Gyors felépülés

Vérzsírszint csökkentő szerekek

Ha a vérben túl magas egyes zsírok (lipidek) – köztük a koleszterin bizonyos fajtái és a trigliceridek – szintje, jelentősen megnő a szívbetegségek, valamint a stroke kockázata, mert az erek falán zsíros lerakódások képződnek, amelyek beszűkítik az ereket. Egyes esetekben az étrend megváltoztatása és testmozgás is elég lehet a magas vérzsírszint csökkentéséhez, de általában gyógyszeres kezelést is javasolnak.

Típusok

A leggyakrabban felírt lipidszintcsökkentő gyógyszerek a sztatinok.

Ezek hatásai a következők:

  • csökkentik a vér magas koleszterinszintjét, amely olyan tényezők következménye, mint a zsírokban gazdag étrend és a mozgásszegény életmód (primer hiperkoleszterinémia),
  • csökkentik a vér koleszterintartalmát azoknál, akiknek örökletes hajlamuk van a magas koleszterinszintre (familiáris hiperkoleszterinémia),
  • csökkentik a szívinfarktus és a stroke kockázatát azoknál, akiknek anginája van, korábban már átestek szívinfarktuson, vagy más rizikótényezők vannak jelen náluk.
  • A sztatinok csökkentik a máj koleszterintermelését – különösen a „rossz” kis sűrűségű lipoproteinekét (LDL), amelyek lerakódnak az artériák falára.

A sztatinok szedésének megkezdése előtt és alatt orvosa vérvizsgálatokkal ellenőrzi a májfunkcióit, és emellett az izmok működését is ellenőrizheti.

Az egyéb lipidszintcsökkentő gyógyszerek között említést érdemelnek az epesavkötők, amelyek megakadályozzák, hogy az epesavvá átalakult koleszterin a bélből visszakerüljön a véráramba. Az ezetimib a táplálékban lévő koleszterin felszívódását gátolja a bélben.

Hogyan kell szedni?

Szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

E kategóriába tartozó valamennyi gyógyszer okozhat emésztési zavarokat, például émelygést, székrekedést, hasmenést, gyomorpanaszokat és felfúvódást. A sztatinokra jellemző mellékhatások a fejfájás és az alvászavarok. Egyes, arra érzékeny egyéneknél a sztatinok szedésének súlyosabb mellékhatásai is lehetnek, pl. májkárosodás, izomfájdalom és izomgyengeség. Ha izomtüneteket észlel magán, hagyja abba a szer szedését, és forduljon az orvosához.

Inkább nem szednék gyógyszereket a magas koleszterinszintem ellen. Az étrend megváltoztatása nem elég? Bár a zsírszegény étrendre való áttérés mindenki számára fontos, az étrend meg-változtatása általában nem elegendő a vér lipidtartalmának kellő mértékű csökkentéséhez. Ennek az az oka, hogy nincs közvetlen összefüggés az ételek zsírtartalma és a vér koleszterinszintje között. Ha orvosa gyógyszeres kezelést javasol, tegye azt.

Vényköteles gyógyszerek:

  • Sztatinok: atorvastatin, fluvastatin, pravastatin, lovastatin, simvastatin
  • Epesavkötők: kolestipol, kolestiramin
  • Egyéb gyógyszerek: ezetimib
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.