Házi gyógymódok

Hátfájás: 24 fájdalommentes ötlet

Íme két fizikai törvény, amelyről alig hallani: minél súlyosabb valami, an­nál gyakrabban meg kell mozdítani; a tárgyak igazi helye a lehető legmesszebb van attól a ponttól, ahová először tette őket az ember.

A hátproblémák általában akkor keletkeznek, amikor valaki valami megmozdíthatatlant hirtelen megpróbál megmozdítani. Elkezdi tolni, tekerni, emel­ni, dönteni, ütni, húzni, erőltetni úgy, ahogy az korábban lehetetlennek tűnt. Az eredmény gyakran hátfájás – amitől nem mindig egyszerű megszabadulni. A hát­fájás szakértői azt állítják, hogy minden öt emberből négy átéli ezt a problémát élete során. Ráadásul a hátproblémák a kiesett munkanapok miatt tetemes anya­gi kárt okoznak. Szerencsére van egy jó hírünk: ha emelés után a tárgy győzött, az ön háta pedig fájdalmasan meghúzódott, van mód a panaszai enyhítésére.

A hátfájás enyhítése

Az orvosok szerint a hátfájásnak két formája van: heveny (akut) és idült (krónikus). A heveny fájdalom hirtelen és hevesen lép fel. A hátproblémák ál­talában izomrándulástól, túlerőltetéstől vagy húzódástól keletkeznek, vagyis ak­kor, amikor olyasmit tesz, amit nem kellene. A több napon át tartó őrült hát­fájás az orvosok szerint szerencsére a következő módszerek segítségével lényegesen enyhíthető.

Pihenjen, a háta meghálálja

„Heveny hátfájás esetén az el­ső teendő ágyban maradni és pihenni” – mondja dr. Edward Ábrahám ortopéd sebész, a Kaliforniai Egyetem társprofesszora. Valószínűleg máshoz nem is igen lesz kedve, hiszen minden fizikai tevékenység, még a mosdóba való ki­menetel is fájdalmas lehet. Az első egy-két napon tehát a legjobb az, ha nagyon keveset mozog.

A testedzés elűzi a fájdalmat

Ha hátfájás kínozza, az ember legszívesebben nem is gondolna a mozgásra, pedig a szakemberek szerint az idült hátfájás leghatásosabb ellenszere a testedzés. „Azoknak, akiknek mindennap fáj a háta, különösen ha a fájdalom in­tenzitása a nap során változik, igen jót tehet az edzés” – állítja dr. Roger Minkow hátspecialista. Aki orvosi kezelés alatt áll, először konzultáljon a mozgást illetően. Az alábbi gyakorlatokat orvosok is ajánlják.

Fekvőtámasz – majdnem. „Feküdjön hasra. Medencéjét szorítsa a földhöz, majd tolja fel magát a kezével. Miközben elemeli a vállát a föld­től, púposítsa a hátát, mint a macska” – mondja dr. Minkow. Ez a gyakorlat a hát alsó részét és a derekat erősíti. Végezze a felada­tot naponta kétszer, reggel és délután.

Felemelkedés. Feküdjön a hátára, hajlítsa be a térdét, talpát támassza meg a földön. Karjait keresztezve tegye a két kezét a vállára. A dere­kát szorítsa a földhöz, a fejét és a vállát pedig emelje olyan magasra, ami­lyen magasra csak tudja. Tartsa így egy másodpercig, majd ismételje meg a gyakorlatot.

Úszás szárazföldön. A földön úszáshoz nincs szükség vastag sző­nyegre. Hason fekve emelje fel a bal karját és a jobb lábát. Tartsa így egy másodpercig, utána a jobb karját és a bal lábát emelje fel, majd folytassa felváltva, mintha úszna. Dr. Minkow szerint ez a gyakorlat a derekat nyújt­ja és erősíti.

Csobbanjon egyet! „Az úszás nagyszerű gyógyír – állítja dr. Milton Fried. – A heveny derékfájást semmi sem enyhíti annyira, mint a langyos vízben való úszás.”

Pedálozzon hevesen! „Szereljen fel egy tükröt a falra, hogy lássa ma­gát szobakerékpározás közben – javasolja dr. Minkow. – Tartsa a hátát egyenesen, ne görnyedjen meg. Ha szükséges, állítsa a kormányt maga­sabbra, hogy ne kelljen előredőlnie.”

