Fájdalmak diagnózisa

A nyelv fájdalma és okai

A nyelv fájdalmas megbetegedéseinek egy része a bőrgyógyászat körébe sorolható. Ezek között gyógyszeres exanthemákat, erythema exsudativum multiformét, herpest, pemphigust, mycosis fungoidest, psoriasist, liehen ruber planust, pithyriasist, mycosisokat említhetünk. Beszélhetünk azonban a nyelv önálló betegségeiről is, amilyen a lingua plicata, a lingua geographica, a lingua nigra pilaris stb. Bennünket elsősorban azok a belgyógyászati megbetegedések érdekelnek, amelyekben a nyelv megfigyelhető elváltozása vagy fájdalmassága a jellemző, esetleg patognosztikus tünet.

A nyelv vizsgálata

A nyelv vizsgálata a régi orvosi gyakorlat fontos mozzanata volt. A középkori orvos tevékenysége a beteggel kapcsolatban csaknem kizárólag a nyelv megtekintésére szorítkozott. Még a múlt század elején is lehetséges volt olyan elmélet, amely szerint valamennyi belső szervnek megfelelő terület fellelhető a nyelven, úgyhogy a nyelv bizonyos részeinek változásából bizonyos szerv megváltozása leolvasható.

Ma már a nyelv megtekintésének sokkal kisebb a jelentősége, de nem volna kívánatos, ha a gépi medicina, a „gráf”-ok és „szkóp”-ok tömege a nyelv megtekintésének jelentőségét éppúgy háttérbe szorítaná, mint ahogy a fizikális vizsgálati módszerek használata is – nemkívánatos módon – visszaszorulóban van. A nyelvre vonatkozó panaszok fontosságát és a nyelv vizsgálatának fontosságát növelték azok a megismerések, amelyek szerint a nyelv fájdalmassága és látható változásai vérképzőszervi betegségek, főleg bizonyos anaemiák, másrészt táplálkozási zavarok, főleg a B-csoport hypovitaminosisainak vagy avitaminosisainak fontos tünetei.

A nyelv fájdalmassága

A nyelv fájdalmassága néha észrevehető elváltozás nélkül, néha azonban a nyelv külsejének, felszínének vagy a nyelv környezetének megváltozásával jár. A nyelv biopsziás vizsgálatára a mindennapi gyakorlatban általában nincs szükség. A nyelvet környező képletek megbetegedései gyakran okai a nyelv fájdalmasságának. A frenulum linguae fekélyei főleg gyermekeken pertussis kapcsán jönnek létre. Ezek a nyelv bármilyen mozgásakor fájdalmat okoznak. A ranulámk nevezett daganat, mely a sublingualis mirigyek kivezető csövének elzáródásából származik, vagy egyszerű retenciós cysta a nyelv alatt, gyulladás esetén fájdalmassá válik.

Bár általában fájdalmatlan, néha azonban fájdalmakat okoz a sublingualis vagy submaxillaris mirigyek köve. Sialolithiasis gyanúját az kelti fel, ha a beteg evés, rágás közben valamelyik nyálmirigy megduzzadását tapasztalja. A kő esetleg röntgenfelvételen is látható. A nyelv sérülése után a nyelvben idegentest maradhat, pl. halszálka, mely kívülről nem látható, de a nyelv mozgatásakor élénk fájdalmat okozhat. Az anamnézis ezirányú adata, esetleg röntgenvizsgálat, vethet világot e kóros folyamatra.

Ha a nyelven semmiféle kóros eltérést nem találunk és a beteg a nyelv időnként előforduló igen erős fájdalmasságáról panaszkodik, ideges eredetű glossodyniám gondolhatunk. E diagnózis felállításához a fájdalom minden más lehetőségét ki kell zárnunk. Ezt az állapotot egyesek a nyelv neuralgiájának tartják. A fájdalom egyébként egészséges egyénen jelenik meg, főképpen égő jellegű és gyakran csak a nyelv egy bizonyos részét érinti. A fájdalom alatt a nyelv bizonyos területének átmeneti kipirosodása figyelhető meg változó helyeken, sőt néha apró fekélyek is megjelennek, amelyek azonban igen gyorsan gyógyulnak. A glossodynia erythemája élénk, foltos pír; oka a felszínes kötőszövet körülírt vérbősége.

