Fájdalom enyhítése

A medence felépítése és esetleges fájdalmai

A medence védelmezőn veszi körül a belső nemi szerveket és a húgyhólyagot Ezek betegsége gyakran okoz medencetájéki fájdalmat. A medencét alkotó csontok is megbetegedhetnek, ficam, törés és ízületi gyulladás léphet fel.

Csípőízületi gyulladás, tünetek:

 • Gyötrő fájdalom, többnyire a lágyékban, de kisugározhat a comb elülső részébe és a térdbe is.
 • Járás közben sántítás és egyre fokozódó fájdalom.
 • Fájdalom és merevség a huzamosabb ideig tartó üldögélés vagy pihenés után.

Veszélyeztetett csoportok

Rendszerint 60 éves kor után alakul ki, és a kor előrehaladtával mind gyakoribbá válik. Az elhízás, a veleszületett csípőficam és a csontritkulás növeli a kockázatot. A tünetek fiatalabb korban is jelentkezhetnek a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél.

Kialakulása

A csípőízületi gyulladás – más ízületek gyulladásához hasonlóan — az ízületi tokot határoló ízületi hártya, valamint az ízületeket borító és párnázó fehéres színű, igen szívós porc gyulladásával és fokozatos kopásával kezdődik. Ahogy a porc elkopik, az ízületet alkotó csontok egymáshoz kezdenek dörzsölődni, és ez egyre fokozódó fájdalmat okoz. Csontnyúlványok is képződhetnek, amelyek tovább fokozzák a fájdalmat és a mozgásképtelenséget. Idővel már az olyan mindennapos mozdulatok is nehézzé vagy lehetetlenné válnak, mint a járás, a lépcsőmászás, az előrehajlás.

Mit tegyünk?

Az aszpirin, az ibuprofen vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) szedése enyhítheti a fájdalmat, és visszaszoríthatja a gyulladást. A paracetamol is megfelelő lehet. Minden NSAID-nél fennáll a gyomorpanaszok és az emésztőrendszeri vérzések kialakulásának lehetősége, ezért ezeket a gyógyszereket mindig étellel, egy pohár víz vagy tej kíséretében fogyasszuk. A kúra idején tartózkodjunk a káros mellékhatások kockázatát növelő alkohol fogyasztásától is. (Akkor se fogyasszunk alkoholt, ha paracetamolt szedünk, ugyanis ez a kombináció súlyos májkárosodást okozhat.) Ha a széklet sötétté, szurokszerűvé válik, azonnal hagyjuk abba az NSAID-k szedését, és forduljunk orvoshoz; ez ugyanis fekély, bélvérzés jele lehet.

Törekedjünk a pihenés és a testmozgás kellő egyensúlyának a megtalálására!

Ha az olyan tevékenységek, mint a jóga, a teniszezés vagy az aerobik fájdalmat okoznak, váltsunk át kevésbé megterhelő gyakorlatokra, például a kerékpározásra vagy az úszásra. A súlyfelesleg leadása is enyhítheti a fájdalmat.

Figyelem!

A csípőprotézis ficamának elkerülése érdekében a műtét után legalább két hónapig kerüljük az alábbi mozgásokat:

 • Ne emeljük vagy hajlítsuk a lábunkat a csípőnél (derékszögnél) magasabbra!
 • Ülés közben a térdünk legyen lejjebb, mint a csípőnk, és ne hajoljunk előre!
 • Ha le kell hajolnunk valamiért, először hajlítsuk be az egyik térdünket, a beteg oldalon lévő lábunkat pedig hagyjuk magunk mögött! Ne guggoljunk!
Fontoljuk meg, nem volna-e érdemes bottal közlekednünk. Bármilyen botot választunk is, azt mindig a fájdalmas ízülettel ellentétes oldali kézbe fogjuk. Ügyeljünk rá, hogy a bot megfelelő magasságú legyen. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ellenőriztessük a bot magasságát gyógytornásszal.

