Élelmiszerek

Zsázsa származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai

Már Johann Wolfgang von Goethe titkos tanácsos – aki nemcsak költő és gondolkodó, de szenvedélyes kertész is volt is nagyra értékelte ezt az aprócska fűszernövényt. Mindenekelőtt csípősségéért és tüzességéért kedvelte, és elsősorban kedvenc ételének, a frankfurti zöldmártásnak a fűszerezéséhez használta. A pici zöld levélkék üdítőek, ízük a mustáréra és a tormáéra hasonlít.

Honnan származik a zsázsa?

A zsázsa, más néven kerti zsázsa eredetileg Észak-Afri­kában és a Közel-Keleten honos. Kerti zsázsát a fáraósí­rokban is találtak. Az Alpoktól északra fekvő területekre minden bizonnyal római közvetítéssel került el. Napjaink­ban egész évben termesztik, elsősorban Dániában, Bel­giumban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában. A növény a csíra megjelenése után pár nappal már szed­hető.

Milyen alkotóelemekből áll?

A zsázsára jellemző apró zöld levelekből álló szőnyegecske igen sok értékes anyagot kínál számunkra: a szénhid­rát, a fehérje és egy kevéske zsír mellett elsősorban ásvá­nyi anyagokat, mindenekelőtt krómot, jódot, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat. Jelentős mennyiségben talál­ható benne két antioxidáns is: C-vitamin és béta-karotin. A zsázsa kesernyés ízét a keserűízanyagok és a mustárolaj-glikozidok (glükozinolát) adják. Ez utóbbi antibakte­riális és rákmegelőző hatású.

Egészségünkre gyakorolt hatása: A zsázsa igazi „természetes antibiotikum” gyógynövény formában. Ha naponta meg­eszünk belőle egy marékkal, jelentősen erő­sítjük ellenálló képességünket.

A zsázsa egészségtani jelentősége

A zsázsa glükozinoláttartalma révén hat pozitívan szerve­zetünkre. Ez az anyag elpusztítja a bélrendszerben és a húgyvezetékben található kórokozó baktériumokat. A né-pi gyógyászat nem véletlenül tartja, hogy hólyaghurut ese­tén bőségesen kell belőle fogyasztani. A zsázsa jelentős ásványianyag-ellátást biztosít, megelőzi a vérszegénysé­get, és fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Egészséges élvezet

Zsázsa nálunk egyelőre igen kevés helyen, elsősorban bioboltban, reformüzletben kap­ható. Annak viszont semmi akadálya, hogy magunk próbálkozzunk meg termesztésé­vel, mivel nem helyigényes, vetés után né­hány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve körülbelül két hét múlva már „szüretelhetők”. Ami fogyaszt­ható, az valójában hajtás, tehát a sziklevél, illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélke. A csíráztatóedényben háromhetente újra­telepíthető.

Jellegzetes aromája miatt nem viseli el más fűszerek társaságát. Minthogy összetevői hőérzékenyek, lehetőleg nyersen kell fo­gyasztani salátákhoz, mártásokhoz adva, szendvicskrémbe keverve.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.