Gyógynövények

Ázsiai ginzeng – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Ázsiai ginzeng (Panax ginseng) története, alkalmazott drogok

A tradicionális kínai gyógyászatban már több ezer éve ismert és alkalmazott ázsiai gin­zeng Kínában és Koreában őshonos, mivel azonban napjainkban sokszorosára nőtt a fo­gyasztása és vadon ritkán található, főként termesztik a fenti országokon kívül Kelet Szibériában is.

Manap­ság a világ számos, számára kedvező termőhelyet biztosító területén is megtalálha­tó termesztett formában. A Kárpát-medence melegebb területein is jó eséllyel ter­meszthető. Kedveli az enyhén savas, jó vízellátottságú, laza, tápanyagdús talajt és az árnyas helyeket, ligeterdőket. Ha teljes bizonyossággal szeretnénk valódi ginszenget fogyasztani, akkor termesszünk saját magunknak.

A ginzengfajták csak hatásuk erősségében térnek el egymástól. A hagyomány szerint isteni életerő lakozik gyökerükben, mely átszáll annak elfogyasztójába, ezért szertartásos keretek között gyűjtötték. Démonűző hatást is tulajdonítottak nekik. A tajgagyökér (Eleuthero ginseng) bár nem ginzeng, hatásában hasonló.

Termesztését már mintegy 800 évvel ezelőtt megkezdték, ezzel a gin­zeng az egyik legrégebb óta termesztésbe vont gyógynövény. Évelő, 60 cm magas növény, amelynek elágazó, gyakran 20 cm hosszú gyökerét hasznosítják. Gyógyászati céllal a leg­alább 4 éves növények gyökerét alkalmazzák.

A gyökér gyakran ember alakú, a végtagszerű elágazásokban lábak és kezek formáját lehet felfedezni. Kínában ez a hasonlóság vezetett ahhoz a hithez, hogy a ginzeng a test minden részét erősíti. Latin neve (panax – mindent gyógyító) is erre az elképzelésre utal.

A Ginseng radixot Ph. Hg. VIII.-at (ginzenggyökér) az Araliaceae családba tartozó Panax ginseng C. A. Meyer szárított, egész vagy aprított gyökere szolgáltatja. A húsos, halványsárga, többszörösen elágazó gyökérnek jellegzetes szaga és édeskeserű íze van. Az ún. fehér ginzeng az ázsiai ginzeng szárított, egész vagy aprított gyökere; az ún. piros ginzenget a szárítás előtt gőzzel kezelik. A Ginseng radix VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerinti definíciójának mindkét típus megfelel. A drog ginzenozidtartalma legalább 0,4%.

Gyűjtése

A gyűjtés termesztés esetén jön szóba. A növény ideális hatáserősségét hatéves korá­ra éri el. Mivel lassan, évente egy centimétert nő, érdemes kivárni ezt az időt, esetleg még többet is. Gyökér lévén begyűjtésére a májusi újhold környéke az ideális időszak. Tisztítás után ne hirtelen, hanem fokozatosan, száraz, jól szellőző, árnyékos, hűvös helyen szárítsuk. Száraz homokban, pincében hosszabb időn át frissen tarthatjuk, akárcsak a petrezselyemgyökeret.

Lélektani hatása

Erősíti, magabiztossá, kreatívvá teszi az elmét, fokozza a tettrekészséget és a tetterőt. A tisztátalan szellemiséget száműzi, tisztítja a gondolatvilágot, helyes meglátások­hoz segít. Támogat a lelki egyensúly kialakításában és megőrzésében. Gyógyítja a kisebbrendűségi érzést, a gyámoltalanságot, a félelmet és a stresszre való érzékeny­séget, fokozza a megbízhatóságot, a harmóniát. Derűt hoz a lehangolt kedélyállapot helyére, csökkenti a fáradtságot. Segít emberré lenni és annak maradni a hétköznapi gondok között.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A ginzenggyökér jellemző és a hatás szempontjából is jelentős vegyületei triterpénszapo-nin-szerkezetű ginzenozidok (0,8-5%, eddig több mint húszat azonosítottak), a poliszacharidok (panaxánok és ginzenánok) és poliacetilének (panaxinol, panaxadol, panaxatriol).

Bár a mellékgyökerek ginzenozidtartalma magasabb, a tradicionális kínai medicinában a szignatúratannak megfelelően (az adott szervhez, testrészhez hasonló növényi drog alkalmas a szerv, testrész betegségének gyógyítására) a ginzeng főgyökerét használják. A ginzengkivonatot tartalmazó szerekben természetesen a mellékgyökerek extraktuma is megtalálható, amit a Ph. Hg. VIII. definíciója is lehetővé tesz.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A ginzeng a hagyományos kínai orvoslás alapvető gyógynövényei közé tartozik. Leggyak­rabban gyengeség, étvágytalanság, szexuális problémák kezelésére, a fizikai és mentális teljesítmény fokozására, valamint az öregedéssel járó panaszok enyhítésére használják.