A nyelv égő fájdalma

Az égő fájdalom helye szeszélyes lefutású, szabálytalan kiterjedésű, és semmiféle ideg lefutását nem követi. Gyakran megfigyelhető, hogy a garatreflex csökken vagy nem váltható ki. A fájdalom legtöbbször neurosis tünete, nemritkán a rákfélelem tartja fenn. A glossodynia sokáig, néha évekig fennáll, elmarad, majd újra megjelenik és megnyilvánulása gyakran összefüggésbe hozható izgalmakkal, ideges tényezőkkel.

Mielőtt azonban az ideges eredetű glossodynia diagnózisát kimondanók, mindig gondolnunk kell táplálkozási hiányra. A táplálkozási hiány nem csupán csökkent táplálékfelvétel; lehet, hogy felszívódási zavarról, fokozott szükségletről van szó. A glossodynia diagnózisának végleges felállítása előtt érdemes kísérletet tenni a panasz gyógyítására nikotinsavval vagy más B-vitaminokkal és csak ezek hatástalansága esetében és természetesen minden más lehetőség kizárása után szabad belenyugodni a diagnózisba.

A nyelv szemmel látható megbetegedései

A nyelv szemmel látható gyulladásos megbetegedése, a glossitis számtalan ok következménye lehet. Valódi gyulladás, a glossitis superficialis vírus vagy baktériumfertőzések következménye. Ilyen gyulladást gyakran sérülés idéz elő. Ha sérülés, harapás helye vehető észre, ezekben az esetekben a fájdalom helyi, és a beteg legtöbbször tudja, hogy mikor érte a sérülés. Ha a nyelv harapásos sebzése esetében az anamnézis nem ad felvilágosítást, epilepsiára kell gondolnunk. A nyelv sérülését a fogak is okozhatják. E sérülések helye a nyelv mozgatásakor, nyeléskor, beszéd alkalmával fáj. Forró étel vagy ital, kemény, éles felszínű étel, dohányzás, csípős anyag is felszínes gyulladást okoz a nyelven.

A nyelv fájdalmassága gyulladás nélkül is kialakulhat szárazsága folytán. A nyelv szárazsága és fájdalmassága nyitott szájjal alvás után, inhalados narkózisban végzett műtétek után, exsiccosisban, Sjögren-szindrómában, lázas állapotban fordul elő. A nyelv ilyenkor száraz, érdes tapintású, élénkpiros vagy lepedékes.

Ha a nyelv felszíne gyulladt, hypertrophiás vagy atrophiás, és az eddig felsorolt lehetőségek nem jönnek szóba, általános megbetegedésre kell gondolnunk, főleg valamilyen anaemiára vagy vitaminhiányra. E betegségnek nem felel meg minden esetben a glossitis specifikus megjelenési formája, bizonyos betegségekben, így pl. anaemia perniciosában, ariboflavinosisban, pellagrában azonban legtöbbször igen jellemző változásokat találunk a nyelven.

Vitaminhiányra utaló jelek

Vitaminhiány állapotában igen ritkán találkozunk egyetlen vitamin izolált hiányával. A hypovitaminosis vagy avitaminosis legtöbbször multiplex vitaminhiányon alapul, melynek képében azonban egyegy vitamin specifikus hiánytünetei dominálhatnak. A hiány oka a táplálkozás elégtelensége vagy egyoldalúsága, a táplálék felszívódásának zavara a felhasználás vagy raktározás hiánya (májbetegségek), fokozott szükséglet (növekedés, terhesség, szoptatás), fokozott kiürülés (hányás, hasmenés, polyuria) lehet.

Ez okokhoz társulhat az a mostanában mind gyakrabban előforduló körülmény, hogy gyógyszerek, főleg antibiotikumok meggátolják a bélbaktériumok vitaminszintetizáló tevékenységét, más gyógyszerek – antivitaminként szerepelve – hasonló kémiai szerkezetük folytán kiszorítják a vitaminokat kapcsolataikból, végül az is szóba jön, hogy röntgensugárzás bénítja vagy lehetetlenné teszi a vitaminok kofermentműködését.

