Fájdalmak diagnózisa

A nyelv megnagyobbodása – Macroglossia

Bár általában nem jár fájdalommal, mégis itt tárgyaljuk a nyelv megnagyobbodásának, a macroglossiának jelentőségét az ezt okozó ártalmak elkülönítésében. Macroglossia akutan is létrejöhet, mint heveny gyulladásos duzzanat következménye (nyelvgyulladás). Ezt a nyelv bármilyen megbetegedése okozhatja (sérülés, glossitis, angina Ludovici stb.).

Nagymértékben megduzzadhat a nyelv angioneurotikus oedemában. Quincke-ödéma nyelven csak ritkán fordul elő, inkább a szervezet más területein mutatkozik, néhány esetben azonban a nyelv olyan mértékű megnagyobbodását idézte elő, hogy a beteg életét a fulladástól csak a tracheotomia mentette meg. Nyelv

A nyelv megnagyobbodása

A nyelv egyes részeinek megnagyobbodása daganat gumma, leucoplakia, tuberculosis, actinomycosis, pemphigus, erythema multiforme, granula stb. következménye. A nyelv egészében nagyobb lehet a macroglossia világrahozott eseteiben. Congenitalis macroglossia lymphangiomatosus vagy muscularis eredetű lehet, és az esetek egy részében a nyelv részleges műtéti eltávolítását teheti szükségessé.

Lymphangiomatosus eredetű macroglossia szerzett alakját egy esetünkben hatalmas strumával kapcsolatban láttuk: talán nyirokpangás következménye volt. Vérzékenységgel járó betegségekben a vérzés a nyelv állományában macroglossia haemorrhagicát okoz.

A cretinismus egyik kísérőjelensége a megnagyobbodott nyelv. A cretinek felismerése nem ütközik nehézségbe. Nagyobb nyelv fejlődik ki hypothyreosisban is, de leginkább acromegaliában. A Down-szindrómában észlelhető macroglossia a világrahozott „nagy nyelv” csoportjába tartozik. Gierke-kórban szintén leírtak macroglossiát. A nyelv hyalinosisa az ún. lipoidproteinosis részjelensége. E szindrómára bétaglobulin felszaporodása, hyperglykaemia, gyorsult süllyedés, intracerebrális mészárnyék, rekedtség, a szájban, a garatban és a bőrön sárgás lerakódás jellemző.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.