Orvosi tanácsok

Az ízületek gondozása

Ahhoz, hogy az elkövetkező évek során meg tudja őrizni mozgékony­ságát és hajlékonyságát, térdének, csípőjének, vallanak és számos egyéb ízületének erősnek és egészségesnek kell lennie. Az ízületek rendszeres – de nem túlzásba vitt – használata, valamint a bennük lévő speciális szövetek öngyógyító folyamatait segítő táplálkozás csak kettő az egyszerűen megvalósítható ízületvédő lépések közül.

Egyen sok zöldfélét!

Csaknem 700, átlagosan 65 éves személy étrendjét elemezve a kutatók megállapították, hogy az illetők minél több K-vitamint fogyasztottak, annál kisebb valószínűséggel alakult ki a kezükben vagy a térdükben artrózis. E vitamin legkivá­lóbb forrásai közé tartoznak a káposztafélék – a fodros kel, a brokkoli és a kelbimbó. A spenót is kiváló K-vitamin-forrás.

Használja, ami tényleg használ!

Tudja-e, mely kezelésekről bizonyosodott be tudományosan is, hogy hatásosak? Az Arthritis Research UK nevű szervezetnek az ízületi gyulladás kiegészítő gyógymódjai­val foglalkozó kutatása az alábbi igen érdekes eredményekkel zárult.

  • Paprikázza meg! Ha artrózisban szen­ved, próbálja ki a csípős paprikából készült kapszaicines tapaszt vagy krémet. A vizsgált termékek közül ez volt az egyetlen, amely az artrózis elleni hatékonyságára öt csillagot kapott, és úgy találták, hogy négyszer haté­konyabban enyhíti az ízületi fájdalmat és érzékenységet, mint a placebogél. A készít­mény úgy fejti ki hatását, hogy kimeríti az idegsejtek P-anyag-készleteit – ez a vegyület továbbítja az idegekben a fájdalomérzetet.
  • Próbálja ki a SAMe-t! Az S-adenozil-metionin (SAMe) nevű táplálékkiegészítő, amely a szervezet porcképződését serkenti, ugyanolyan hatékonyan enyhítheti az artrózisos fájdalmat, mint az ibuprofen vagy más gyógyszerek. Orvosa tanácsa nélkül azonban soha ne hagyja abba receptre kapott gyógyszereinek szedését!
  • Szedjen omega-3 zsírsavakat! Reumás ízületi gyulladás ellen a halolajból készült táplálékkiegészítők bizonyultak a leghatáso­sabbnak. Az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj gátolja olyan, egyébként a fehérvér­sejtekben termelődő vegyületek felszabadulá­sát, amelyek gyulladásfokozó hatásúak lehet­nek. Emellett fontos alapanyagai is a vérben előforduló gyulladáscsökkentő anyagok – a prosztaglandinok – előállításának.[brbr]A kutatá­sokból úgy tűnik, hogy a halolajat tartalma­zó táplálékkiegészítők jelentősen csökkentik a reumás ízületi gyulladásban szenvedők ízületeinek fájdalmát és reggeli merevségét, va­lamint a kimerültséget, sőt szedésük esetén sokaknak kevesebb fájdalomcsillapító is elég volt. Ha ki szeretné használni az omega-3 zsírsavak kínálta előnyöket, egyen sok olajos húsú halat, pl. lazacot, makrélát, szardíniát.
Jegyezzük meg! A csípős paprikából kivont kapszaicin valóban hatásos az ízületi gyulladás ellen.

Valami másra vágyik?

Sok más, ízületi gyulladások ellen használt táplálékkiegészítő és hagyományos gyógymód alkalmazásának semmiféle tudományos alapja nincs – ilyen például az agancsbarka-kivonat, a fekete­ribiszkemag-olaj, a margitvirág, a lenmag­olaj, a zöldkagyló, a szelén, valamint az antioxidáns hatású A-, C- és E-vitamin. Ám ha hisz valamelyiknek a hatásosságában, a biztonság kedvéért kérje orvosa tanácsát is.

Sok, ízületi gyulladásban szenvedő személy esküszik arra, hogy a mágnesek vagy a réz karkötők viselése enyhíti fájdalmukat. Bár nincsenek meggyőző bizonyítékok az efféle hatásokra, e módszerek biztonságosak, és ki tudja, talán használnak is önnek. Sokan számolnak be arról is, hogy ízületi gyulladásuk tüneteit enyhítette az akupunktúra.

Egyen több fokhagymát!