Mértékkel! Mozgás közben tartson mértéket, legyen óvatos. „Ha gya­korlatvégzés közben fájdalmat érez vagy romlik az állapota, ne folytassa-mondja dr. Minkow. – Ha fogcsikorgatva eggyel több felülést végez, nem használ a hátának. Ha a torna után egy-két nappal jól érzi magát, nyugod­tan folytathatja az edzést.”

Azért ne vigye túlzásba a lustálkodást

Dr. Ábrahám sze­rint az ágyban maradás időtartama a fájdalom fokától függ. „Ha két nap után még mindig fáj, plusz egy nap pihenés nem árthat. Mindenesetre az a legjobb, ha mihamarabb felkel. Döntsön a fájdalom alapján.”

„A legtöbb ember úgy gondolja, hogy egy hét az ágyban megszünteti a fáj­dalmat – teszi hozzá dr. Dávid Lehrman, a St. Francis Kórház ortopédsebésze­ti osztályának vezetője, a Florida állambeli miami Lehrman Hátfájdalmi Köz­pont alapítója -, pedig ez nem igaz. Minden ágyban töltött hét után két hét rehabilitációra van szükség.”

A Texasi Egyetem egészségtudományi központjában végzett kutatások is az bizonyítják, hogy kevesebb pihenés is elegendő. A kutatók 203 heveny hát-fájásos panasszal jelentkező beteget vizsgáltak meg. Egy részüknek kétnapos, a többieknek egyhetes pihenést javasoltak. „A fájdalom megszűnésének időtar­tamában a két csoport között nem találtunk eltérést” – jelentette a kutatásban részt vevő dr. Richárd A. Deyo, a seattle-i katonai egészségügyi központ igaz­gatója. Ráadásul azok, akik csak két napig feküdtek, hamarabb kezdhettek el dolgozni.

Orvosi segítség

Orvosi kezelést igénylő problémák

Mikor kell hátfájás miatt orvoshoz fordulni?

  • Ha nyilvánvaló ok nélkül, hirtelen fellépő hátfájás kínozza.
  • Heveny két-három napig szűnni nem akaró fájdalommal járó roham esetén.
  • Enyhülés nélkül több mint két hétig tartó krónikus fájdalom esetén.
  • Lábba, térdbe, lábfejbe sugárzó hátfájás esetén.
  • Ha a hátfájást láz, gyomorégés, mellkasi fájdalom vagy légzési nehéz­ségek kísérik.
  • Ha a hátfájást alsó végtagi zsibbadás, érzéketlenség, vizelet- és széklet-visszatartási problémák kísérik.
Dr. Milton Fried szerint a hátfájás nem csak hátproblémákra utalhat; né­ha azt jelzi, máshol van a gond.

„Az ágyban töltött idő hossza nem befolyásolja a gyógyulást – hang­súlyozza dr. Deyo. – Sokak számára egyszerűen ez a legkényelmesebb az első pár napban.”

Jegelje a fájdalmat!

A kanadai fájdalomkutató, Ronald Melszack szerint a heveny fájdalom enyhítésének legjobb módja a feszült hátizmokat el­ernyesztő jég használata. A leghatásosabb módszer a jégmasszázs. „Helyezzen egy jégtömlőt a fájó helyre, és masszírozza vele a problémás pontot hét-nyolc percig, vagy amíg a jégkocka el nem olvad. A kezelést ismételje néhány napon keresztül.”

Hideg után jöhet a meleg

„Az első néhány jeges nap után áll­jon át a melegre” – mondja dr. Milton Fried, a Georgia állambeli atlantai Milton Fried Egészségügyi Központ alapítója. Vegyen egy puha törülközőt, és te­gye meleg vízzel telt lavórba. Csavarja ki jól, és simítsa ki, hogy ne legyenek benne gyűrődések. Feküdjön hasra, a csípője és a bokája alá tegyen párnákat, majd a háta fájós részén helyezze el a törülközőt. Ezután tegyen rá tapadós műanyag fóliát és egy meleg vizes tömlőt. A tömlőre helyezzen telefonköny­vet vagy hasonló nehezéket a megfelelő nyomás érdekében. „A kötés alatt ki­alakuló nedves pára enyhíti az izomgörcsöket” – teszi hozzá dr. Fried.

