Gyermekbetegségek

Sportok gyermekkorban: evezés, jégkorong, kerékpározás stb…

A sportolás jelentősége

Napjainkban a sport a találkozások a társasági élet helyszíne is, segíti az embert abban, hogy testben és lélekben egyaránt egészségesen fejlődjön. Gyakran azonban nehéz olyan sportágat választanunk gyermekünknek, amely a személyiségéhez és a képességeihez egyaránt ideálisnak mondható. Az egyes sportágak megismertetésével ebben nyújtunk segítséget.

Asztalitenisz

Ezt a sportágat lehet versenyszerűen vagy csak szórakozásból űzni, minden évszakban. Fejleszti a koncentráció-képességet, kitartást ad, javítja az egyensúlyt és a testtartást. Nagyon ritkák a sérülések, a csigolyák gyulladhatnak be, esetleg a térdkalács ficamodhat ki. Nem ajánlott kardiovaszkuláris betegeknek, akiknél a versenyszerű sportolás nem javasolt.

Evezés

Igen összetett sport, serkenti a kardiovaszkuláris rendszert, a légzőrendszert és erősíti az izomzatot, fejleszti a mozgáskoordinációt és a ritmusérzéket. Erősíti a kar- és a lábiz­mokat. Segít a félénk és nem túl agresszív gyerekeknek, és minthogy nagy edzettség kell a felkészüléshez, fogyaszt is, ezért kü­lönösen ajánlott a túlsúlyos gyerekeknek és fiataloknak. Az evezés történhet egyedül (két eve­zővel) vagy csapatban: 2, 4, 6, 8 taggal.

Minden embernek csak egy evezője van, a fedélzeten lehet még kormányos is, aki összehangolja a sportolók mozgását és irányítja a hajót. A sportágat 8-10 évesen lehet elkezdeni. A felszereléshez elegendő egy kényelmes sportruházat: póló, nadrág, tornacipő, nyáron sapka, napszemüveg, napvédő krém.

Evezés veszélyei:

Ritkán fordul elő sérülés, általában ágyéktáji vagy térdízületi fájdalom jelent­kezhet az izmok nyújtása és hajlítása miatt. Az evezés nem ajánlott a gyógyszerekkel nem jól kezelhető szívbetegeknek, a térd vagy a gerinc betegsége esetén.

Gördeszka és snowboard

Szórakoztató és kalandos sportág, vonzó lehet a hajlékony és jó egyensúlyérzékkel rendelkező gyermekek és fiatalok számára. Míg a skateboardot egyenes, szilárd talajon űzik, a deszkára egyszerű kerekek vannak felszerelve, addig a snowboard a havon siklik, és részben a lábhoz van erősítve. A gördeszkázáshoz védőfelszerelés kell (könyök-, térd- és fejvédő). A hóban meg­felelő cipő, meleg és kényelmes öltözék, kesztyű, sapka és szemüveg szükséges.

Gördeszka veszélyei:

A balesetek gyakoribbak, mint a síelésnél, a gyorsaságot és az egyensúlyt nehezebb ugyanis kontrollálni. A balesetek könnyebben előfordulnak, mint az utcai gördeszkázásnál, és általában súlyosabbak, következményei ugyanazok, mint a síelésnél.

Jégkorong

Ez a sportág nagyon mozgalmas, ütközéses, agresszív játék, a jégpályán korcsolyázva űzik, célja az, hogy az ellenfél kapujába tolják az ütővel a korongot (pakk). A szenvedélyesség és a gyorsaság miatt a hoki fejleszti a fizikai erőnlétet, az egyensúlyérzéket, a mozgásko­ordinációt, a technikát. Összetett sportról van szó, az egész testrészt vesz a moz­gásban. Kiváló az indulatos gyerekeknek, mert a bennük lévő feszültséget bizonyos szabályok keretein belül vezethetik le.

A sportágat 7-14 éves kor között kezdhetik el a gyerekek, a versenyek ilyenkor még nem komolyak. A nemzetközi versenyek 15 éves kor felett kezdődnek. A felszerelés nagy része arra való, hogy védje a játékost. A korcsolyán kívül ugyanis szükség van sisakra, meleg egyenruhára, amelyik jó erős, hogy védelmet adjon az ütések ellen.

Jégkori veszélyei:

Szerencsére a bordát vagy a hátat érő sérülések ritkábbak, a csuklótörés, térdsérülés, az esésekből adódó kar- és lábtörések viszont gyakoribbak.

Jégkorong veszélyei:

A koponyasérülések, szem- és arczúzódások csak akkor jellemzőek, ha nem teszik fel a sisakot, amin szemellenző is van. Előfordulhat, hogy a gumiból készült korong üti meg a játékost, ami viszont nem veszélyes, ha van védőöltözet, ellenben az ütő az izmokat és az inakat felsértheti.

Kenu és kajak

Ezt a sportot lehet nyugodt vízen is űzni, mondjuk tavon, tengeren, de gyors folyón is. Mindenesetre a hajó labilitása és a víz mozgása miatt bármi megtörténhet. Leg­alább tízéves legyen a gyerek, ha elkezdi, jó, ha szereti a természetet, az izgalmat, szereti a váratlan helyzeteket, amikre gyorsan tud reagálni. Ne féljen a víztől, ússzon jól, legyen határozott és bátor.

