Fájdalmak diagnózisa

Láz keringési tünetekkel

Ha a lázas megbetegedés folyamán a szív állapota változik, carditist kell feltételeznünk. E változás a szívhangok megváltozása, pl. az I. hang halkabbá, elmosódottabbá válása, a pulmonalis II. hangjának ékeltté válása vagy zörejek keletkezése, illetve már meg levő zörejek karakterének megváltozása, az elektrokardiogramon a PQ-távolság megnyúlása, a T-hullám laposabbá válása, a QT-távolság megnyúlása stb.

A carditis az esetek legnagyobb részében reumás eredetű, és a febris reumatica részjelensége, máskor bakteriális eredetű. Az utóbbi esetekben az általános infekció vagy a sepsis klinikai képében a szív megbetegedése háttérbe szorul. Inkább kerül előtérbe a szubakut bakteriális endocarditis esetében.

A reumás láz

A reumás láz polyarthritisszel járó alakja. E típusos betegség felismerése az ízületi fájdalmak alapján nem nehéz. Ha azonban az ízületek nem fájdalmasak, és a reumás láz csupán reumás carditis formáját ölti, a felismerés nehezebb lehet. A láz ezekben az esetekben nem magas, gyakran csupán subfebrilitas. A vérsejtsüllyedés sem mindig gyorsult, az antistreptolysintiter azonban minden esetben növekedett és legtöbbször nagyobb C-reaktív protein értéket kapunk. Pericarditis megjelenése biztosítja a diagnózist, melyre elsősorban a szívhallgatózási lelete és az EKG lehet jellemző, különösen annak változékonysága.

A reumatoid arthritis általában nem jár a szív megbetegedésével

Az a kórkép, amelyben az akut reumás láznak megfelelő fellobbanások és vitium, valamint a reumatoid arthritisre jellemző kisízületi változások és deformációk alakulnak ki, anélkül, hogy a latexpróba pozitívvá válnék vagy reumatoid tényezőt lehetne kimutatni: a Jaccoud-féle betegség. E kórkép csak mérsékelt lázzal jár.

A szubakut bakteriális endocarditis csupán egészen típusos alakjában nem okoz diagnosztikus nehézséget. A diagnózis egyszerűbb, ha a betegnek már meglevő vitiuma van. Ez legtöbbször kombinált mitrális vitium, maga a szubakut bakteriális endocarditis azonban gyakran okoz aortainsufficientiát. Gyakori a betegség a világrahozott szív és érrendellenességekben szenvedőkön is, így pl. az önmagában gyakran panaszokat nem okozó kamrai septumdefektus vagy a ductus Botalli persistens szubakut bakteriális endocarditis kifejlődése miatt válik súlyos betegséggé.

Lázmenet lefolyása, tünetek

A lázmenet a subfebrilitastól a septikus intermittalo lázig változhat. Néha előfordul hidegrázás is, ami reumás lázban sohasem észlelhető. A betegeken embolias gócnephritis (a vizelési üledékében vörösvérsejtek!), a bőrben keletkező microemboliák (főleg az ujjak hegyén hirtelen gombostűfejnyi, lencsényi, piros, a bőrben ülő fájdalmas csomócskák – Osler-csomók – keletkeznek, amelyek igen jellemzők a betegségre), bőrvérzések alakulnak ki, a lép megnagyobbodik, anaemia fejlődik, melynek folyamán a betegek bőrének színe sajátos, tejeskávé árnyalatú, halvány, a vérsejtsüllyedés nagymértékben gyorsult, leucocytosis keletkezik, a szérumban globulinok szaporodnak fel, a kolloid és labilitási próbák pozitívvá válnak, pozitív a régebben gyakran használt Kürten-féle formol gélpróba és gyakran pozitív a Wapróba.

