezek aránya csekély (legfeljebb 5-7 százalék), a koleszterin¬szintre gyakorolt hatásuk is elenyésző, állítja a Brit Szívalapítvány.

Jó zsírok

 • Mit együnk? Olívaolajat, repceolajat, olajos magvakat.
 • Napi adag Mindegyikből egy-három.
 • Az adag nagysága fél evőkanál olaj; 25 g olajos mag.

Használjunk egyszeresen telítetlen zsírokat!

Vásároljunk olívaolaj-sprayt, hogy a pirítóst és a zöldségeket a vaj vagy a margarin helyett finom és egészséges olajpermettel láthassuk el. Öntetek és pácok készítésekor, illetve főzéskor lehetőleg olíva- és repceolajat használjunk. (A többi olajban kevesebb az egyszeresen telítetlen zsír.) Ha rántot­tát készítünk, húst vagy zöldséget pirítunk, hasz­náljunk olívaolajat. Ha pedig süteményt sütünk, a darabok összetapadását rájuk permetezett olíva­vagy repceolajjal gátoljuk meg.

3. Zöldség és gyümölcs

A természetes koleszterin­kúra

 • Mit együnk? Bármilyen zöldséget és gyümölcsöt, akár fagyasztva vagy aszalva, illetve natúr gyümölcslé formájában.
 • Napi adag Gyümölcsből három-négy, zöldségből négy-öt.
 • Az adag nagysága:75 g nyers, főtt, konzerv ­vagy fagyasztott zöldség; egy tálka saláta; 1 kö­zepes méretű gyümölcs, például alma, körte, narancs vagy banán; 1 nagy szelet görögdinnye vagy ananász; két kisméretű gyümölcs, például szilva vagy sárgabarack; 1 csésze málna vagy eper; 2-3 evőkanál friss vagy konzerv gyü­mölcssaláta; 1 evőkanál aszalt gyümölcs, például mazsola; 150 ml gyümölcs- vagy zöldséglé;3 evőkanál főtt bab vagy egyéb hüvelyes.

Viszlát, chips! Sziasztok, magvak!

Az olajos magvak a bennük lévő egyszeresen telí­tetlen zsírok miatt, a dió pedig az ómega-3 zsírsa­vak miatt is kiváló napközbeni csemegének számít. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne együnk belőlük túl sokat: napi egy adag (2,5 dkg) bőven elég.

Fogyasszunk sokféle magvat!

A mogyoró, a mandula és a dió mellett igen egész­séges a pisztácia, a pekándió, a tökmag, a napra­forgómag és a kesudió is! A magvakat megőrölve müzlire és salátára szórhatjuk, illetve sütemények tésztájába és gyümölcsjoghurtba keverhetjük.

Ne feledjük a mogyoróvajat sem!

A mogyoróvajban nagyon sok az egyszeresen telí­tetlen zsír, a fehérje, az E-vitamin és a rost. Keres­sünk alacsony sótartalmú változatot, s azzal kenjük meg vékonyan a reggeli pirítóst, fogyasszuk ameri­kai módra (lekvárral), ebédre (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel természetesen), vagy vegyünk belőle egy evőkanálnyit, s abba mártogas­sunk répát, alma- vagy körteszeleteket.

Őseink sok vadon élő növényt fogyasztottak, ezért a kutatók szerint az emberi szervezet az evolúció során úgy fejlődött, hogy naponta nagy mennyisé­gű antioxidáns, koleszterincsökkentő fitoszterol és oldható rost bevitelére számított az elfogyasztott zöldségekből és gyümölcsökből. Ezek nélkül (és a legtöbben nem eszünk eleget belőlük) megnő a szívbetegség kockázata. Kövessük az alábbi taná­csokat, és fogyasszunk napi kilenc adagot.

Igyunk gyümölcslevet!

Az egyik gyümölcsadagot 100%-os narancs ­vagy szőlőlé formájában is elfogyaszthatjuk, vagy frissen facsart gyümölcslét olívaolajjal elkeverve édes salátaöntetet készíthetünk. Egy kis pohár gyümölcslé egy adag gyümölcsnek felel meg.