Kezelés

 • Gyógyszerelés: Ha a recept nélkül kapható NSAID-k nem nyújtanak megfelelő mértékű enyhülést, az orvos csak receptre kiadható erősségű változatot írhat fel. Nem mindenki reagál egyformán a különböző NSAID-kre, ezért néha többet is ki kell próbálni, mire sikerül olyat találni, amelyik kellően hatékony, és nem okoz különösebb mellékhatásokat. Ha a NSAID-k nem felelnek meg, ki lehet próbálni az új COX2-gátló készítmények valamelyikét is. Ezek szelektíven gátolják a gyulladást okozó prosztaglandinok termelődését; enyhítik a fájdalmat és a gyulladást, de kisebb valószínűséggel okoznak vérzést és gyomorpanaszokat, mivel az emésztőrendszer prosztaglandinjaira nem hatnak.

Műtét

Amikor az 1960-as évek elején kifejlesztették a teljes csípőprotézist, az forradalmasította a súlyos csípőízületi gyulladás kezelését, s a betegek többsége ismét képessé vált a fájdalom nélküli járásra. Az altatásban végzett műtét során eltávolítják a combcsont gyulladt fejét, és azt fémből vagy kerámiából készült gömbbel helyettesítik. Ez a gömb, a csontvelő üregébe illesztett fémszárhoz csatlakozik. A csípőízület vápáját kisimítják, és műanyag foglalatot helyeznek el benne, amelybe a fémgömb pontosan illeszkedik.

Noha a csípőprotézis-beültetés sikeressége 96%, van néhány lehetséges komplikáció, mint például:

 • A protézis meglazulása és a csont kopása a fém- és műanyag részek okozta dörzsölő hatás miatt.
 • Fertőzés, aminek a veszélye mindig fennáll, ha idegen anyagot ültetnek a testbe.
 • Trombózis, amely akár tüdőembóliához is vezethet, ha egy rög a tüdőbe kerül, és ott megakad.
 • Ritka esetekben a kerámia- (alumínium- vagy cirkónium-oxid-) rész törése; ilyenkor újabb műtétre van szükség a cseréhez.
 • (A fiatalabb betegeknél inkább kerámiát használnak, mivel az tartósabb, mint a hagyományos kobalt- vagy titángömb.)

A hagyományos csípőízület-pótlásnak, amikor a beültetett mesterséges elemeket ragasztással rögzítik, két fő hátránya van: a ragasztó idővel megrepedezik, a rögzített elem kilazul, és a csont kopni kezd. Úgy tűnik azonban, hogy az új, ragasztó nélküli protéziseknél már ezt is sikerült megoldani. A fémrész felszíne lyukacsos, a korallra emlékeztető. A csontszövet fokozatosan belenő a pórusokba, és a helyén rögzíti a beültetett elemet. Mivel a ragasztó nélküli eljárás csak egészséges csontszövettel működik, az eljárást 70 éves kor felett már nem ajánlják, csontritkulásos betegeknél pedig nem is végezhető el.

Megelőzés

Az ideális testsúly megőrzése mellett nem sokat tehetünk a csípőízületi gyulladás megelőzése érdekében.

Alternatív terápiák

 • Táplálékkiegészítők: Több európai és amerikai vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik, hogy ha naponta háromszor 500 mg glukózamint és 400-500 mg chondroitint veszünk be, enyhíthetjük az ízületi gyulladás tüneteit, és lelassíthatjuk a betegség előrehaladását. Erre a két anyagra a szervezetnek a porcképzéshez és a porcok kijavításához van szüksége. A SAM-e, egy nátriumszármazék is segít a porc újraképzésében; ebből naponta két-három alkalommal kell 200 mg-ot bevenni.
 • Gyógytorna: A gyógytorna a csípőprotézis beültetése utáni rehabilitáció nélkülözhetetlen eleme. A betegeknek megtanítják a biztonságos járásmódot; ez különösen az első 8-10 hétben fontos, amíg az új ízület „bejáratódik”.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.