Magasvérnyomás kezelése

Mit nevezünk perfúziós nyomásnak?

Perfúziós, vagy átáramoltató nyomásnak nevezzük bármely érszakasz bemenetén és kimenetén mért nyomások különbségét.

A perfúziós nyomást nyomásfőnek is nevezik . A teljes nagy vér­kör perfúziós nyomása az aorta szájadékánál mért középnyomás (100 Hgmm), illetve a nagyvénáknak a jobb pitvarba történő beszájadzásánál mért nyomás (0 Hgmm) különbsége (100 Hgmm). A teljes nagy vérkör perfúzi­ós nyomása igen eltérő. Például a kis vérköri perfúziós nyomás 28 Hgmm körül van, a nagy vérköri kapillárisok (mikrocirkuláció) perfúziós nyomása 10-15 Hgmm, a splanchnikus területé pedig 7-8 Hgmm. Minél kisebb a per­fúziós nyomás, annál nagyobb mértékben szabja meg az ellenállás az adott érszakaszon átáramló vér mennyiségét.

A kapillárisokban a perfúziós nyomás, vagyis a vérnyomásesés nemcsak a véráramlást biztosítja, hanem azt is, hogy a kapillárisok artériás végén filtráció, a vénás végükön pedig reszorpció történik.

Ttranszmurális nyomás

Egyesek szívesen használják a transzmurális nyomás fogalmát is. Transzmurális nyomásnak nevezzük az érfalra belülről és kívülről ható nyomás különbségét. Miután a nagy vérkör ereire kívülről ható nyomás normális körülmények között egyenlő az at­moszférás nyomással, s ezt a nyomást az élettanban 0-nak tekintjük. Más a helyzet a kis vérkörben, ahol az intrathoracalis nyomás a belégzéskor 2-3 Hgmm-el alacsonyabb, kilégzéskor pedig 2-3 Hgmm-el ma­gasabb az atmoszférás nyomásnál. Következésképpen ennek a nyomásin­gadozásnak megfelelően módosul a transzmurális nyomás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.