Készítsünk sűrű gyümölcsturmixot!

Tegyünk a turmixgépbe narancslevet, pár szem fa­gyasztott epret és egy banánt, körtét vagy feldara­bolt nektarint, majd mixeljük össze – máris három adag gyümölcsöt fogyaszthatunk el, finom pép for­májában. Ha pedig hozzáadunk még kevéske natúr joghurtot s egy kevés búzacsírát vagy őrölt olajos magvat is, máris kész egy komplett reggeli.

Legyen gyümölcs a hűtőben!

Vegyünk egy sárga- vagy egy görögdinnyét, koc­kázzuk fel a húsát, s lezárt edénybe téve tartsuk a hűtőben: ha valamilyen édességre vágyunk, ebből az antioxidánsokban gazdag csemegéből együnk.

Zöldséget és gyümölcsöt az asztalra!

Tartsunk a konyhapulton egy tál koktélparadicso­mot, banánt vagy almát. Ha a szemünk előtt van, többet eszünk belőle.

Gyorsételek másként

A szupermarketekben többféle konyhakész saláta-­alapanyag kapható. Vegyünk egy zacskó bébispenótot vagy zöldsaláta-keveréket, pár szem koktélparadicsomot, kevés reszelt sárgarépát, néhány mandarint és egy kis zacskónyi diákcsemegét, keverjük össze, és máris kész az egészséges és finom saláta.

Az új repetaszabály

Étkezéskor csak a zöldségekből repetázzunk! így kevesebb kalóriát és több rostot viszünk be.

Étkezésünk legyen többszínű!

A tápanyagok minél változatosabbá tétele érdeké­ben minden nap fogyasszunk többféle színű zöld­séget és gyümölcsöt: a fekete szedertől a sárga­répáig és a paradicsomtól a brokkoliig.

Újítsunk!

A zöldségek és gyümölcsök vásárlásakor ne csak a régi kedvencek közül válogassunk: legyünk meré­szek, és próbáljunk ki valami újat is. A zöldségek és gyümölcsök elkészítésekor is próbáljunk újítani – például grillezzük a gyümölcsöket, vagy süssük meg őket sütőben.

Legyen tele a kamra és a fagyasztó

Mindig legyen otthon gyümölcslé, valamint fa­gyasztott zöldség és gyümölcs azokra az esetekre, amikor nincs időnk vásárolni vagy a friss termé­nyek tisztításával bíbelődni. Egyes fagyasztott zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot tartal­maznak még a piacon vásárolt friss áruknál is, mivel ezeket a szedés után azonnal lefagyasztják.

Használjunk többet!

Tartsunk egy zacskó reszelt sárgarépát a hűtőben, s tegyünk belőle a levesekbe, a ragukba, a mártások­ba és a tonhalsalátába, emellett a leveseket és ragu­kat mélyhűtött zöldségekkel is gazdagíthatjuk.

Jól mossuk meg, de ne hámozzuk!

Alaposan mossunk meg minden zöldséget és gyü­mölcsöt, majd töröljük szárazra őket. Utána aztán héjastul fogyasszuk el őket, mivel a héj tele van rosttal, a közvetlenül alatta húzódó szövetréteg pedig különösen gazdag tápanyagokban.

4. Teljes kiőrlésű gabona

Sok rost, nagy tápérték

Már azzal is 15%-kal csökkenthetjük a szívroham kockázatát, ha reggelire magas rosttartalmú, teljes értékű gabonakészítményt eszünk; ha pedig a fino­mított gabonakészítményekről teljesen áttérünk a teljes értékűekre, a kockázat csökkenése 30%-os lesz. A teljes értékű gabonakészítményekben na­gyon sok a vitamin és a szívet védő fitovegyület, valamint az emésztést segítő oldhatatlan rost. Az árpa és a zab koleszterinszint-csökkentő oldha­tó rostot is tartalmaz.

Lássuk hát, miként fogyaszthatunk naponta legalább három adag teljes értékű gabonaterméket.

Reggelire rostot!

