Bőrápolás

Leégés, napszúrás

A nyári hónapok közeledtével rendszeresen felhívják figyelmünket arra, hogy a napsugárzás számos veszélyt rejt magában. Tény ugyan, hogy nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, de a túlzott napozással nem csak a leégést kockáztatjuk, hanem a különféle bőrbetegségek kialakulását is. Ezek elkerülése érdekében ajánlott a napon való tartózkodást 10 és 15 óra között kerülni a meleg hónapokban, és napozás alkalmával is kizárólag minőségi fényvédő krémmel szabad a napra menni.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a strandon még nem észleljük a napszúrás jeleit, de ahogy hazaérünk, máris ránk tör a fejfájás, szédülés, szűnni nem akaró szomjúság, hányinger, fényérzékenység. A tünetek egyre erősödnek, és a bőr kivörösödése, fájdalmas felhólyagosodása is kísérheti a panaszokat.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy megfelelő kezelésben részesítsük a beteget, hűvös helyiségben biztosítsunk neki lehetőséget a lepihenésre. A hideg vizes borogatás is segíthet, ha pedig nem kíséri hányinger, hányás a tüneteket, akkor enyhén sózott italt lehet itatni vele. A folyadékpótlás egyébként is rendkívül fontos, erre fokozottan ügyeljünk!

Mint a legtöbb betegség esetében, itt is a legfontosabb a megelőzés. Az említett dél környéki órákban húzódjunk árnyékba. Nyaralás alkalmával kifejezetten alkalmas ez az időszak az ebédelésre és egy kis délutáni sziesztára, hogy 15 óra után már nagyobb biztonsággal élvezhessük a napfürdőzés örömeit.

A fej és a nyak megóvására nem csak a kopaszoknak érdemes ügyelniük, az egyébként naptól védett olyan testrészek, mint például a lábhát különösen veszélyeztetettek a leégés kapcsán. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a bőrt a napsütéshez, és a vágyott csoki barna színt nem két-három nap alatt megszerezni. Egyébként sem tartja már magát az a korábbi trend, mely szerint az egészséges bőrszínnek mindenképpen barnának kell lennie. Napjainkban egyre nagyobb szerephez jut a természetesség és ezzel együtt az egészség megőrzése ilyen téren is.

Fontos tudnia, hogy minden egyes leégéssel a bőrrák kialakulását kockáztatja, főleg, hogy a legtöbb napolaj kizárólag az UVB sugárzás ellen véd, bőrünk tehát védtelen marad az UYA sugarakkal szemben.

Külső segítség

Olívaolaj, citromlé, túró, almaecet és burgonya- többféle lehetőséggel áll rendelkezésünkre a természet patikája akkor is, ha leégésről van szó. A választáskor arra azonban mindenképpen ajánlott ügyelni, hogy ha a hólyagos és erősen megégett a bőr felszíne, akkor semmiképpen ne kenjünk rá ecetet, citromlevet. Az aloe-vera tartalmú készítmények viszont remek választásnak bizonyulnak, s ma már spray kiszerelésben is kaphatóak ezek, hogy a kenegetéssel se okozzunk fájdalmat az egyébként is érzékeny, leégett bőrfelületen.

Regenerálás belsőleg

A bőr regenerálódásához nélkülözhetetlenek a vitaminokban gazdag ételek, ám a húsféléket ajánlott elkerülni néhány napig. Remek választásnak bizonyulnak az A-vitamint tartalmazó alapanyagok, így a tojássárgája, a túró, a vaj, a tej vagy a gomolya. Zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben fogyaszthatunk napszúrás esetén is, a telítetlen zsírsavakban gazdag táplálékokkal, vagyis a növényi olajokkal, diófélékkel a szervezet egészséges működéséhez is hozzájárulhatunk.

Kevesen tudják, hogy a bőrvédő hatással rendelkező H-vitamin az élesztőben, a mákban és a földimogyoróban fordul elő nagy számban. Ügyeljünk továbbá a C-vitamin, a cink, a kalcium és a vas elegendő bevitelére is.

Körömvirág kenőcs

A már számtalanszor bizonyított körömvirág kenőcs megállja a helyét akkor is, ha leégésről van szó, hiszen nem csak a száraz bőrre jelent gyógyírt, hanem a bőr öngyógyító mechanizmusait is beindítja a készítmény.

Illóolajok

A bőrregeneráló hatással is bíró narancsvirágot, levendulát, mirhát, mirtuszt, pacsulit, szantálfát és teafát is érdemes kipróbálni.

Testen kezelendő pont: Kor-26.

A komplex multivitamin készítmények nem csak megelőzésre, de a már leégett bőr mihamarabbi gyógyulására is kiválóan alkalmasak. Fontos, hogy olyan létfontosságú mikrotápanyagok, mint a cink, a kálium, a kalcium, a magnézium, az A-, E-, és C-vitamin mindenképpen szerepeljenek az összetevők listáján. A B-vitamin komplexek mellett a lenmagolaj, a ligetszépe olaj, vagy a kendermagolaj is remek választásnak bizonyulnak a bőr egészségének megőrzése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.