Vérzés csillapítása

Honnan tudhatom, hogy valaki túl sok vért veszít?

Hogyan csillapíthatom a vérzést?

Ha a vérzés nem áll el vagy csillapodik az első néhány percben, a beteg élete veszélybe kerülhet. Helyezzen valamilyen tiszta ruhát vagy nagyobb méretű kötszert a sebre, és erősen nyomja rá. (Kivéve, ha fejsérülésről van, szó ekkor csak tartsa a kötést a helyén, ha ugyanis túl erősen megnyomná, koponyatörés esetén agykárosodást okozhatna.)

Ha a kar vagy a láb érintett, de nincs eltörve, emelje szívmagasság fölé a végtagot, és folyamatosan nyomja. Ha a ruha átázott, ne vegye le, egyszerűen tegyen rá egy másikat, és továbbra is tartsa lenyomva.

Ha a kar sérülésének vérzése nem enyhül, és nincs a közelben segítség, gyakoroljon nyomást a felkari verőérre (artéria brachialis). A felkar belső oldalán keresse, a bicepsz (fent) és a tricepsz (a bicepsz alatt) között. Ujjaival nyomja le az artériát, és figyelje, csökken, esetleg megszűnik-e a vérzés. Maradjon így, amíg a mentők megérkeznek. A lábon sérült beteget fektesse a hátára, és kéztövével nyomja a combi verőeret (artéria femoralis) a lágyék közelében, a láb belső részén.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

6 − 2 =

Read previous post:
Szemsérülések – idegen anyag a szemben

A fürdőszobát takarítottam, és a tisztítószer az arcomba fröccsent. Mennyi ideig mossam a szemem? Ha csak egykét csöpp ment a...

Close