Reggelizzünk zabkását vagy cukrozatlan müzlit, s minden grammnyi elfogyasztott oldható rost jelentősen csökkenteni fogja az LDL-szintet – áll az Amerikai Szívszövetség ajánlásában. Napi egy tál ilyen étel nagyon sokat tehet azért, hogy LDL-szintünk ideális maradjon.

Főzzünk egyszer, és fagyasszuk le!

A barna rizs, az árpa és a törtbúza (bulgur) egy­aránt nagyon finom. Hogy hét közben ne kelljen foglalkozni vele, főzzünk belőlük egy nagyobb adagot a hétvégén, s egyszemélyes adagokra osztva fagyasszuk le – ezeket a mikrosütőben bármikor könnyedén kiolvaszthatjuk. Vagdalt húsok készítésekor a darált húshoz is keverhetünk belőlük.

Teljes értékűgabonafélék

 • Mit együnk? Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és tésztát; árpát, törtbúzát, barna rizst; teljes értékű és magas rosttartalmú gabonapelyheket, a zabpelyhet is beleértve.
 • Napi adag Kettő-négy.
 • Az adag nagysága Egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér; 3 evőkanál gabonapehely; 2 púpozott evőkanál barna rizs, kuszkusz, törtbúza vagy tészta.

Kövessük a hármas szabályt!

Olyan kenyeret vásároljunk, amelynél az össze­tevők listáján a teljes kiőrlésű liszt az első, s amely adagonként legalább 3 g rostot tartalmaz. Ilyen kenyérből készítsünk szendvicseket, süteménynek pedig válasszunk zsírszegény, szintén teljes kiőrlésű lisztből készült muffint. A pitából is lehetőleg olyat válasszunk, amely teljes értékű lisztből készült.

Tejtermékek

Mit együnk? Zsírszegény vagy félzsíros tejet, sírszegény joghurtot, csökkentett zsírtartalmú sajtot.

 • Napi adag Kettő-három.
 • Az adag nagysága 200 ml tej; 40 g zsír­szegény sajt; 150 ml zsírszegény joghurt.

5. Tejtermékek

Védik a csontokat

A reggeli gabonapehelyhez egy kis tej, délután egy pohárka joghurt, vacsorára pedig kevéske zsírsze­gény reszelt sajt a tésztán vagy a csilin – ezekkel az ételekkel növelhetjük a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges kalcium bevitelét. A tejter­mékek emellett kiváló minőségű fehérjét, valamint nélkülözhetetlen B-vitaminokat, cinket és foszfort is tartalmaznak.

Az alábbi tanácsoknak az a jelentősége, hogy megmutatják, miként juthatunk hasznos mennyi­ségű kalciumhoz anélkül, hogy közben túl sok telí­tett zsírt is fogyasztanánk.

Szokjunk rá a fölözött tejre!

Ha eddig zsíros tejet ittunk, váltsunk át egy időre a félzsírosra, majd próbáljuk ki a zsírszegény (fö­lözött) tejet. Használhatunk fölözött tejet a gabona-pelyhekhez és a főzéshez is, ott ugyanis kevésbé feltűnő az ízbeli különbség, teát, kávét és forró csokoládét pedig a félzsíros változattal készítsünk.

Keverjük gyümölccsel!

Egy pohárka zsírszegény joghurt aprított friss gyü­mölccsel és egy evőkanál olajos maggal elkeverve igazi laktató csemege. Kóstoljuk meg a vaníliás joghurtot banánnal és csipetnyi őrölt fahéjjal, az epres joghurthoz pedig keverjünk eper- és dió­darabkákat.

Víz helyett

Zabkása vagy levesek készítésekor a víz helyett használjunk fölözött tejet! A paradicsomleves fino­mabb és mutatósabb lesz, ha egy kevés zsírszegény joghurtot óvatos mozdulatokkal „csíkosra” kava­runk a levesben, vagyis szép fehér csigavonalat húzunk a joghurtból a piros levesen.

Sajtot rá!

Nagyon finom, ha egy teáskanálnyi zsírszegény reszelt sajtot olvasztunk a pirítósra vagy szórunk a tésztára, csilire, illetve egészben sült burgonyára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.