Hosszabb lefolyás után dobverőujjak fejlődnek ki. Gyakran keletkéznek emboliák, vénás thrombosisok vagy thrombophlebitisek. A beteg külsejéről, bőrének színéről, az Osler-csomókról, az esetleges purpurákról a betegség rátekintésre is gyanítható. Gyanúnkat növelik a vizelet üledékében található vörösvérsejtek, a diagnózis azonban csak akkor válik legtöbbször bizonyossá, amikor az aorta felett diastoles zörej jelenik meg.

A szubakut bakteriális endocarditis diagnózisa

A szubakut bakteriális endocarditis diagnózisának bizonyítéka a vérből kitenyészthető Streptococcus viridans, Staphylococcus vagy ritkábban Enterococcus ; Pneumococcus, Haemophilus influenzae vagy akár ritkább kórokozó, esetleg gomba. A kórokozó nem mindig tenyészthető ki. Néha akár 5-6 vizsgálatot keli végezni, amíg egy pozitív leletet kapunk.

A második világháború utáni évtizedekben a megbetegedések száma nagymértékben megszaporodott, de egyre gyakrabban látunk olyan alakokat, amelyekben a bakteriológiai vizsgálat tartósan negatív eredményt ad. Ezek a szokásos penicillinkezelésre igen rosszul reagáló formák. Ma is gyakori az infekciós endocarditisben a negatív lelet , ami lehet, hogy csak mikrobiológiai technikánk tökéletlenségének következménye.

A szubakut bakteriális endocarditisnek, általában az infekciós carditiseknek számos szövődménye lehetséges. A kórkép végül is azonban jól jellemezhető és ezért elkülönítése egyéb carditisektől legtöbbször lehetséges. Reumás carditisben a lép nem nagyobb, Osler-csomók nincsenek, a láz sohasem jár hidegrázással, nem fejlődik ki dobverőujj, a betegek nem válnak anaemiássá, a láz általában nem magas. Ha magas lázat mérünk, ízületi gyulladást is találunk, az endocarditis lenta valószínűtlen.

A lupus erythematosus disseminatus

Gondolnunk kell a lupus erythematosus disseminatus lehetőségére is. Erre a betegségre a Libman-Sacks-féle endocarditis vagy lupuscarditis jellemző. Nagyrészt fiatal nők betegségéről van szó, a klimaxon innen. A klinikai kép azonos lehet a reumás carditis képével, de vitium nem szokott kialakulni, noha a myocardium, endocardium és pericardium megbetegedése egyaránt bekövetkezik. A tachycardia, az ízületi panasz az alapbetegség következménye.

Gyorsult süllyedést, haematuriát, proteinuriát találunk, nagyobb hypertonia nélkül. A máj, a lép nagyobb lehet, pleuritis, ascites alakulhat ki és az SLE tarka visceralis tünetcsoportja jellemzi a betegséget. Az antinuclearis antitestek pozitivitása, az LE jelenség, ál Wareakció pozitivitás, hypergammaglobulinaemia, leucopenia kíséri a lényegében verrucosus endocarditist. A diagnózist megkönnyíti az arcon az esetek egy részében megjelenő lupusos erythema. Még reumás csomók is előfordulhatnak.

Az LE-sejtjelenség megítélésében tudnunk kell, hogy reumatoid arthritisben, krónikus aktív hepatitisben, myeloma multiplexben, ritkán anaemia perniciosában, tuberculosisban, moniliasisban, Apresolin, Dilantin és más antiepilepsiás szerek alkalmazása után, de penicillinallergiában is pozitív lehet az LE-jelenség. Ismeretes familiáris SLE is.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a szívizom infarctusa lázzal járhat, sőt magas lázzal is. Lázas kiugrással jelenik meg infarctus után a Drechsler-szindróma is. Szívbetegek lázas állapota származhatik természetesen az eddig felsoroltakon kívüli okokból is. Elsősorban a következőkre kell gondolnunk: pangásos hurut, pneumonia, tüdőinfarctus, tüdőembolisatio, súlyos kisvérköri pangás, az alsó végtag vénáinak thrombosisa, pyelitis stb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.