Bőrápolás

Hogyan tisztítsuk bőrünket?

Férfiaknak is fontos az arctisztítás!
Férfiaknak is fontos az arctisztítás!

Nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel alaposan meg­tisztítsuk bőrünket, még akkor is, ha nem festjük magunkat. A szennyeződés és a zsír eltömítheti pórusainkat, ami mitesszerek és pattanások kialakulásához vezet. A megfelelő szer használata után frissnek és tisztának kell érezni bőrünket. Ha bőrünk tisztítás után feszül vagy száraz, nem jó termé­ket választottunk.

Jegyezzük meg! Ügyeljünk rá, hogy pH semleges termé­ket használjunk. A savasságot, illetve lúgosságot 1- 14-ig terjedő skálán mérik, amelyet pH-skálának nevezünk

A 7-es szám jelzi a semleges kémhatást, és minél alacsonyabb a szám, annál savasabb kémhatású az adott anyag. A pH-semlegesség azt jelenti, hogy az adott kozmetikum megegye­zik a bőr pH-jával, tehát kb. 5,5-ös, vagyis enyhén savas kém­hatású).

A szappan erősen lúgos kémhatású anyag, így leoldja a bőrt borító természetes zsírréteget. Ezt a zsírréteget azon­ban nagyon fontos megőrizni még akkor is, ha zsíros a bőrünk. Ha ugyanis minden zsírt eltávolítunk róla, bőrünk annál többet fog termelni belőle. A kemény víz pedig még in­kább szárítja a bőrt – még kedvezőtlenebb a helyzet tehát, ha lakóhelyünkön kemény víz folyik a csapból.

A vízben nem oldódó arctisztítókat erős alkoholalapú to­nikkal kell leöblítenünk, hogy megakadályozzuk a pórusok eltömődését, ez viszont azzal jár, hogy a bőr elveszíti termé­szetes zsírrétegét. Olyan arctisztító terméket válasszunk tehát, amely vízzel könnyen leöblíthető, és nem távolít el minden zsírt az arc felszínéről. Az ilyen termék használata után bőrünket nem érezzük feszesnek, így nincs szükség a tonik használatára.

Első lépés: Hidratálás

Hidratáljuk és óvjuk bőrünket!
Hidratáljuk és óvjuk bőrünket!

Talán furcsának tűnik, mégis igaz, hogy mindenkinek szüksé­ge van hidratálásra – még a zsíros bőrűeknek is. Ez nem azt je­lenti, hogy szó szerint bevizezzük vagy megnedvesítjük a bőrt, hanem hogy olyan anyagot viszünk fel rá, melynek segítsé­gével jobban meg tudja tartani a nedvességet. A hidratáló krémet mindig az adott bőrtípushoz választjuk ki. A jó krém segít bőrünknek megtartani a nedvességet, valamint védi a bőr­felszínt a környezetszennyezés és a napfény káros hatásaitól.

Ha zsíros a bőrünk, zsírmentes hidratáló krémet kell vá­lasztanunk, amely sok hidratáló anyagot, pl. mikroszivacs-szemcséket vagy propilénglikolt tartalmaz. Ezek az anyagok ugyanis megkötik a vizet a bőr felületén.

A száraz bőrhöz dúsabb állagú krém illik, de nem feltét­lenül zsírosabb. Ez megvédi a bőrt, valamint zsírral és vízzel táplálja. A mai technológiák lehetővé teszik, hogy a kevésbé zsíros krémek is el tudják végezni ezt a feladatot.

Mit jelent a bőrhámlasztás és miért hasznos?

Az emberiség évszázadok óta ismeri a hámlasztást, vagyis azt a technikát, melynek során eltávolítják a bőrfelszínen fel­halmozódó elhalt sejteket, illetve makacs szennyeződéseket.

Már az ókori egyiptomiak is használtak zabdarát arra, hogy elősegítsék bőrük megújulását. Korunk előrehaladtával a sej­tek megújulási folyamatai lelassulnak, így a bőr megvastag­szik és veszít ragyogásából. Akár száraz, akár zsíros a bőrünk, a rendszeres hámlasztás segít abban, hogy bőrünk sima és pattanásoktól mentes legyen.

A hámlasztás két módja:

Bőrhámlástól nem kell félnünk!
Bőrhámlástól nem kell félnünk!

