Magasvérnyomás kezelése

A hipertóniás beteg kivizsgálásának kezdeti lépései

Beteg kikérdezése

A kivizsgálás első lépése mindig a beteg kikérdezése (az ún. anamnézis felvétele), mely során az orvos a felől fog először érdek­lődni, hogy volt-e vagy van-e másvalakinek még a családban magas vérnyomása  ugyanis a hipertónia kialakulásában fontos szerepe van az öröklődésnek. A továbbiakban meg fogja kér­dezni, hogy korábban esetleg a gyermekkorban vagy terhesség alatt volt-e a betegnek vesebetegsége, ismert, hogy a vesebetegsé­gek nagyon gyakran okoznak magas vérnyomást.

Lel­kiismeretes orvos mindjárt rátér azokra a tényezőkre: a cukorbetegség, vérzsírosodás és az elhízás gyakran öröklődik, tehát ilyen értelemben is fel kell tárnia az orvosnak a családi „hátteret”. A jelenlegi panaszokra rátérve, az orvos mindenekelőtt az iránt fog érdeklődni, hogy mikor, milyen körülmények között, milyen gyakorisággal mértek a betegen magasabb vérnyomást.

Az is fontos adat lehet, hogy a magasabb ér­tékek kapcsolatban voltak-e valamilyen idegi vagy fizikai terhelés­sel, milyen hosszú ideig tartottak és milyen gyógyszereket adtak le­küzdésükre.

Panaszok, tünetek kikérdezése

Ha a beteg jelenleg is hipertóniás, természetesen az orvos meg fogja tőle kérdezni, hogy érzi-e, ha magas, és az milyen panaszokat okoz neki. Mint korábban említettük, a magasvérnyomás­ betegség egyik jellemző tulajdonsága, hogy nagyon sok esetben egyáltalán nem okoz panaszokat.

Egyes betegek egyáltalán nem is tapasztalják, de még ezek is panaszkodhatnak indokolatlan fáradtságra, mely rendszerint a vérnyomás megfelelő beállítása után meg is szűnik bár a kezelés kezdetén, mint látni fogjuk, átmenetileg még fokozódhat, gyakran megnehezítve az orvos dolgát, hogy a majdnem panaszmentes bete­get rábeszélje betegsége kezelésére.

Beteg által szedett gyógyszerek kikérdezése

Fontos része az anamnézisnek a beteg által jelenleg szedett gyógy­szerek felsorolása: jó, ha erre a beteg felkészül, esetleg írásban már előre összeállítja, hogy milyen szereket, milyen adagban és milyen elosztásban szed.

Gyakran előfordul, hogy egy beteget több orvos is kezel

Körzeti és üzemorvos, a szakrendelés orvosa, a kórház vagy klinika orvosai stb., helyes tehát, ha a beteg állandóan magánál tartja a gyógyszerei listáját. Erre aztán rá lehet vezetni a változtatásokat, és becsületes orvos nem fogja arra kényszeríteni betegét, hogy tagadja el a másik orvos előtt a gyógyszerváltoztatást.

Minden orvosnak, aki a beteggel kapcsolatba kerül, tudnia kell pontosan, hogy a beteg mit szed, csakis így kerülhető el a túladagolás, veszélyes kombináci­ók adása, egymást közömbösítő gyógyszerek egyszerre történő bevétele és egyéb zavarok, melyek mind a beteget károsítják. Külön ki fogunk térni néhány olyan gyógyszer ­kombinációra, melyet feltétlenül kerülni kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.