Preklinikai vizsgálatok

A ginzeng in vitro és állatkísérletekben igazolt antioxidáns, szabadgyökfogó, neuroprotektív, trombocitaaggregációt gátló, a daganatos sejtek szaporodását lassító hatásai arra utal­nak, hogy a drogot nem minden alap nélkül tartják az élet meghosszabbítójának, ugyanis a gyökér extraktuma mérsékelte a különféle, szervezetet károsító folyamatokat.

A drog kivonatának állatkísérletekben adaptogén (különféle stresszorokkal szembeni ellenállást fokozó), általános erősítő, a központi idegrendszer működését élénkítő, a fe­hérje- bioszintézist fokozó, a kognitív teljesítményt javító, immunstimuláns hatását írták le.

A hatások egy része jól hozzárendelhető a ginzenozidsorozat egy-egy tagjához, vagy a poliszacharidokhoz és a poliacetilénekhez. A ginzenozidok állatkísérletekben a hipofízis ACTH-szekréciójának növelésével fokozták a mellékvesekéreg endogén szteroidtermelé­sét, amivel az adaptogén hatás részben magyarázható lehet. A ginzengkivonat vércukor- és szérumkoleszterinszint-csökkentő, vérnyomást csökkentő hatással is bír.

Humán bizonyítékok

Bár a ginzenggel számos humán vizsgálatot végeztek, ezek egy része gyengén felépített, alacsony a résztvevők száma, hiányzik a tényleges kontroll és az alkalmazott ginzeng-kivonatok is különbözőek.

A vizsgálatok zöme a fizikai és szellemi teljesítőképességet fokozó hatásra irányult. Egy randomizált, kettős vak, keresztezett vizsgálatban férfiakon maximális terhelés során a ginzeng keringésre, légzésre és metabolikus funkciókra gyakorolt hatását vizsgálták. A ginzeng szignifikánsan növelte a résztvevők munkabíró-képességét, amit az oxigénfelhasználás növekedésével mértek. A ginzeng sportolók fizikai állóképességét javító hatását placebókontrollos vizsgálatban igazolták.

Egészséges önkénteseknek 12 héten keresztül adott ginzengkivonat szignifikánsan ja­vította a pszichomotoros funkciókat (pl. a figyelem, a felfogás, szenzor-motoros funkció és audio-reakciós idő) egy kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul a ginzeng vércukorszint-csökkentő hatására. Ez a hatás igazoltnak látszik, de jelenleg – mivel biztonságos alkalmazása nem kellőképpen megalapozott – elsősorban azért van jelentősége, hogy a cukorbetegek esetén a ginzenget a hipoglikémizáló növények között tartsuk számon. Nem-inzulindependens cukorbetegeknek 8 héten keresztül adagolt napi 200 mg ginzeng csökkentette az éhomi vércukorszintet valamint a glikált haemoglobin koncentrációját, javította a hangulatot és a fizikai teljesítőképességet. Vérnyomást normalizáló (hipertónia esetén csökkenti, hipo-tóniában növeli a vérnyomást) hatását több vizsgálatban megfigyelték.

A ginzengfogyasztás és a daganatos betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggést számos ázsiai (elsősorban koreai) epidemiológiai vizsgálat kimutatta. A vizs­gálatok szerint a ginzengfogyasztók körében a rákos megbetegedések 20-30%-kal ala­csonyabb arányban fordultak elő, de ennek a jelenségnek pontos magyarázata még nem ismert.

A ginzeng férfiak szexuális teljesítőképességet javító hatását humán vizsgálatok tá­masztják alá. Megjegyzendő, hogy szervi eredetű impotencia esetén nem várható javulás, ezért a szexuális zavarok okát tisztázni kell. Ginzengszaponinnal kezelt, erektilis disz-funkcióval küzdő férfiak esetén a kezelés javította a merevedést és a libidót.

Indikációk, adagolás

A ginzeng gyökerének kivonata tonikumként, a terhelhetőség és az összpontosító képesség javítására, valamint betegség utáni rekonvaleszcenciában alkalmazható. A drog napi adagja 1-2 g, ami teaként fogyasztva, valamint gyári készítmények formájában is alkal­mazható. A gyökér napi dózisa 200-600 mg kivonattal ekvivalens. A kezelés maximális időtartama 3 hónap, mivel nem lehet kizárni, hogy hosszú távon a ginzeng befolyásolja a hormonrendszert.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A ginzeng jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő. Nagy dózis esetén hipertenzió, idegesség, ingerlékenység, bőrkiütés, hasmenés és álmatlanság (összefoglalóan ginzengtúladagolási szindróma) jelentkezhet. 2 g-os napi dózis alatt ilyen tünetek, nagyon ritkán jelentkeznek. Koffeintartalmú italokkal együtt fogyasztva egyes mellékhatá­sok (idegesség, álmatlanság, hipertónia) nagyobb eséllyel fordulhatnak elő.

Óvatosságra van szükség diabéteszben, hipo- és hipertóniában, antikoaguláns kezelés esetén. A ginzeng állatkísérletekben nem bizonyult mutagén vagy teratogén hatásúnak, de várandósság és szoptatás alatt biztonságossági okokból nem javasolt az alkalmazása.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.