Orvosi tanácsok

A holisztikus egészség

A holisztikus egészség filozófiája a test és a lélek egységét hangsúlyozza, azt, hogy ha a kettő közti harmónia felborul, az betegséghez vezet. Nagyon gyakran a stressz áll a háttérben. Jó, ha tudjuk, hogy sok módszer van, amely serkentőszerek vagy orvosi beavatkozás nélkül segít helyreállítani az egyensúlyt.

Hét stresszoldó tanács

A fárasztó munka, a túl sok tennivaló és a szennyezett környezet csupán néhány azon tényezők közül, amelyek feszültté tesznek bennünket, s hatással vannak egészségünkre és közérzetünkre. A stresszhatás ellensúlyozására kiválóak az alábbi módszerek.

 1. Nevessünk többet! Elcsépeltnek tűnik a mondás, de igaz: a nevetés a legjobb orvosság. Megszakítja a negatív gondolatokat, felpezsdíti az immunrendszert, ellazítja az izmokat, és serkenti az agy jó közérzetet okozó anyagai, az endorfinok felszabadulását.
 2. Mozogjunk erőteljesen! Az aerob típusú mozgás segít feloldani a düh vagy idegesség okozta feszültséget. Lehetőleg a szabadban mozogjunk: a friss levegő és a napfény is javítja a hangulatunkat.
 3. Gyakoroljuk a helyes légzést!
 4. Amikor feszültek vagyunk, nem lélegzünk elég mélyen, és a felületes légvételek csak fokozzák a szorongásunkat. Próbáljunk percenként legfeljebb tízszer levegőt venni! Ezt naponta kétszer tegyük, alkalmanként 10-10 percig, s így hamarosan egészséges megszokássá válik.
 5. Kerüljük azokat a helyzeteket, amelyek stresszt okoznak! Ha rosszul bírjuk a tömeget, alakítsuk át az időbeosztásunkat, hogy ne kelljen csúcsforgalom idején utazni!
 6. Gondoljuk át újra, milyen gyógyszereket szedünk – és egyeztessünk orvosunkkal! A stressz elleni készítmények gyakran épp ellentétes hatásúak. Az altatók „másnaposságot” okozhatnak, egyes magas vérnyomás és köhögés elleni szerek használata pedig olyan mellékhatásokkal járhat, mint az álmatlanság.
 7. Próbáljunk kevesebbet dohányozni! Fogyasszunk kevesebb kávét és csokit! E serkentőszerek átmeneti feldobódottságot okoznak, ám mellékhatásként idegesség és nyugtalanság jelentkezhet.

Stresszriadó

Az élet néha olyan mozgalmas, hogy nincs időnk észrevenni, ha a stressz kikezdi az egészségünket. Ha az alábbi tünetek közül akár csak egyet is észlelünk, ideje cselekedni.

 • Gyakori meghűlés és torokfájás
 • Álmatlanság, nyugtalan alvás
 • Fej- vagy hátfájás
 • Általános kimerültség
 • Szívdobogás
 • Bőrproblémák
 • Hangulatingadozások, érzelmi kitörések, harag
 • Gyomor- és emésztési panaszok
 • Fokozott alkoholfogyasztás, az altatók iránti igény megnövekedése

Védekezzünk a környezetszennyezés ellen!

A városokban szinte lehetetlen elkerülni a környezetszennyezés valamennyi formáját, de sok mindent tehetünk azért, hogy minél kevésbé érintsen bennünket.

Maradjunk zárt helyen, és csukjuk be az ablakokat is, ha a levegőben magas a szennyező anyagok vagy a pollenek szintje! Ha szénanáthánkat a füvek pollenje váltja ki, bízzuk másra a fűnyírást!

Ha aggódunk a passzív dohányzás veszélyei miatt, kerüljük az olyan helyeket, ahol dohányoznak!

A zebránál és az útkereszteződésekben álljunk hátrébb az úttesttől, hogy a várakozó autók kipufogógázaiból minél kevesebbet lélegezzünk be!

