Fájdalom enyhítése

A hát- és derékfájás csillapítása gyógyszerek nélkül

A hátfájás a fejfájás mellett talán a leggyakoribb és egyben a legsúlyo­sabb panasz. Minden más betegség­nél több kiesett munkaidőt okoz a nyugati világban – e tekintetben egyetlen „vetélytársa” az influenza. Nem véletlenül van ez így; gon­doljunk csak bele, hogy a hát (és a nyak) – ideértve a gerincoszlopot és a hozzá kapcsolódó számtalan izmot és szövetet – szinte egymagában fe­lelős a kiegyenesedett testtartásért és a legtöbb szerv helyes pozíciójáért. Feladatának ellátása közben a hát (és a nyak) folyamatos feszítésnek van kitéve, ezért a hátproblémák kezelése nagyon körülményes.

Van természetes módja a hátfájás csökkentésének?

Természetes gyógymódok egész sora képes enyhíteni és gyógyítani a hátfájást, és ezeket a praktikákat manapság már világszerte egyre gyakrabban alkalmazzák a fájda­lomklinikákon. A hátfájás ugyan a hát bármely pontján kialakulhat, legtöbbször mégis az alsó háti sza­kaszon, lumbágó néven ismert for­májában támad.

Masszázs és aromaterápia

Óvatosan masszírozzuk végig az egész hátat, a „kritikus pontok”-ra vagy a különösen fájdalmas terüle­tekre összpontosítva. Vigyázzunk arra, hogy magára a gerincre sohase gyakoroljunk nyomást! Jó megoldás az is, ha két teniszlabdát zokniba teszünk, és óvatosan ráfekve guru­lunk rajta.

Itt is az a szabály, hogy a gerincoszlopot ne érje a nyomás. Tegyünk vivőolajba tizenkét csepp gyömbér-, öt csepp boróka- és nyolc csepp rozmaring- vagy le­vendula-illóolajat, így még hatéko­nyabbá válik a masszázs. A heveny hátfájás csillapítására alkalmas még a fekete bors, a ciprus, az eukalip­tusz és a nyírfa olaja. Jótékonyan hat az izomfájdalmakra a majorán­na, a kamilla és a muskotályzsálya.

Homeopátia és virágterápia

Hatásos a hegyi árnika C6 hígítás­ban, három órán át félóránként, majd öt napig négyóránként. Vehe­tünk be mérges szömörcét is C3 hí­gításban az izomfeszülésre, és kerti rutát a csontok és inak kezelésére.

Mozgásterápia és hidroterápia

Feküdjünk le viszonylag kemény, lapos felületre behajlított térddel, és tegyünk hátunkra felváltva meleg és hideg borogatást: tíz percre jeges, majd öt percre meleg vizes tömlőt.

Jógagyakorlatok az egészséges hátért

  • Egy: A macskapózhoz álljunk négykézláb, mindkét karunk legyen kinyújtva, térdünk a csípő alatt, nézzünk a talaj­ra egyenesen előre. Belégzés-re emeljük fel, kilégzésre hajtsuk le a fejünket, egymás után többször.
  • Kettő: Lélegezzünk be, emeljük magasra állunkat, miközben karunkat és hátunkat lefelé nyomjuk. Tartsuk meg ezt a testhelyzetet néhány másodpercig, majd fújjuk ki a levegőt.
  • Három: Lélegezzünk ki, görbítsük felfelé hátunkat, és húzzuk állunkat a mellkasunkhoz. Tartsuk meg a testhelyze­tet néhány másodpercig, majd lazítsunk. Először háromszor végezzük el a gyakorlatsort, majd növeljük tízig az ismétlé­sek számát.

MedenceemeIés

Feküdjünk hanyatt, ka­runk a test mellett nyújtva, tenyérrel lefelé a földön, a térd behajlítva. Szorítsuk le a kezünket, és a fariz­mok megfeszítésével emel­jük a medencét. Tartsuk meg a testhelyzetet, és lazít­sunk. Háromszor ismétel­jük meg a gyakorlatot, fo­kozzuk a medenceemelé­sek időtartamát és számát.

A görcsösen megfeszült hátizmokat próbáljuk meg úgy nyújtani, hogy mindkét térdünket a vállunkhoz húzzuk. Ne erőltessük a mozdula­tot: azonnal hagyjuk abba, ha fáj, és hagyjuk, hogy az izom hozzászok­jon a nyújtáshoz, mielőtt folytat­nánk a gyakorlatot.

Testedzés

A hátfájás kezelésére többnyire a gyengéd testgyakorlatokat ajánlják. Az úszás kiváló testmozgás (különösen akkor, ha szaunával vagy gőzfür­dővel ötvözzük). Hatásos a séta is, a kocogás viszont nem. Mind a keleti, mind a nyugati hagyomány sokféle mozdulatsort kínál a hátfájás csil­lapítására; némely hátfájásszakértő szerint a kettő ötvözetével érhetők el a legjobb eredmények. Először keressünk fel egy terapeutát, aki testreszabott gyakorlatokat állít össze számunkra.