Kajak veszélyei:

A hirtelen borulás miatt könnyen előfordulhat koponyasérülés, váll- és kar­sérülés. Ez a sport nem ajánlott a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben szenvedő, epilepsziás gyerekeknek, hacsak nem gyógyszeresen ellenőrzött a betegségük.

Kerékpározás

A kerékpározás a gyerekeknek játék, köz­lekedési eszköz és egyben sport is. Ezzel közelebb kerülhetnek a természethez, a család életébe pedig derűs pillanatokat hozhat a közös biciklizés a szabad levegőn. Nincs alsó korhatára, de a versenyzést 7-8 éves kor előtt nem lehet elkezdeni, mert a versenyzéshez szenvedély és akaraterő szükséges. Alapvetően aerob sport, erősíti a tüdőt, a lábizmot és a szívet.

A biciklisták szívfrekvenciája alacsony, mert a szívük jól edzett. Ha a nyereg és a kormány megfelelő­en van beállítva, akkor a hátnak sem káros. A szükséges ruházat egy légáteresztő póló, a külön erre a célra kitömött rövidnadrág, kerékpáros sisak.

Verseny vagy egy hosszabb ideig tartó kerékpározás után a gyerek panaszkodhat nyaki fájdalomra a nyak abnormális tartása miatt, valamint a gerinc mentén izomfájda­lomra a hosszan tartó nyeregben ülés miatt. Az erőkifejtés következtében fájhat a térd­kalács is. Ezen kívül az esések következtében előfordulhat kulcscsonttörés, csuklótörés, térd- és koponyasérülés. Gyakran ajánlják túlsúlyos és félénk gyerekeknek, akik ki vannak közösítve vagy nincs önbizalmuk. Néhány esetben, a terheléses teszt elvégzése után (amellyel ellenőrizték a szív- és légzési kapacitást) a cukorbeteg, az asztmás és a szívbeteg gyerekeknek is ajánlják.

Lovaglás

Azon kevés sportágak egyike, amelyben az ember és az állat együttműködve próbál azonos célt elérni. A lovaglás nagyban elő­segíti a szocializációt, mindenki lovagolhat, mint kiránduló (az erdőben a barátokkal vagy a családdal együtt). Az alapszintű lovaglás mindenkinek ajánlott, ilyenkor a gyermek megtanul bánni a lóval, annak érdekében, hogy a lóval összhangban legyen és elérje, hogy a ló megfelelően mozogjon. Ehhez a lovasnak erélyesnek kell lennie, de anélkül, hogy erőszakos lenne.

Tudnia kell engedni, ha hirtelen nehéz helyzet áll elő, hidegvérrel döntenie, és nem szabad, hogy látszódjon rajta a félelem. A lovaglásnak tehát óriási nevelő értéke van, különösen javasolt a rendetlen, a maga körül lévő világra kevéssé figyelmes gyerekeknek, mert megtanítja őket arra, hogy felelős­séget vállaljanak, tiszteljenek másokat, a természetet, az állatokat. Ez a sportág erősíti a kar és a láb izmait, továbbá az ágyék-, a hát- és a hasizmokat.

A lovaglás mellé érdemes választani egy aerob spor­tot, mint például a kerékpározás, a futás vagy az úszás, amelyek erősítik a szív és a tüdő kapacitását. Általában 9-10 évesen kezdenek lovagolni a gyerekek, megtanulják a lovat irányítani, a galoppot, az ügetést. 11-12 évesen már gátat ugratnak, és el­kezdik az első versenyeket. Lovagolni lehet szabadtéri pályán vagy zárt lovaspályán. A lovagláshoz-testhez álló nadrág, csizma, lovaglókesztyű és sisak kell.

Lovaglás veszélyei:

A legnagyobb veszélyt a lóról való leesés jelenti, amely súlyosabb esetekben koponyasérülést, kulcscsonttörést, kéztö­rést, vállrándulást okozhat. A gerincoszlop betegségeiben szenvedő gyerekeknek, vagy azoknak, akik szénanáthásak, illetve a lószőrre allergiásak, a lovaglósport nem ajánlott.

Tánc

Sokan művészetnek tartják, mert a moz­gás révén a tánc az érzelmek kifejezésére szolgál. Valójában a klasszikus vagy a mo­dern balett művészet és sport is egyben. A balerina finom mozdulatsorai éveken át tartó kemény fizikai munka gyümölcse. A tánc fejleszti az izomzatot, az egyensúly­ és ritmusérzéket. Ezért ajánlott az ügyetlen gyerekeknek vagy azoknak, akiknek nincs önbizal­muk. A tánciskolába akár fiúk, akár lányok járhatnak, négyéves kortól kezdve, és már hétéves korukra elsajátítják az alapvető mozgássorokat. A baletthez testhezálló ruha, tornadressz, és speciális cipő szükséges.

Tánc veszélyei:

A lábfej, a térd, a hát rendszeres összehúzódásoknak van kitéve, itt történik a legtöbb sérülés (izom­szakadás, húzódás, izomgörcs, íngyulladás és porcsérülések). A tánc nem javasolt a szív- és a gerincoszlop-betegeknek (ge­rincferdülés). Minthogy a balettozás nehéz fizikai igénybevételt jelent, mindig tökéletes testsúlyt kíván (gyakran tévesen soványságra gondolnak), ügyelni kell, hogy a balettozó gyermek helyesen táplálkozzon, nehogy valamilyen hiánybetegség alakuljon ki nála

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.