Gyermekbetegségek

Kötőhártya-gyulladás tünetei, kezelési lehetőségek

A szem fehér részét borító vékony, áttetsző hártya és a szemhéj belsejének gyulladása. Gyerekkorban teljesen hétköznapi betegség.

Okai

Okozhatja baktérium- vagy ví­rusfertőzés, allergia (a leggyakoribb az atka- és a pázsitfűallergia) vagy valamilyen más irritáló anyag.

Az újszülöttek is megfertőződhetnek a szülés során a vaginában meglévő kórokozóktól, tüneteik mára második, harmadik naptól kezdve jelentkezhetnek, de jellemzően az első 2-3 hét folyamán. A nagyobb gyermekek, akik bölcsődébe, óvodába vagy iskolába járnak, a közvetlen érintkezéskor kapják el a fertőzött gyere­kektől, piszkos kezükről, vagy köhögéskor kerülnek a játékokra a kórokozók.

Tünetek

Vannak általános tünetek és a kórokozók szerinti speciális tünetek. Az általános tünet a szem és a szemhéj kipirosodása.

Kötőhártya-gyulladás

A bakteriális eredetű kötőhártyagyulladás (stafilococcus, pneumococcus, streptococcus, hemofili) esetén jellegze­tes a genny megjelenése a szemhéj szélén, reggelre ébredve a szem beragad. A kö­tőhártya megduzzad, a gyerek a szemét dörzsöli, arra panaszkodik, hogy nem lát jól. A látáscsökkenés jogos panasz, a sűrű váladékozás okozza.

A vírusos eredetű kötőhártya-gyulladással más vírusfertőzéses tünetek is együtt jár­nak (köhögés, megfázás, influenzás tünetek). Az első enyhe tünetek után rövid idő alatt a szem erősen fájni kezd, a szemhéj és a kötőhártya megduzzad, a könnyezés bőséges lesz, csakúgy, mint a világos színű váladékozás, ami kevésbé sűrű, mint a bakteriális fertőzés esetében. Ezen kívül a gyereket igen zavarja a fény (fotofóbia). Ezekhez a tünetekhez járulhat még a fül melletti duzzanat. Ezt követően a látás is módosulhat a szaru­hártyára települő vírusok miatt. A vírusos kötőhártya-gyulladás a legfertőzőbb, és általában lappangva fertőz, azaz amikor a tünetek még nem jelentkeztek.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás fajtái az allergének szerint különbözőek: ha például pollenek okozzák, akkor szezonálisan jelent­kezik, ha viszont az allergének mindig jelen vannak (például atka, por), az év bármely időszakában előtörhet a betegség. A szem világos színű, nyálkás, áttetsző váladékozása, a szemhéj duzzanata és az erős könnyezés jellemzi. Általában olyan érzése van a kis betegnek, mintha idegentest került volna a szemébe, ezt dörzsöléssel próbálja enyhí­teni. A fény is zavarhatja (fotofóbia), a szem viszket, ezért aztán gyakran előfordul a gennyes, bakteriális felülfertőzés. Az allergiás kötőhártya-gyulladás nem tesz kárt a szemben, és nem fertőző.

Diagnózis

Nagy bizonyossággal ráné­zésre megállapítható.

Terápia

Antibiotikum tartalmú szem­csepp vagy szemkenőcs, antihisztaminok, vagy kortizon, a szemészorvos javaslata szerint. A kötőhártya fajtája szerint írja fel egyik vagy másik gyógyszert.

Figyelem!

A nem megfelelő kezelés visszafordíthatatlan károsodást okozhat. A súlyosabb, bakteriális eredetű kötőhártya-­gyulladások ellenállnak az általános antibio­tikumos kezelésnek, szemész beavatkozása szükséges, aki baktériumtenyésztés után azonosítja a kórokozót, így tud megfelelő antibiotikumkúrát felírni. A vírusos kötőhártya-gyulladásra nincs meg­felelő gyógyszer, hasznos lehet a rendszeres szemtisztítás. Súlyosabb esetekben (mint a Herpes) a szemész vizsgálata szükséges.

A fertőzés (akár vírusos, akár bakteriális) az egyik szemen kezdődik, de aztán általában átterjed a másik szemre is: elengedhetetlen a megfelelő higiénia, és hogy a gyerek ne nyúljon a szemébe. Ne menjen közösségbe, hogy ne fertőzze meg a többi gyermeket.

Homeopátia

Tisztítsa gyakran a sze­met az Euphrasia-amomilía tartalmú szemcseppel, naponta 7-10 alkalommal. Argentum nitrícum 5CH labdacsokban vagy cseppekben, nyálkás gennyes váladékozás, fotofóbia és idegen test érzete ellen. Euphrasia 5CH labdacsokban vagy cseppekben szemviszketés, könnyezés, duzzadt, égő szemhéj esetén. Silicea 5CH labdacsokban vagy cseppekben a könnycsatorna gyulladásának esetén javasolt, gennyes, fehér színű váladékozás esetén, amitől reggelre összeragad a szem.

Újszülöttkori kötőhártya-gyulladás

Az újszülöttkori kötőhártya-gyulladás az esetek 15%-ában vírusfertőzés (Herpes simplex) vagy bakteriális (Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae), 30-40%-ban viszont Chlamydia trachomatis fertőzés okozza. Mindegyik az anyától ered a szülés során: e gyermekek 10-20%-a tüdő­gyulladást is kap.

Az újszülöttkori kötőhártya-gyulladás nem mindig fertőzésből ered: előfordulhat, hogy a könnycsatorna fiziológiai elzáródása okozza. Ez a csatorna a szem belső sarkából indul, az alsó szemhéj alatt fut végig, és az orr belsejéig ér el. Ez gyűjti össze és továb­bítja a könnyet, amit a szem folyamatosan termel, mindig tisztán tartja a kötőhártyát a „portól”. Ha a könnycsatorna elzáródik, a piszok felgyülemlik, és a könny túlcsor­dul a szemhéjon, a szem könnyes marad, időnként telítve sárga anyagokkal. Az alsó szemhéj kipirosodik és repedezni kezd.

Nem igazi kötőhártya-gyulladásról van szó, de az alakulhat belőle, ha a felgyülemlett anyag elfertőződik. Ennek megelőzése érdekében már az első napoktól kezdve gyakran kell steril vízzel tisztítani a szemet. Naponta 3-4 alkalommal, mutatóujjunkkal masszírozzuk a bőrt a szem belső sarka és az orr töve között, ezzel megnyitva a könnycsatornát. Ez a helyzet 2-3 hónapig tart, majd normalizálódik. Ritkán egyéves kor felett is problémát okoz, ebben az esetben viszont sebészeti beavatkozásra van szükség. Az elzáródás rosszabbodik, vagy újra jelentkezhet megfázás esetén, ilyenkor az orrváladék akadályozza a könny folyását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.