Gyógynövény-terápia

Ha a fájdalmat sérülés vagy izomfe­szülés okozza, akkor lehetőleg a bal­esetet követő egy órán belül kenjünk hegyiárnika-tinktúrát vagy -kenőcsöt a fájdalmas testtájra. A bromelin (ananászenzim) erőteljes gyulladás­csökkentő hatású; első nap 2-3 g-ot vegyünk be belőle, majd további napi 1-2 g-ot, míg a fájdalom nem enyhül. Teaként macskagyökér, orbáncfű és halméregfa (jamaikai som).

A fűzfakéregből és réti legye­zőfűből (gyöngyvesszőből) készült természetes aszpirin enyhíti a fáj­dalmat, míg a fájó területre dörzsölt gyömbér, cayenne-i bors, torma, lobélia és kányabangita a gyógyulást segíti azáltal, hogy serkenti a helyi vérellátást.

Elektromos segédeszközök

A TENS készülék hatásosan csilla­pítja a fájdalmat, akárcsak a nagy­frekvenciás (100 Hz-es) vibrációs masszázsgépek. Negyvenöt percig végezzük velük a kezelést.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Étrendünk sok friss gyümölcsből és zöldségből álljon, és fogyasszunk mi­nél kevesebb állati zsiradékot, cukrot, sót, alkoholtartalmú italt, teát és ká­vét. Táplálékkiegészítőként szedjünk tőkehalmáj olajat, ligetszépeolajat, valamint jó minőségű multivitamin- és ásványianyag-komplexet.

Aromaterápia

Cseppentsünk néhány csepp kamil­la-, levendula-, boróka-, eukalip­tusz- és rozmaring-illóolajat a für­dővízbe. Az ily módon előkészített forró fürdő hatékonyan enyhíti a fájdalmat.

Relaxáció

A hátizmokat úgy is lazíthatjuk, hogy kerüljük a stresszt. A meditá­ciós, vizualizációs, biofeedback- és önhipnózis-technikák egyaránt elő­segítik mind a mentális, mind az érzelmi ellazulást.

Tartásjavító technikák

Az Alexander-technika a tartáshi­bák javítását tanítja, és különösen jó hatásfokú az általános nyak- és hátfájás gyógyításában. A gyakor­latok egy része rendkívül egyszerű. A hát ellazítására szolgáló klasszikus relaxációs gyakorlatok közé tartozik, amikor hajlított térddel hanyatt fekszünk a földön, kezünk hasunkon nyugszik, fejünk pedig egy 3 – 4 cm vastag könyvön. Nagy­jából hasonló alapelvekkel dolgozik a rolfing, a Feldenkrais-módszer és a Hellerwork – ezek azonban több tanári segítséget kívánnak, mint az Alexander-technika.

Reflexológia

Mindkét oldalon masszírozzuk végig a talp belső élét (ez a gerincoszlop reflexzónája). Hüvelykujjal vagy ujjpercünkkel gyúrjuk végig a talp belső élét: a saroktól halad­junk a lábujjak felé, apró, körkörös moz­dulatokkal.

Porckorongsérv

A gerinc csigolyái közt található egy lapos, szivacsos, porc anyagú korong, amely gyakorlatilag „lengéscsillapító” feladatot lát el a gerincoszlopban. Zselészerű közepe hajlamos arra, hogy kidudorodjon a korong külső gyűrűjén keletkező résen át – például egy rossz mozdulat hatására -, és nyomja a gerincvelőből kilépő idege­ket.

A porckorongsérv fájdalma hir­telen alakul ki, súlyos állapot, és gyakran kíséri a hátizmok görcsös összehúzódása, éles fájdalom, netán az egyik alsó végtag vagy a lábfej zsibbadása. Nagyon fontos, hogy ne nyomkodjuk, és ne próbálkozzunk öngyógyítással az azonnali fájdalom­csillapításon kívül, hanem orvoshoz forduljunk.

Elektromos segédeszközök és hidroterápia

Az azonnali fájdalomcsillapításra a TENS készülék a legalkalmasabb, ha azonban nincs kéznél ilyen be­rendezés, akkor a váltogatott hideg­-meleg vizes borogatás is segíthet.

Homeopátia és virág­terápia

A homeopátiás szerek közül a hegyi árnika segít C6 hígításban: három órán át félóránként, majd legfeljebb öt napig négyóránként szedjük. A Bach-féle elsősegélycseppek is enyhítik a panaszokat.

Egyéb terápiák

Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével!

A következő terápiák a hát- és nyak­fájás azonnali és hosszú távú enyhí­tésére egyaránt alkalmasak, sőt teljes gyógyulást hozhatnak.

  • Akupunktúra
  • Kiropraktika
  • Oszteopátia, koponya- és gerinc­masszázs
  • Hipnózisterápia

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.