Az egyik az ún. bioló­giai hámlasztás, amelynek során szemcsés anyaggal dör­zsöljük le a bőrfelszínt. Manapság sok terméket termé­szetes anyagokból állítanak elő, mivel a szemcsés anyagok hatása túlzottan erős. Például az alfa-hidroxisavat cukor­nádból, tejből, melaszbói, almából vagy borból vonják ki, a béta-hidroxisavat pedig a gaultheriából, valamint különféle gyümölcsökből. A papaint a papyából, a bromelaint pedig az ananászból lehet kinyerni. Ezek a savak úgy működnek, hogy lebontják a sejteket összetartó sejtközötti „ragasztóanyagot”.

Ne ijedjünk meg, nem fog szétmállani az arcunk!

A megfele­lően alkalmazott kezelés fontos részét képezi a bőrápolásnak. A hámlasztás során nem történik más, mint hogy megtisztulnak az eltömődött pórusok, valamint leválnak a felszínről a száraz, el­halt sejtek.

Ha érzékeny a bőrünk, válasszunk enyhébb hatóanya­gú terméket, melynek AHA tartalma nem haladja meg a 8%-ot. Erősebb koncentrációjú termék csípős érzést fog okozni – bár az enyhe, átmeneti csípő érzés teljesen normális. Ebben az eset­ben is a leghelyesebb szakképzett kozmetikus tanácsát kérnünk.

A bőr táplálása

Bőr felépítése
Bőr felépítése

Bőrünket elsősorban belülről, vagyis helyes étrend követésé­vel táplálhatjuk- ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy megőrizzük egészségét.

A kutatók kimutatták, hogy a fokozott antioxidáns-bevitel nem mindig növeli a bőr antioxidáns­tartalmát. Ennek oka pedig az, hogy szervezetünk bölcsen gazdálkodik a bevitt tápanyaggal, és a fontosabb szerveknek juttat belőle elsőként.

Mind az emésztőrendszeren keresztül bevitt, mind pedig a bőrön át felszívódó antioxidánsokról be­bizonyosodott, hogy számos bőrprobléma megelőzését, illet­ve gyógyulását elősegítik. Ilyen például a napsugárzás okoz­ta öregedés. Itt jönnek be a képbe az antioxidáns-tartalmú krémek. A probléma csupán az, hogy maguk a krémet alko­tó anyagok is oxidálódnak  mind a tégelyben, amelyben vásároljuk őket, mind pedig a bőrfelszínre kerülve.

Stabilizálni kell, a további károsodás elkerülésének érdekében!

Stabilizálás bőrünk érdekében!
Stabilizálás bőrünk érdekében!

Ennek több módja létezik. Az egyik módszer a csomagolás: tégely helyett helyesebb kapszulákban, tubusban vagy pumpás adagolóban forgalomba hozni az antioxidáns-tartalmú kréme­ket, így védve őket a levegő és a fény hatásától.

A másik módszer pedig az, hogy e vitaminokat rendkívül stabil formáiban állít­ják elő. Ilyen eljárás például, ha az egyes antioxidánsokat kom­binálják, így azok egymás számára is védelmet tudnak nyújta­ni. Például az. E-vitamin stabilizált formája a tokoferil-acetát, amely megakadályozza a bőrfelszínen és a tégelyben történő oxidációt, ha pedig aszkorbinsawal elegyítik (ez a C-vitamin egyik formája), védelmet nyújt a béta-karotinnak és a retinil-palmitátnak (ezek mind az A-vitamin különböző formái).

A C-vitamin pedig az E-vitamint védi – a kör tehát bezárult, azt lehet mondani, hogy az említett vitaminok „újrahaszno­sították” egymást. A jó minőségű termékeket úgy állítják össze, hogy a különféle anyagok egymást védjék, továbbá segítsék egymást abban, hogy minél mélyebbre hatolhassanak a bőrbe.

Mitől jó egy arckezelés?

Bőrápolás arcpakolással.
Bőrápolás arcpakolással.