A kutatók úgy találták, hogy azokban a nőkben, akik sok fokhagymát, vöröshagymát és póréhagy­mát esznek, kisebb valószínűséggel alakul ki csípőízületi artrózis.

Kutatási eredmények! A szakemberek 1000 női ikerpár étrendjét elemezték, s összehasonlí­tották a csípőjükről, a térdükről és a gerin­cükről készült röntgenfelvételeket. Azt talál­ták, hogy akik egészséges étrenden éltek és sok hagymafélét ettek, azok csípőízületében jóval kevesebb nyomát lehetett találni a ko­rán kialakuló artrózisnak.

A fokhagyma egyik összetevőjéről megállapították, hogy gátolja a porcot károsító enzimek működését. Ha zavarja a kellemetlen lehelet, rágcsáljon el étkezés után némi friss petrezselymet.

Ne mondjon le a testmozgásról!

Na­gyon csábító lehet a gondolat, hogy amikor sajognak az ízületei, akkor inkább csak pi­henjen, ám az Arthritis Research UK egyértel­műen állítja, hogy az aktivitás megőrzésének számos előnye van. Ilyen például a merevség enyhítése, a mozgékonyság fokozása, az iz­mok és a csontok erősítése, valamint a fogyás elősegítése, ami aztán csökkenti ízületei ter­helését, íme, néhány tanács a fájó ízületekkel végzett testmozgáshoz.

  • Az úszás kiváló testmozgás, mivel a víz felhajtóerejének köszönhetően könnyebb mozgatni az ízületeket. A kutatók megállapí­tották, hogy hatására nő a hajlékonyság és csökken a fájdalom. Mi több, az is kiderül­het, hogy a helyi uszodában vannak víziaerobik-foglalkozások, amelyek során úszás nélkül végeznek testmozgást a vízben.Az úszástól hajlékonyabb lesz, és csökken az ízületi gyulladással járó fájdalom is.
  • A gyaloglás erősíti az izmokat, a csonto­kat és az ízületeket is. Kezdje óvatosan, és fokozatosan növelje a távot. Érdemes lehet emelkedőket is beiktatni az útvonalba.
  • A kerékpározás fokozza az edzettséget és erősíti a térdet – de ne vigye túlzásba, főleg, ha fáj a térde. Amennyiben biciklizés után rosszabbodik a térde állapota, próbálkozzon inkább másfajta mozgással.
  • Az ízületkímélő edzőtermi fitnesz az artrózisban szenvedők számára a legjobb. a nagy ízületi terheléssel járó foglalkozások, például az aerobik helyett válassza inkább a kíméletes általános fitneszt vagy jógát. a súlyzós gyakorlatokat kis súlyokkal és sok lassú ismétléssel végezze. A kocogást inkább hagyja ki – nagyon megterhelheti az ízülete­ket, és még erősebbé teheti a fájdalmat.

Ne ropogtassa a bütykeit!

A rendsze­res ropogtatás nem okoz ugyan ízületi gyul­ladást, viszont csökkentheti marka erejét, és ízületi duzzanat keletkezhet – ezért jobb in­kább kihagyni. Amikor megfeszíti az ízületet, az azt körülvevő folyadékban a nyomás csök­kenésének hatására először nitrogénbuboré­kok jelennek meg – lényegében ugyanúgy, ahogy egy üveg szénsavas üdítőben is bubo­rékok tűnnek fel, amikor lecsavarja a kupa­kot. a nyújtás folytatásakor a nyomás annyi­ra lecsökken, hogy az újabb buborékok már robbanásszerűen jelennek meg – ez adja a roppanó hangot.

Nézzen más szemmel a köszvényre!

Ha ön és orvosa is úgy véli, hogy köszvénye lehet, de a szokásos vizsgálat – amelyhez tűvel vesznek folyadékot az ízületből – nega­tív eredményt ad, érdemes lehet CT-vizsgálatot kérni. Köszvény olyankor alakul ki, ha a szervezet nem tudja teljesen kiüríteni a sejtek anyagcseréje, illetve az élelmiszerek lebontása során keletkező húgysavat, s annak kristá­lyai fájdalmas lerakódásokat alkotnak az ízü­letekben. Amerikai kutatók azt találták, hogy a CT-felvételek segíthetnek a diagnózis igazo­lásában, különösen azok esetében, akik a be­tegség heveny formájában szenvednek. Ez az új diagnosztikai módszer akkor is hasznos, ha valamiért nem lehet mintát venni az ízü­leti folyadékból.

Hiszi, vagy sem! Halak, madarak.