Ha sokat kerékpározunk városi forgalomban, és hajlamosak vagyunk a fejfájásra, illetve a szemünket és a torkunkat irritálja a szennyezett levegő, viseljünk kerékpáros légzőmaszkot!

Használjunk füldugót, amely kizárja a zajszennyezést! A kellemetlen zajokat elnyomhatja az MP3-lejátszóból szóló zene is. De vigyázat: a túl hangosan hallgatott zene halláskárosodást okozhat!

Legyünk készen!

Ha a várakozás és a késések sok stresszt okoznak, némi előrelátással segíthetünk magunkon.

 • Jelentkezzünk be jó előre az orvosunkhoz, és kérjük, hogy az adott napon bennünket fogadjon először!
 • Ha későbbi időpontot kapunk, indulás előtt telefonon érdeklődjünk, hogy várhatóan pontosan vagy késve kerülünk-e sorra!
 • A hét elején és lehetőleg reggel vásároljunk be, hogy elkerüljük a szupermarketek pénztárainál kígyózó sorokat!
 • Ha van mobiltelefonunk, könnyebben értesülhetünk az esetleges késésekről.
 • Tartsunk magunknál munkát vagy olvasnivalót, hogy az üres perceket is hasznosan tölthessük! Ha dugóba kerülünk, hallgassunk zenét vagy hangos könyvet!
 • Ha felhívunk valakit, és a központos arra kér, hogy várjunk egy kicsit, próbáljunk elvégezni valamilyen egyszerű feladatot a várakozás alatt -vagy tegyük le a kagylót, és telefonáljunk később!
 • Intézzünk minél több dolgot az interneten keresztül: a banki ügyek, a számlafizetés, az ételrendelés, a könyvvásárlás és a DVD-kölcsönzés is megoldható így. Gyorsan tudunk intézkedni, és ki sem kell tennünk otthonról a lábunkat.

Gyorssegély

Mindennapos panaszaink enyhítésére próbáljuk ki az alábbi természetes módszereket.

 • Ha felzaklattak bennünket valamivel, kortyolgassunk zabszalmateát -olcsó és megnyugtató ital. Ugyan-ilyen jó a kamilla-, a macskagyökér-, a limevirág- és a citromfűtea is.
 • Másnaposság ellen igyunk grépfrútlevet! Ez fokozott működésre készteti a májat, s a fruktóz is segít az alkohol hatásainak kivédésében.
 • A szénanátha ellen szedjünk vitaminokat és természetes kivonatokat! A C-vitamin gátolja a panaszokat okozó hisztamin felszabadulását; az A-vitamin egészségesebbé teszi a nyálkahártyát, az édesgyökér- és a mályvatea enyhíti az irritációt; a tor-matablettában lévő illékony olajok pedig kitágítják az orrmelléküregeket, és csökkentik az orrdugulást.
 • Fejfájás ellen igyunk fűzfakéreg-teát! A fűzfa kérgében az aszpirin hatóanyagának, az acetilszalicilsavnak egy természetes változata található.
 • Ha emésztési zavaraink vannak, próbálkozzunk reflexológiás keze-léssel! A bal kézfejen találhatók a gyomornak megfelelő pontok, ezért jobb kezünk húzó mozdulataival masszírozzuk a bal tenyeret, annak tövétől egészen az ujjak hegyéig!
 • Az émelygés elfojtására majszoljunk kandírozott gyömbért! Ez a rosszullét egyik leghatásosabb természetes ellenszere. Az is jó, ha borsmentateát kortyolgatunk.
 • A túl sok evés vagy a „gyomorégés” csillapítására szedjünk aktív szenet! Gyógyszertárban kapható.

Vigyázat! Ha állandóan borúlátóak vagyunk, nehezen tudunk összpontosítani, vagy elveszítettük érdeklődésünket a hétköznapi tevékenységek, például az evés iránt is, mielőbb forduljunk szakemberhez!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.