A nyelv égő fájdalma, mely kezdetben csak bizonyos ételek vagy meleg hatására jön létre, később azonban spontán is megjelenik, a nikotinsav hiányának legelső tünete. Nikotinsavhiányban, lényegében tehát pellagrában a nyelven kezdetben alig látszik változás, súlyosbodó hiány esetén azonban a nyelv élénkpirossá válik, a fungiformis pupillák, érzékenyek és kiemelkednek, különösen a nyelv hegyén és szélén. Később a filiformis papillák, legvégül a papillae circumvallatae duzzadttá és hyperaemiássá válnak.

A nyelv ilyenkor fájdalmas, skarlátvörös, oedemás, úgy, hogy a fogak lenyomata a nyelv szélén mély árkok formájában látszik. Kis fekélyek is keletkeznek, melyek hamar fertőződnek, és a nyelvről a legváltozatosabb flóra tenyészthető ki. A fekélyeket vékony fehér vagy szürke lepedék borítja, melynek leválása után a nyelv felszíne atrophiássá válik. E fájdalmas excoriatio a nyelv bizonyos területén keletkezik és lényegében azonos a régebben Moellerféle glossitisnek nevezett állapottal. Hasonló jelenségek keletkeznek a száj egész nyálkahártyáján, sőt az oesophagus, a gyomor, a rectum, a vagina és az urethra nyálkahártyáján is.

Az élénkpiros, kiemelkedő papillájú nyelv, amelyen fissurák, fekélyek is vannak, akut pellagrának felel meg, mely egyéb tüneteiről, a bőrjelenségekről, a hasmenésről, a mentális zavarokról és néha hyperchrom anaemiáról ismerhető fel. A papillák lelapulásakor kialakuló sima, atrophiás felszínű nyelv, amely később halvánnyá és szürkés árnyalatúvá válik, a krónikus nikotinsavhiánynak felel meg. Nikotinsav vagy nikotinsavamid adagolására a nyelv és az egyéb nyálkahártyák gyulladása gyorsan visszafejlődik, feltéve, hogy a folyamat nem nagyon régi.

A nyelven ugyancsak gyulladás jelei láthatók, a nyelv színe azonban a pellagra élénkpiros színével szemben inkább bíborvörös. A nyelv nem válik atrophiássá, hanem kiemelkedő papilláktól érdes, rajta apró fissurák keletkeznek, ennek folytán a nyelv felszíne fájdalmas, érzékeny. A szem kötőhártyájának belövelltsége, felületes keratitis keletkezése, a nasolabialis redőkben, az anus és a vagina nyálkahártyabőr határán ugyanolyan rhagadok, fissurák, később hegek keletkezése, mint a szájüregben és az ajkon: ezek azok a jelek, amelyekből a riboflavinhiány diagnózisa felállítható. A krónikus állapotra a nyelv nagyfokú szárazsága és nagyszámú kis fissura jellemző.

B-vitamin csoport hiánya

A B-csoport egyéb vitaminjainak hiánya izoláltan nem fordul elő, a nyelv és a szájnyálkahártya gyulladása vagy degeneratív elváltozása azonban – amennyiben valóban vitaminhiányból származik – néha csak a teljes B-komplexus adagolására szűnik meg. Adenilsavhiány biztosan szerepel a stomatitisek keletkezésében. Nikotinsav és riboflavin adagolására vagy injekciójára nem maradéktalanul gyógyuló stomatitis, glossitis néhány esetében piridoxin (B6 vitamin) adásával gyógyulás érhető el.

A nyelv élénkpiros, általában nem fájdalmas glossitise a májcirrhosis jellemzője. Keletkezésében felszívódási zavarok is szerepet játszhatnak, de általában erythema palmaréval és plantaréval, az arc érrajzolatának kifejlődésével együtt előforduló jelenség.

Az atrophias glossitis, mely krónikus vitaminhiány késői következménye lehet, ezeknél az állapotoknál gyakrabban fordul elő macrocytás hyperchrom anaemiában, elsősorban anaemia perniciosában, de előfordul táplálkozási eredetű anaemiában, sprueszindrómában, másrészt hypochrom microcytás anaemiában, pl. primer vashiányanaemiában is.

