Fájdalmak diagnózisa

Csuklás okai

A diaphragma akaratunktól független görcsös összehúzódását nevezzük csuklásnak. Egészséges egyénen is előfordul néhány percig tartó csuklássorozat vagy egy-egy csuklás, ezek eredete általában nem deríthető ki. Kóros csuklásról akkor beszélünk, ha a csuklás sorozatos, folyamatos, gyakori, nem szűnik és a beteg számára terhes.

Elsősorban a rekeszizom tartós izgalmam kell gondolnunk

Ezt a rekeszi pleura izgalma, gyulladása okozhatja, empyema, mediastinalis pericarditis, mediastinalis tumor, májmetastasis, subphrenikus tályog, általában a nervus phrenicus izgalma az előbbiek, nagy struma, megnagyobbodott szív vagy a nyelőcső betegségei, szívinfarctus, a nervus phrenicus neuritise következtében. A diaphragma izgalmát a rekesz alatti szervek megbetegedése is okozhatja, így a peritonitis minden formájának fontos jellemzője a csuklás.

Peritonitis nélkül is csuklást észlelhetünk azonban a has nagyfokú felpuffadásában, ileusban, különösen a vékonybél elzáródásakor a gyomor dilatatiójában, gyomorkarcinómában, pancreastumorban, a pylorus spasmusában, stenosisában, tumoros szűkületében, a már említett subphrenikus abscessusban. A klinikai gyakorlatban a csuklás mint a peritonitis igen fontos legelső tünete szerepel. Csuklást okozhatnak magának a rekeszizomnak a betegségei is, így a hernia diaphragmatica, a rövid oesophagus, a diaphragma trichinosisa, myositise.

A helyi okok kizárása után szóba jön a csuklás központi eredete

Agytumor, az az oblongata glioblastomája, vascularis megbetegedés szerepel legtöbbször. A csuklás gyakran encephalitis tünete. Bizonyos enyhe encephalitisek egyetlen megnyilvánulása a csillapíthatatlan és a beteget kétségbeejtő állapotba döntő csuklás lehet. A meningitis basilarist is megelőzheti néha napokkal a csuklás megjelenése.

Mindezen állapotokat gondosan el kell különíteni a hysterias csuklóstól. Egyébként klinikailag ép, láztalan egyén több napos csillapíthatatlan csuklását igen nehéz megítélnünk. Ha nem találunk megfelelő magyarázatot adó pszichés hátteret, helyesebb az állapotot encephalitisnek tekinteni még akkor is, ha a liquor nem kóros. Megjegyezzük még, hogy valamennyi hányással járó állapotban csuklás is mutatkozhat. Aránylag gyakori és csillapíthatatlan az ilyen tartós csuklás az uraemiás betegen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.