Egészségügyi kérdezz-felelek

Rosttartalmú étrendkiegészítők

Milyen formában a leghatásosabbak a rostos étrend kiegészítők: kapszulaként, kekszként vagy vízzel keverhető porként?

Mind egyformán jól hatnak, feltéve, hogy elég sok vizet iszik melléjük. A rost víz nélkül nem képes ellátni a feladatát, vagyis a széklet nagyobb térfogatúvá és puhábbá tételét, hogy könnyebb legyen azt kiüríteni. Ha úgy szed rostot, hogy nem iszik mellette elég vizet, az akár többet is árthat, mint amennyit használ, mivel hajlamosabbá teheti a székrekedésre és bélgörcsöt is okozhat.

Megjegyzendő, hogy a széklet térfogatát növelő hashajtó tabletták megakadhatnak a nyelőcsőben, és ott duzzadni kezdhetnek, ha nem mossa le őket elegendő vízzel. Amennyiben nyelési nehézségei vannak, válassza inkább a por alakú változatokat, amelyeket vízzel kell elkeverni!

Szedhetek rosttablettát a rostban gazdag táplálkozás helyett?

Ha így tesz, azzal egy sor előnyös hatástól fosztja meg magát. Tény, hogy az étrend kiegészítő is biztosítja a rost bizonyos előnyeit, például a rendszeres bélműködést és az alacsonyabb koleszterinszintet. Ám ha kizárólag ilyen formában visz be rostokat, azzal megfosztja a szervezetét több száz jótékony vitamintól, ásványi anyagtól és más tápanyagtól, amelyek a rostban, gazdag ételekben, például a teljes értékű gabonakészítményekben, zöldségekben és gyümölcsökben jelen vannak, s amelyek csökkenthetik egyebek közt a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is. Ráadásul több ilyen étel fogyasztása mellett kevesebb telített zsírt juttat a szervezetébe, mely így ezekből kevesebb „rossz” LDL-koleszterint állít elő.

Befolyásolhatják-e a rostos étrend kiegészítők az egyéb gyógyszereim hatását?

Elképzelhető. Csökkenthetik vagy lassíthatják számos vényköteles gyógyszer felszívódását, például a triciklikus antidepresszánsok közé tartozó amitriptilinét, doxepinét és imipraminét, a cukorbetegség ellen használt gliburidét és metforminét, a szívbetegség esetén alkalmazott digoxinét, a koleszterinszintet csökkentő sztatinokét, a lítiumét és a penicillinét. A lehetséges problémák elkerülése érdekében a gyógyszereit 12 órával a rosttartalmú étrend kiegészítő előtt vagy 23 órával utána vegye be! A rostok a jelek szerint nem befolyásolják a multivitaminos vagy kalciumos étrend kiegészítők felszívódását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.