A nyelv ilyenkor száraz, sima felszínű, halvány, ha azonban gyulladt, egészben vagy helyenként pirossá válik, ég, fájdalmas, néha paraesthesiás. A papillák nem látszanak, legfeljebb a papillae circumvallatae maradnak meg, a nyálkahártya elvékonyodik, és rajta felületes fekélyek, erosiók, vérzések keletkeznek. A nyelv annyira érzékeny lehet, hogy a táplálkozás csak folyadékfelvétel formájában lehetséges.

Vashiány

Az anaemia perniciosára jellemző Hunterféle atrophias glossitis semmiben sem különbözik a vashiányanaemia glossitisétől. Ebben a garat és az oesophagus nyálkahártyájának atrophiája a nyelést is fájdalmassá teszi és megnehezíti. A glossitis, a dysphagia és az anaemia együttes előfordulása Plummer-Vinsonszindróma néven ismeretes. E szindróma ribofíavinhiányban, primer vashiányanaemiában egyaránt előfordul.

Annak eldöntése, hogy glossitis microcytás vagy macrocytás anaemia következményee, a vérkép vizsgálatával és a vashiányanaemia, illetve a Biermerféle anaemia egyéb jellemző tüneteinek kimutatásával lehetséges. A glossitis mindig csökkent vagy hiányzó sósavelválasztással jár együtt, gastrointestinalis zavarokkal és anaemiával. Noha a vitaminhiányállapotok glossitise a megfelelő vitaminok adagolására, az anaemia perniciosa glossitise B12 vitamin vagy folsav adagolására, a vashiányanaemia pedig tisztán vas adagolására is gyógyul, azonos mechanizmus alapján keletkező elváltozásról lehet szó.

Erre mutat pl. az is, hogy az anaemia perniciosa glossitisét néhány nap alatt sikerült tiamin, riboflavin, nikotinsav és piridoxin adagolásával meggyógyítani, anélkül, hogy az anaemia és a vérkép általában megváltozott volna, tehát anélkül, hogy maga az anaemia perniciosa gyógyult volna.

A Hunter-Moeller-féle glossitis, tehát az anaemia perniciosában létrejövő nyelvatrophia általában nagyobb mértékű, mint a hypochrom anaemia glossitise. Plummer-Vinsonszindróma viszont inkább az utóbbiban fordul elő. A vashiány anaemiára ilyen esetekben a köröm kanálszerű homorulata is jellemző.

C-vitamin hiánya

Itt említjük a C-vitamin hiány szájelváltozásait is, melyek azonban leginkább a gingiván tűnnek fel, illetve innen terjednek tovább, és ezért nem annyira glossitist, mint inkább stomatitisnek megfelelő képet idéznek elő. A C-vitamin-hiányának tünetei elsősorban a foghús vérzékenységében, duzzanatában és gyulladásában nyilvánulnak. Az interdentális papillák, majd a gingiva egyéb területei kékesvörösek, duzzadtak, néha szinte a fogak fölé emelkednek. Magát a vérzést legtöbbször csak trauma idézi elő (szívás, dörzsölés stb.).

A gyulladt foghús gyorsan inficiálódik és kifekélyesedik, szétesik, a rothadó folyamatok a kilehelt levegőt bűzössé teszik. A gingiva később visszahúzódik a fogakról, azok meglazulnak és a fogmeder mészanyagcserezavara következtében kihullanak. A közönséges pyorrhoea alveolaristól a C –vitamin-hiány változásait elsősorban a vérzékenység különíti el. Ennek általános jelei is kimutathatók, petechiák, ízületi vérzések, pozitív Rumpel-Leedetünet alakjában. A glossitis C-vitamin-hiányban és scorbutban egyaránt háttérbe szorul. A diagnózist a különböző C-vitamin-hiányt kimutató terhelési próbák is biztosítják.

A nyelv krónikus granulomáit vagy fekélyes folyamatait már említettük. Ilyen a tuberculosis, a syphilis, az actinomycosis és más blastomycosisok sora. A nyelv daganatai általában nem fájnak. Nem fáj az az elváltozás sem, amelyet leucoplakiának neveznek. Ez lényegében hyperkeratosis, mely hosszan tartó gyulladás eredménye. Jelentősége csak abban van, hogy praecancerosa elváltozás. A lingua geographica, lingua scrotal is stb. csak akkor fájdalmas, ha gyulladással szövődik. A nyelv betegségeinek pontos diagnózisára bizonyos esetekben, főleg tumor gyanújában biopsziát is fel kell használni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.