Élelmiszerek

Keleti szezám összetevői, gyógyászat, egészségügyi jelentősége, kozmetika

A szezám néven ismert Sesamum indicum valószínűleg Indiából szárma­zik, és évezredek óta termesztik Ázsiában, Afrikában, Kínában és Indiá­ban. Egyiptomban már ötezer éves ősi papiruszokon is megemlékeztek fontosságáról és hasznáról. Mezopotámiába körülbelül Kr. e. 2500-ban került, ahol az asszírok ételként és gyógyszerként is fogyasztották. Vannak utalások arra, hogy Plíniusz idejében (23-79) termesztették Itáliában is, és Dioszkoridész leírta azt a római szokást, hogy a szicíliai kenyérre szezámmagot szórnak.

A szezám az egyik első növény, amelyből fűszerolajat préseltek. Az olajnak az olívaolajhoz hasonló tulajdonságai vannak, és a Közel-Keleten már évszázadok óta tartják házi kertekben. A szezám gazdasá­gi biztonságot nyújt a fejlődő országoknak, ahol állandó a szárazság, és más nem terem meg. A növény könnyen elterjed, ahogy a termések megdagadnak, szétpattannak, és a kiszóródott magok bármely alkal­mas helyen megtelepednek. Az Ali baba és a negyven rabló című mesében Ali baba a kincses barlangot a „Szezám, tárulj!” paranccsal nyitja ki, ami utalás a szezám termésének robbanásszerű kinyílására.

A hinduk számára csak a szezámolaj a megfelelő, hogy kegyhelye­ket megvilágító lámpákban égessék, és hogy istenségek szobrait kene­gessék.

  • Tavasszal vagy ősszel elszórt magról szaporítható; egyszerű­en csak szedjünk a növényről, és szórjuk el.
  • Eleinte jól meg kell öntöz­ni a magokat, hogy serkentsük a csírázást, azután már mérsé­keltebben adagoljuk a vizet.
  • A napos helyet és jó vízelvezeté­sű, homokos talajt kedveli.
  • Mérsékelt éghajlaton viszony­lag száraz időre van szüksége a megfelelő fejlődéshez és ter­mésérleléshez.
  • A magvakat érett állapotban kell szedni, és hántatlanul tárolni légmentesen záródó tartályban hűvös, száraz, sötét helyen.

Gyógyászat

A szezámot „gyógyító ételnek” tartják, mivel gyulladáscsökkentő, görcs­oldó, erősítő és hashajtó hatása van. Vitaminokban gazdag, ezért lábado­zó betegnek adják erősítőként. Kalciumtartalma pedig erősíti a csonto­kat és a fogakat. Használják székrekedés, csontritkulás, merev ízületek, száraz köhögés, fülzúgás, gyenge látás, máj és vese betegségek ellen is. Megelőzi a hajhullást és az őszülést is.

Kozmetika

Indiában a szezámolajat masszázs vagy kozmetikai hordozó olajként használják, mert könnyen felszívódik a bőrben. E-vi­tamint, jótékony hatású savakat és sesamol nevű antioxidánst tartalmaz, amely lassítja a bőr öregedését.

Figyelmeztetés

A szezámnak vitathatatlan az egészségre gyakorolt jótékony hatása, de a magok és az olaj is magas kalóriatartalmúak. Ha nem akarunk hízni, akkor csak mérsékelten fogyasszuk.

Konyha

A magokat egészben, sajtolva, pépesítve és olajként is használják. Jor­dániában, Szíriában és Libanonban a zahtar nevű fűszerkeverék alkotó­eleme a szárított, pirítatlan szezámmag, kakukkfű és a szúrnák; Egyip­tomban a dukka keverékben van szezámmag korianderrel és köménnyel. A Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában a magokból készítik a tahini pasztát, amit a humuszba és a halvába, egy mézes édességbe teszik. A magokat sokféle japán, kínai, koreai és burmai ételre szórják. A szezámolaj jól illik serpenyős ételekbe, öntetekbe, sültekre és pácokba.

Alkotóelemek

A szézámmagnak csaknem 50%-a zsír, ez csaknem teljes mértékben egészséges telítetlen zsírsavakból áll. Sok fe­hérjét – 20-40% -, valamint szénhidrátot és ballaszt­anyagot tartalmaz. És ami rendkívül figyelemreméltó: 100 g őröletlen szezámmag tízszer annyi kalciumot, va­lamint jóval több vasat tartalmaz, mint ugyanannyi te­héntej. A vitaminok közül A-, B- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül a fentieken túl magnéziumot tartalmaz. Egészségügyi szempontból értékes a benne található lecitin is.

A szívet és a csontot erősítő szezám magot Keleten ősidők óta kedvelik, s az utóbbi időben a nyugati kultúra is egyre inkább ér­tékeli.

A szezám egészségtani jelentősége

A szezámmag fogyasztásával jó szolgálatot teszünk cson­tozatunknak és fogazatunknak, elkerülhetjük a csontrit­kulás kialakulását. A magok hozzájárulnak még a kolesz­terinszint csökkentéséhez is, így megakadályozhatjuk az érelmeszesedést. A szezámmag a lecitinnek és a magné­ziumnak köszönhetően közvetetten – a vérkeringés ser­kentésével javítja az idegrendszer és az agy működését.

Egészséges élvezet

Szezámmag kapható őrölve és őröletlenül, nyersen vagy pörkölve. Legegészségesebb a nagy szemű, őröletlen változat, ez ugyan­is maradéktalanul tartalmazza a mag egészséges összetevőit. Az aranybarnára pörkölt mag serpenyőben készült hirtelen­sültekre szórva igen ízletes, minthogy a mag diós aromája pörkölés, pirítás során teljesedik ki igazán.

A hagyományos ter­mesztésű olajos magvakat általában erősen trágyázzák, ezért azok jelentős mennyiség­ben tartalmaznak egészségre káros nehéz­fémet, konkrétan kadmiumot. Ezért mindig csak biotermesztésű szezámmagot használ­junk ételeink készítéséhez!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.