Különféle nyersanyagokból otthon is készíthetünk magunk­nak arcpakolást és más kozmetikumokat. Az egyik leghatéko­nyabb és egyben legegyszerűbb termék a zöld agyag. Az agya­got vízzel kell elegyíteni, hogy krémszerűvé váljék, majd fel kell vinni az arcra. Ez a pakolás megtisztítja arcunkat a méreg­anyagoktól és a szennyeződéstől, különösen ha aknéval küz­dünk. De általános bőrtisztító kezelésként is alkalmazható, ráadásul csökkenti a gyulladást és a bőrirritációt.

Zöld agyag használata: Hagyjuk meg­száradni az arcon, de vigyázzunk, hogy azonnal mossuk le, ha bőrünkön égő érzést tapasztalunk. Száradás után alaposan mossuk le az agyagot. A pakolás hatékonyságát olívaolaj hozzáadásával növelhetjük.

Egyesek azt is javasolják, hogy az agya­got oldjuk fel vízben, majd igyuk meg (a pohár aljára leülepe­dett szemcséket nem kell). Az ital kiváló gyomor- és béltisztító hatással rendelkezik, valamint segíti a méregtelenítést.

Az elhalt sejtek eltávolításának, a vér- és nyirokkeringés stimulálásának kiváló módja a bőr átdörzsölése természetes alapanyagú kefével. Ez a kezelés segíti a méregtelenítési folya­matokat, valamint serkenti a sejtek oxigén- és tápanyagellá­tását

Kozmetikumokban található káros anyagok

Bizonyos összetevőktől mindenkinek óvakodnia kell, van­nak azonban olyanok, melyek csak az érzékeny bőrűek szá­mára ártalmasak.

ÖsszetevőHatásaMiért kerülendő?
Mesterséges illatanyagElrejti az eredeti szagot, jellegzetes illatot kölcsönöz a terméknekAllergiás reakciót válthat ki, növelheti a bőr fényre való érzékenységét
D és C jelzésű festékanyagok - kőszénkátrány­származékokSzínezi a terméketAknét válthat ki
FormaldehidTartósítószer (Svéd­országban és Japán­ban be van tiltva)Bőrirritációt okozhat, karcinogén lehet
Urokánsav - álla­ti vagy növényi ola­jokból nyerikKönnyen kenhetővé teszi a terméket, gyakran használatos fényvédő krémek előállításakorBőrirritációt okozhat, karcinogén lehet
Fenol - karbolsavFertőtlenítő hatá­sú, gyakran haszná­latos after shave-ek összetevőjekéntKiütést és csípő ér­zést okozhat
Mesterséges illatanyagElrejti az eredeti szagot, jellegzetes illatot kölcsönöz a terméknekAllergiás reakciót válthat ki, növelheti a bőr fényre való érzékenységét
D és C jelzésű festékanyagok - kőszénkátrány­származékokSzínezi a terméketAknét válthat ki
FormaldehidTartósítószer (Svéd­országban és Japán­ban be van tiltva)Bőrirritációt okozhat, karcinogén lehet
Urokánsav - álla­ti vagy növényi ola­jokból nyerikKönnyen kenhetővé teszi a terméket,Bőrirritációt okozhat, karcinogén lehet
Fenol - karbolsavFertőtlenítő hatá­sú, gyakran haszná­latos after shave-ekKiütést és csípő ér­zést okozhat
Ásványi olajok -folyékony petrolátok, benzinkészítés során keletkezett mellék­termék
Hidratáló anyag, a krémet „selymessé" teszi, a bőrfelszínhez kötődik
Zsíros utóérzést hagy, megül a bőr-felszínen, aknét okozhat
Lanolin - gyapjúból nyerik vagy szinteti­kus úton állítják elő
Viasztartalmú hidratáló anyag
Aknét, allergiás reakciót válthat ki. Karcinogén anyagokat is tartal­mazhat.
Izopropil mirisztát - zsíralkohol­származék
A krémet „selymessé" teszi, „jól megáll" tőle a krém
Aknét válthat ki, be­hatol a szőrtüszőbe és eltömíti azt, mi­tesszereket okoz
PABA - para-amino-benzoesav, egy B-vitamin fajta
Fényvédő hatású
Érzékeny bőrűeknél gyulladást válthat ki
SD alkohol - speci­álisan denaturált alkohol
Vérzéscsillapító, fertőtlenítő, zsíroldó hatású
Mivel eltávolítja a nedvességet és a faggyút, szárítja és irritálja a bőrt
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.