Egészségügyi kérdezz-felelek

Fogyókúrás tabletták – hatásos és biztonságos?

Hatnak-e és biztonságosak-e a drogériákban árusított fogyókúrás tabletták?

Csak egy olyan, vény nélkül kapható fogyókúrás tabletta van, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) jóváhagyásával: az orlisztatot tartalmazó vényköteles készítmények egy felére csökkentett hatóanyag tartalmú változata.

Az orlisztatot tartalmazó készítmény segíthet abban, hogy leadjon egy keveset a súlyfeleslegéből: a kutatások szerint egy év alatt nagyjából 1,3 kilogrammal többet lehet fogyni, ha a megfelelő étrend és testmozgás mellett ezt a szert is szedik. De önmagában nem használ: mellette ugyanúgy szükség van a kalóriabevitel csökkentésére és a több testmozgásra, mint ha nem szedne gyógyszert.

Az orlisztat oly módon hat, hogy gátolja a bevitt zsírok 25 százalékának felszívódását. Számítson viszont arra, hogy az emésztőrendszerén végighaladó nagy mennyiségű emésztetlen zsír kellemetlen mellékhatásokat okozhat: sürgős székelési ingert, hasmenést és bélgáz termelődést, ami zsíros foltokat hagyhat az alsóneműn. (Az FDA 2009-ben bejelentette, hogy felül fogja vizsgálni azt a 32 esetet, amelyekben az orlisztatot szedő páciensek súlyos májkárosodásra panaszkodtak. A magyar gyógyszerleiratban jelen van ugyan a „májgyulladás megemelkedett májenzimekkel” mint gyakran előforduló mellékhatás, de súlyos májkárosodást nem tapasztaltak.)

Legyen nagyon óvatos az összes többi, vény nélkül kapható „fogyókúrás tablettával”!

A „növényi” vagy „természetes” jelzőkkel forgalmazott termékek jó része illegálisan olyan, az összetevők közt fel nem tüntetett és potenciálisan veszélyes vényköteles hatóanyagokat tartalmaz, mint a szibutramin (az ezt tartalmazó egyik vényköteles termék magas vérnyomást, görcsrohamokat, szapora szívverést, szívrohamot és szélütést okozhat), a rimonabant (az ezt tartalmazó tabletta USA és európai unióbeli forgalmazása nem engedélyezett; a szer depreszsziót, szorongást és émelygést válthat ki), a görcsrohamok ellen használt fenitoin, a hashajtó (és a feltevések szerint rákkeltő) hatású fenolftalein,

Valamint az erős vízhajtó bumetanid, amely növelheti a depresszió és az öngyilkos gondolatok kockázatát. Más tablettákban egy amfetamin fenproporex van, amely mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, fejfájást és álmatlanságot válthat ki.

Tanácsos elkerülni minden olyan VNK fogyókúrás tablettát, amely könnyű fogyást ígér, melyet „csodaszerként” vagy tudományos áttörésként magasztalnak, melyek ismertetésében olyan hangzatos kifejezések szerepelnek, mint a termogenezis vagy az éhség stimulációs pont, s amelyekről azt állítják, hogy „növényi” vagy „teljesen természetes” lévén biztonságosak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.