Éhség kontroll

Valóban léteznek sóvárgáscsökkentő tabletták?

Az Európában már értékesített, és hamarosan az amerikai gyógyszertárakba is megérkező új gyógyszerek azzal csökkentik a szénhidrátok és zsírok utáni sóvárgást, hogy növelik a szerotoninszíntet.

Kutatási eredmények: a „szerotonin-felszabadító anyagként” is-meitfetifluramínnal és dexfenfluraminnal végzett kezdeti kísérletek 40-55 százalékkal csökkentették a szénhidrátok, és 67 százalékkal a zsír utáni sóvárgást.

A gyógyszerek lelassították a gyomor kiürülésének sebességét; a zsír utáni sóvárgás azért csökkent, mert az alanyok hosszabb ideig érezték úgy, hogy tele van a gyomruk.

Valóban segítenek a tabletták?
Valóban segítenek a tabletták?

Ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú biztonságát jelenleg még vizsgálják. Bizonyos kutatók megkérdőjelezik, hogy bölcs dolog-e megzavarni az agyat. Érdemes-e az agy károsodását kockáztatni annak érdekében, hogy sóvárgásoktól mentesen éljünk? Erre a kérdésre kétségtelenül sokan felelnének határozott igennel.

Segíthet a természetes gyógymód?

A sóvárgások elrejtése helyett miért nem gyógyítjuk meg azokat? Az alacsony szerotoninszint, amint láttuk, a stresszel terhelt élet következménye. Az álmatlanság, az aggodalmaskodás, a testmozgás hiánya és a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás mind csökkenti a szerotoninszintet. Ahelyett, hogy egy újabb vegyszert adnánk az egyenlethez, miért nem alakítjuk át úgy az életstílusunkat, hogy a szterotonintermelés természetes módon elegendő legyen?

Orvosnak kell meghatároznia a gyógyszer szedésének szükségességét!
Orvosnak kell meghatároznia a gyógyszer szedésének szükségességét!

Sok televíziós hírműsor hitegette a nézőket, hogy hamarosan megérkezik a „hájpirula”. Valójában ez a gyógyszer csak korlátozottan lesz elérhető.

Orvosnak kell meghatároznia a gyógyszer szedésének szükségességét, és ezt követően a páciens folyamatos megfigyelése szükséges. A legtöbb esetben a gyógyszert nem fedezi az egészségbiztosítás, és valószínűleg elég drága lesz. Más szóval nem úgy működik majd, hogy az ember besétál a gyógyszertárba, és vesz egy fogyókúrás pirulát.

Az embernek nem úgy kell élnie az életét, hogy receptre felírt gyógyszerektől függ. Az agyunkat úgy alkották meg, hogy egészséges és teljes legyen, és képesek vagyunk elegendő szerotonint előállítani ahhoz, hogy megsemmisítsünk bármely állandó sóvárgást. Ahelyett, hogy a stresszes élet tüneteinek elrejtésére koncentrálnánk, miért nem tesszük meg a lehetséges apró lépéseket ahhoz, hogy stresszmentessé tegyük az életünket?

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.