Egészségügyi kérdezz-felelek

Tele vagyok kék foltokkal, mi okozza ezeket a tüneteket?

Sokan megijednek, hogy túl könnyen keletkeznek a bőrükön véraláfutások (hematómák), vagy hogy véralvadási rendellenességük van. A legtöbb esetben azonban teljesen normális jelenségről van szó, különösen idősebb korban, amikor a bőr elvékonyodik, és könnyebben elszakadnak a kapillárisok (hajszálerek). A véraláfutásokat okozhatják gyógyszerek, például warfarin vagy szinkumár és más véralvadásgátlók. Az aszpirin szintén befolyásolja a véralvadási képességet, ezért napi egy vagy két tabletta szedése előidézheti a véraláfutásokat. A szteroidok alkalmazása is gyakori bőr alatti bevérzésekkel járhat.

Jegyezzük meg! Ha könnyen keletkeznek a bőrén hematómák, és nem áll alvadás gátló kezelés alatt, fontos, hogy étrendje elegendő K-vitamint tartalmazzon.

A káposzta, karfiol, spenót és más sötétzöld leveles zöldségek, tápanyagokkal dúsított gabonapelyhek fogyasztása biztosíthatja a szükséges napi bevitelt ebből a megfelelő vérrögképződésért felelős tápanyagból. Naponta legalább egy ilyen ételt iktasson be az étrendjébe.

Alvadási zavar

A gyakori zúzódások további okaként gondolhatunk még alvadási zavarra, például hemofíliára és von Willebrand-szindrómára, hormonális változásokra, valamint C-vitaminhiányra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.