Cukorbetegség tanácsok

Éljen társasági életet! Ürügyek, hogyan hívjuk meg barátainkat!

A társaságban való forgolódás jót tesz az egészségnek. Azok, akik sok embert is­mernek a környezetükben, általában kevésbé szenvednek a stressztől és boldo­gabbak, mint akik magányosak. A szorongás növeli a stresszhormonok szintjét, amelyek azután megemelik a vércukorszintet és súlyosbíthatják az inzulinrezisz­tenciát. Használja fel tehát az alábbi ürügyeket arra, hogy kitegye a lábát otthon­ról vagy hogy másokat meghívjon oda.

Évenkénti háztömbbuli

Jó előre toborozzon néhány lakótársat, akik a szerve­zőbizottság tagjai lesznek. Tervezzen a programba különféle egészséges tevékeny­ségeket is, például „kincsvadászatot”, bújócskát és hasonlókat a gyerekeknek. A közösen összeállított étrendben bőséggel szerepeljenek egészséges zöldségéte­lek és friss gyümölcsök – no meg sok-sok ásványvíz, hogy ne száradjon ki, és ne vigyen be felesleges energiát üdítőkkel vagy szeszes italokkal.

Heti egyszeri közös tévénézés a szomszédokkal

Gyűjtsön össze a szomszéd­ságból néhány ismerőst, akikkel együtt nézhet egy mindannyiuk által kedvelt víg­játékot és együtt mulathatnak rajta. A nevetés nemcsak azért jó, mert növeli a jó közérzetet okozó hormonok, az endorfinok mennyiségét, hanem azért is, mert csökkenti a vérnyomást, a fájdalmat, a szorongást – sőt még a vércukorszintet is. Egy japán tanulmányban alacsonyabbnak találták azoknak a vércukorszintjét, akik vacsora után vidám műsort néztek, mint azokét, akik nem. Amikor a tévé­ben nincs semmilyen vidám műsor, megnézhetik egymás kedvenc filmjeit DVD-n. Ha enni is szeretne, azt hagyja a műsor utánra (de ne túl későre), ne­hogy akaratlanul is túl sokat „csipegessen”, a film közben legfeljebb pattogatott kukorica vagy friss gyümölcs jöhet szóba.

Új ízek: Citromos rizssaláta

Piknikezéskor érdemes meglepni a társaságot valami szokatlannal A hűsítő rizssaláta nagyon jólesik meleg időben. Könnyen elkészíthető, kellemesen citromos ízű köret, amely bármilyen grillezett baromfi vagy tengeri étel mellé is illik.

Keverjünk össze 40 dkg főtt barna rizst, 20 dkg felkockázott paradicsomot, 15 dkg kiengedett mélyhűtött zöldborsót, 1 meghámozott és felkockázott sárgarépát, 2 apróra vágott mogyoróhagymát és  csomó apróra vágott petrezselyemzöldet? Keverjünk össze 3 evőkanál zsírszegény majonézt, 1 evőkanál citromlevet, y2 kiskanál reszelt citromhéjat, valamint ízlés szerint sót és borsot. Forgassuk össze az öntetet a rizses keverékkel.

Könyvklub

Keressen olyan embereket a barátai és szom­szédai között, akiket érdekelhet egy havi rendszerességgel megtartott összejövetel, amelyen megvitatják olvasmányai­kat. Elhelyezhet szórólapokat a helyi könyvtárban, templom­ban, közösségi házban vagy könyvesboltban is. A hirdetés­ben kérje meg az érdeklődőket, hogy e-mailben vagy telefo­non jelentkezzenek önnél. Az összejöveteleket tarthatják felváltva egy-egy tag otthonában, de megkérdezheti a fent említett intézményeket is, hogy tudnak-e helyet biztosítani a klubnak.

Nem ér rá olvasni?

Nem gond! Vegyen vagy kölcsönözzön hangoskönyveket. Ezeket a csoportos séták közben is hallgathatja, azután közösen megvitathatja a többiekkel.

Vegyen részt a helyi önkormányzat által szervezett nyílt napokon!

Így min­dig tudomást szerez lakóhelye történéseiről, és megismerkedhet a közösség tag­jaival. Hívja fel az önkormányzatot, vagy nézzen utána a helyi lapokban, hol és mikor tartják a gyűléseket. Talán arra is mód nyílik egy-egy ilyen alkalomkor, hogy felvesse a sportos életmóddal kapcsolatos ötleteit.

Kutakodjon az interneten!

Keressen cukorbetegeknek szóló honlapokat, biz­tosan ráakad hasznos programokra, és talán azt is kiderítheti, hogyan kapcso­lódhat be a helyi önsegélyző csoportok munkájába. Néhány ötlet: Magyar Diabetes Társaság, Diabétesz Baráti Társaság, Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége.

Kerékpártúra

Az Egyesült Államokban számos városban rendezik meg a „Tour de Cure”-nak (gyógyító kerékpárverseny) nevezett kerékpáros felvonulást cukor­betegek részére. Ez nem verseny, hanem felvonulás, amelynek útvonalát úgy vá­lasztják meg, hogy a kerékpárra csak ritkán ülők is teljesíteni tudják a távot. Az útvonal mentén pihenőhelyek vannak, ahol a résztvevők ehetnek is, hogy feltöltsék energiakészleteiket, és a nézők lelkesen szurkolnak és buzdítják a felvo­nulókat. Hasonló megmozdulást ön is kezdeményezhet a lakóhelyén.

Havonta egyszer jótékonykodjon!

Bizonyára található idősek otthona a köze­lében. Ha nem tudja, miről beszélgessen velük, tegyen fel a múltra vonatkozó kérdéseket, azt minden idős ember örömmel fogadja. Vigyen magával egy cso­kor virágot a hölgyeknek, de az is jó, ha leül velük egy sakktábla, egy dominó vagy egy pakli kártya társaságában. Meglátogathat olyan ismerőst, aki rövid időre kórházba került, vagy új lakásba költözött, és még nem találja a helyét az új környezetben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.