Hideg és meleg egyszerre

„Ha nem tudja eldönteni, melyik megoldástól érzi jobban magát, használja mindkét módszert” – javasolja dr. Ábrahám. Ez további előnyökkel is járhat. „A váltakozva, harminc percig al­kalmazott melegtől és hidegtől valóban jobban fogja érezni magát” – erősíti meg az orvos.

Görcsoldó nyújtás

A fájó hát nyújtása valóban elősegíti a gyó­gyulási folyamatot, mivel segítségével az izmok hamarabb elernyednek – vall­ja dr. Lehrman. – Hatékony derékfájás elleni nyújtógyakorlat, ha finoman fel­húzza a térdét a mellkasához, majd egy kis nyomást gyakorol rá. Nyújtsa ki ismét a térdét, lazítson, aztán ismételje meg a gyakorlatot.”

A felkelés titkai

Felkeléskor óvatosan és lassan gördüljön le az ágyáról. „Csökkentheti a felkeléssel járó fájdalmat, ha az ágy szélére csúszik, majd hátát mereven tartva hagyja, hogy a lába magától csússzon a földre. Ez a mozdulat úgy hat, mint egy emelő – mintegy felemeli a felsőtestet az ágyról” – magyarázza dr. Lehrman.

A hosszan tartó fájdalom csillapítása

Egyeseknél a fájdalom a mindennapi élet része, s szinte az örökkévalóság­ba nyúlik. Mások visszatérő fájdalomtól szenvednek, amit bármilyen apró mozdulat kiválthat. A következő javaslatok különösen azoknak hasznosak, akik idült (krónikus) fájdalmat tapasztalnak, ám a heveny (akut) hátfájásra panasz-kodók is hasznukat vehetik.

Kényelmes autóülések

Megőrjíti a háta, valahányszor becsatolja a biztonsági övet? Lehet, hogy a problémát az autóülés okozza?

„Elképzelhető, hogy hátproblémáját a kocsi ülése okozza” – mondja dr. Roger Minkow, aki hátspecialistaként repülőgép- és autógyárak számá­ra tervez üléseket. „Az ülés szempontjából a német kocsik a legrosszab­bak – véli. – Az amerikaiak sem sokkal jobbak, de azokon legalább lehet javítani. A japán autók ülései a legjobbak, majd a svéd járművek következ­nek, a Volvo és a Saab.”

Ha legközelebb autóvásárlásra adja a fejét, dr. Minkow szerint az ülé­sek minőségét érdemes legalább olyan alaposan ellenőrizni, mint a kocsi műszaki adottságait, menetteljesítményét. A következő javaslatok segítsé­gével talán okosabb döntést hozhat.

Vásárlás előtt próbálja ki az ülést! „Keressen állítható deréktámasszal rendelkező ülést, amit állítson olyan alacsonyra, amennyire csak le­het. Próbálja ki az összes fokozatot.”

Csináld-magad kényelem. Ha az autóülés kényelmetlen, bizonyos esetekben könnyen megoldható a probléma, különösen, ha a kocsiba szerelt ülés háttámlájának alján cipzár van. „Csak cipzárazza ki, és csúsz­tasson be egy házilag készített deréktámaszt az ülésbe” – javasolja dr. Minkow.

Vásároljon egy rugalmas habszivacs párnát. Vágjon le belőle elektro­mos késsel egy 12 cm széles, 2,5 cm vastag csíkot. A hossza egyezzen meg az ülés szélességével. A szélét vágja ferdére, így nem fog felkunko­rodni, amikor az üléshuzat elmozdul. Csúsztassa be a habszivacsot az üléshuzat alá, állítsa be úgy, hogy megfelelően illeszkedjen a derekához a biztonsági öv vonala felett. Ezután cipzározza vissza a huzatot. „Az egész körülbelül 15 percet vesz igénybe, nem kerül sokba, és ugyanolyan hatékony, mint egy drágán vásárolt deréktámaszték” – teszi hozzá dr. Minkow.

Egyenes derékkal

Tegyen a matrac alá egy ágydeszkát, hogy a deréktájon ne süppedjen be az ágy. „Az a legjobb, ha olyan ágya van, ami nem ereszkedik meg középen, amikor ráfekszik – állítja dr. Fried. – A matrac alá he­lyezett deszka megakadályozza a süppedést.”

