Fájdalom enyhítése

Az orbánc felismerése és kezelése

Tünetek

  • Helyi gyakran fájdalmas, folyamatosan terjedő bőrgyulladás.
  • Vékony, vörös vonalak terjednek a fertőzött területtől a szív felé (nyirokérgyulladás).
  • Láz, hidegrázás, izomfájdalmak és általános rossz közérzet.
  • Előfordulhat hányinger és hányás, ízületi merevség, nyirokcsomó-duzzadás a fertőzés helyén, szőrzet- vagy hajhullás.
  • Helyi tályog és gennyesedés.
  • láz, a hidegrázás, a fokozódó fájdalom, az izomfájdalmak és a rossz közérzet.
  • A staphylococcus okozta orbánc inkább helyhez kötött, míg ahol streptococcus a kórokozó, a fertőzés gyorsan, akár napokon belül nagy területre kiterjedhet. Kezelés nélkül a baktériumok bejuthatnak a véráramba, amely életveszélyes vérmérgezéshez (szepszis) vezethet. Üszkösödés (gangréna) szintén felléphet.
  • Az orbánc rendszerint végtagokban, különösen a lábon szokott kialakulni, de ritka esetekben előfordulhat az arcon is, amely életveszélyes lehet.

Mit tegyünk?

Minél hamarabb keressünk fel egy orvost: az orbáncot szakszerű kezeléssel kell meggyógyítani. A fájdalom csillapítására alkalmazzunk meleg, nedves pakolást, és ha a fertőzés a lábon alakult ki, polcoljuk fel. Az aszpirin, az ibuprofen és az egyéb nem szteroid fájdalomcsillapító gyógyszerek (NSAID) szintén csökkentik a fájdalmat, és enyhítik a gyulladást.

Maradjunk ágyban addig, amíg a láz, a fájdalom és az orbánc egyéb tünetei el nem múlnak. Addig alkalmazzuk a meleg borogatást, és tartsuk az érintett végtagot alápolcolva, amíg a gyógyulás be nem következik.

Veszélyeztetett csoportok

Orbánc bárkinél előfordulhat, akinek sérülés van a bőrén. Ez akár a bőr és az alatta lévő zsíros szövetek súlyos fertőzésévé is válhat. A leginkább veszélyeztetettek a cukorbetegségben szenvedők, a rossz keringésű emberek és a gyengült immunrendszerű betegek.

Kialakulása

Orbánc akkor alakul ki, ha a természetes körülmények között ártalmatlan staphylococcus és streptococcus baktériumok felszíni sérülésen – vágáson, égésen, rovarcsípésen – keresztül utat találnak a bőrbe. Normális körülmények között a szervezet védekezőrendszere le tudja győzni ezeket a baktériumokat, azoknál viszont, akiknek idült betegségeik miatt gyenge az immunrendszerük vagy rossz a keringésük, a fertőzés gyorsan terjedhet.

A kezdeti tünet lehet a hirtelen nyomásérzékenység, a duzzanat és a vörös bőr, amely gyakran a lábszáron jelentkezik. Vékony vörös vonal indulhat a fertőzés kiindulási helyétől felfelé a szív irányába, a visszereken át.

Forradalmi újdonságok

Az idült vagy visszatérő lábgombásodásban szenvedő embereknél gyakoribb az orbánc. Egyes vizsgálatok szerint az orbáncot náluk meg lehet előzni penicillininjekciókkal vagy minden hónapban egy héten át tartó erythromicinkúrával. Az antibiotikumok alkalmazását abba lehet hagyni, ha a lábgombásodás teljesen elmúlt.

Kezelés

Az arcot érintő orbánc megfelelő kezelés nélkül életveszélyes agyhártya-gyulladást is okozhat. Korai tünete az arcon vagy az orron megjelenő fájdalmas, vörös elváltozás vagy kiütés, az arcduzzanat, a láz és a hidegrázás, a fejfájás és az izomfájdalom.

Az antibiotikumok hatására rendszerint hét-tíz nap alatt elmúlik az orbánc. Ha nagy területet érint, intravénásán kell az antibiotikumot adni, egyébként tablettában is hatékony. A fájdalom és a gyulladás rendszerint gyorsan megszűnik, de nagyon fontos, hogy az előírt ideig szedjük a gyógyszert, hogy a fertőzés teljesen megszűnjön. A gyógyszer szedésének túl korai befejezése kiújuláshoz vezethet, amely még alaposabb gyógyszeres kezelést igényel. A staphylococcus okozta orbáncot gyakran nagyon nehéz meggyógyítani, különösen az idős emberek esetében, akiknek rossz a keringésük. Néha műtéttel kell eltávolítani a károsodott szöveteket.

Megelőzés

Tartsuk a bőrt mindig tisztán, különösen akkor, ha cukorbetegségben vagy keringési betegségben szenvedünk, és kerüljük a bőrsérüléseket. Akármilyen kicsi, gondosan kezeljünk minden vágást vagy karcolást: szappannal mossuk le a területet, sebfertőtlenítővel öblítsük át, töröljük meg, és figyeljük a fertőzés tüneteit. Tartózkodjunk az úszástól, ha bármilyen bőrsérülésünk van. Csökkentsük a rovar- és méhcsípések kockázatát védőruha viselésével, és használjunk rovarriasztót.

Alternatív terápiák

Gyógytorna: A pezsgőfürdő és a lábgyakorlatok fokozhatják a végtag vérkeringését, és elősegíthetik a gyógyulást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.