Tengeri állatok és baromfi­félék segítik a tudósokat az ízületi fájdalom egy új kezelési módszerének kidol­gozásában. A kutatók azt remélik, hogy egy, a tenge­ri csillagok nyalkájából ki­vont anyag meggátolhatja, hogy bármi is megtapadjon az ereken.

Gyulladásos állapotok – például reumás ízületi gyulladás – olyankor alakulnak ki, amikor a szervezet természetes, fertőzések elleni immunválasza túllő a célon: fehérvérsejtek tapadnak meg és halmozódnak fel az erek falában, károsít­ják a szöveteket, és betegségeket okoznak. Eközben a kakastaréjból kivont hialuronsavról, amely az ízületek megfelelő kenéséről gondoskodó folyadéknak is fontos összetevője, kiderült, hogy az artrózisos személyek térdébe injekciózva enyhíti a fájdalmat.

Vigyázzon a szívére!

Ha reumás ízü­leti gyulladásban szenved, nagyon fon­tos, hogy szíve szempontjából is egész­séges legyen az életmódja, mert mint a neve is mutatja, gyulladásos betegségről van szó, s az az ízületek mellett az ereket is érintheti. Emiatt megnőhet a szívroham kockázata, mint ahogy annak veszélye is, hogy „néma” szívrohamon esik át. A reumás ízületi gyulladás elleni új gyógyszerek a szív­problémák kockázatát is csökkenthetik.

A gyógyfürdő­kezelések titkai

A víz nyugtató hatását már régóta használják külön­féle panaszok kezelésére – különösen ízületi és izom­fájdalom esetén. A kutatások arról tanúskodnak, hogy a vízzel való érintkezés sokszor enyhíti a tüneteket.

Világszerte sok ezer gyógyfürdő ígér enyhülést az artrózisban, reumás ízületi gyulladásban, hátfájásban, fibromyalgiában (fájdalmas izom­betegségben), illetve sérülések okozta panaszok miatt szenvedők számára. Állításaikat a víz gyógyító erejére alapozzák – elsősorban a termál- és a tengervízére. A vizes kezelések (balneoterápia) mellett a gyógyfürdőkben masszázst, iszapfürdőt és természetes gázokkal való kezelést is kínálnak.

Mennyire hatásosak a gyógyfürdői kezelések?

A gyógyfürdőkben nyújtott kezelések hatékonyságát nehéz számszerűsíteni. Kevés kifogásolhatatlan vizsgálatot végeztek, és a kezelésekről jól ismert, hogy pozitív placebohatásúak. Mindazonáltal 2009-ben egy francia tanul­mány igazolta, hogy gyógyfürdői kezelést követően a fájdalmas csont- és izomproblémákban szenvedők „tartós javulást” tapasztaltak. 2011-ben pedig a Padovai Egyetem kutatói számoltak be „egyértelmű, hosszú távú előnyökrőr olyan, Bechterew-kórban szenvedő páciensek vonatkozásában, akik gyógyfürdői kezelésen és rehabilitációs foglalkozásokon vettek részt. Az alábbiakban a leggyakoribb terápiák közül ismertetünk néhányat.

Jegyezzük meg! A masszázsnak bizonyítottan többféle kedvező hatása van, a vér­nyomás és a stressz csökkentésétől egészen a migrén és a csont-, illetve az izomfájdalmak enyhítéséig.

A nyirokmasszázs csökkentheti a nyirokcsomó-eltávolítás után kialakuló ödémát, amely a nyirok­keringés zavarára vezethető vissza: a végtagban felszaporodik a folya­dék, s ennek következtében az adott végtag megduzzad.

Thalassoterápia A sós vízzel, moszatokkal és tengeri hínárral vég­zett kezelésekben fontos szerep jut az érintésnek, hiszen az kulcseleme a jó közérzet kialakításának. Egy 2008-as brazil tanulmány szerint a fibromyalgiában szenvedők ked­vezőbb hatást tapasztaltak, ha gya­korlataikat sós vizű medencében végezték.

Termálvizű medence A meleg ellazítja az izmokat, enyhíti a fájdal­mat és serkenti a vérkeringést; a víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre terhelődő testsúlyt, ezáltal növeli az ízületek mozgástartományát, ellen­állása pedig segít az izmok erősíté­sében. A meleg vízben végzett test­mozgás a gyógyfürdőkben végzett balneoterápia egyik alapeleme.

Pakolások Az iszap-, hínár- és agyagpakolásokat különféle ízületi panaszok enyhítésére használják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.