Fojtsa a fájdalmát vízágyba!

Dr. Fried és dr. Ábrahám egyet értenek abban, hogy a hátfájás szinte minden fajtájára jótékonyan hat a modern, állítható, alig hullámzó vízágy. „A vízágyban fekve kiegyenlítődik a test különböző részeire ható nyomás – teszi hozzá dr. Ábrahám -, vagyis akár egész éjszaka ugyanabban a testhely­zetben fekhet.”

A lusta pozíció

A rossz hát nem bírja a hason fekve alvást. „A legkényelmesebb az úgynevezett lusta S pozíció – mondja dr. Ábrahám. – Fe­küdjön a hátára, tegyen egy-egy párnát a feje és a térde alá.” Ha kiegyenesíti a lábát, a combhajlító izmok megfeszülnek, nyomást gyakorolva a deréktáji hátizmokra. Ha viszont a térdet behajlítva a combhajlí­tó izmok elernyednek, így csökken a hátat terhelő feszülés.

Aludjon összegömbölyödve!

Ha oldalra fordul és össze gömbölyödik, úgy alszik majd, mint egy kisbaba. „Még kényelmesebben érzi magát, ha egy párnát tesz a két térde közé – mondja dr. Fried. – A párna meg­akadályozza, hogy a lába alvás közben előrecsússzon. Ha ez bekövetkezne, a csí­pője is elfordul, ami fokozza a hátára nehezedő nyomást.”

Minden napra egy aszpirin

Száműzi a hátfájást, állítják a szakemberek. Dr. Fried szerint a hátfájást gyakran kíséri gyulladás a fájdalom helyének környékén. Ezt egyszerű, recept nélkül kapható gyulladáscsökkentők­kel meg lehet szüntetni. „Az aszpirin még súlyos gyulladások esetén is segít­het” – teszi hozzá dr. Fried. A paracetamol kevésbé hatékony, mivel gyulladás­csökkentő hatása kisebb.

Természetes segítség

Ha természetes alapanyagú gyulladás­csökkentőt keres, próbálja ki a gyógynövényszaküzletekben kapszula formájá­ban kapható gyöngyvesszőt. „Ebben is szalicilát van, ami gyakorlatilag meg­egyezik az aszpirin hatóanyagával – magyarázza dr. Fried. – Étkezés után kell bevenni, úgy nem okoz gyomorfájást. Különösen az enyhe-közepes hátfájások esetén hatékony. Gyomorfekélyben, gyomorégésben szenvedőknek azonban nem ajánlott.”

Képzelje azt, hogy nem fáj

A hátfájás szempontjából sokszor az éjszaka a legrosszabb. A fájdalom felébreszt és ébren tart. „A képzelet különösen sokat segíthet ilyenkor – mondja dr. Dennis Türk, a Pennsylvaniai Egyetem pszichiátria és aneszteziológia professzora. – Csukja be a szemét, és képzeljen el egy fehér porcelántányért, rajta egy citrommal. A tányér mellett kés hever. Lassan felemeli a kést, és felszeleteli a citromot. Hall­ja a vágás okozta hangot, érzi a citrom illatát. Közel emeli az arcához, és elkép­zeli az ízét. Ez csak egy példa arra, hogyan tud minél életszerűbben maga elé idézni valamit.” A lényeg, hogy próbáljon minél több apró részletet maga elé képzelni. Mi­nél részletesebb a kép, annál gyorsabban eltereli a figyelmet a fájdalomról.

Fejjel lefelé

A dr. Fried ajánlotta módszer csodát tesz a hátfájással. A gyógymód lényege, hogy egy speciális hátrabillenthető eszközben a beteg -rögzítés után – fejjel lefelé lóg. „A nyújtást rendszeresen, naponta öt-tíz percig kell végezni megfelelő, biztonságos készülékkel. Igen hatékony a derékfájás el­len” – teszi hozzá dr. Fried. Kérje orvosa beleegyezését, mielőtt kipróbálná az eszközt, különösen akkor, ha porckorongsérve van. A glaukómában szenvedők, és akiknél magasabb a szemnyomás, ne használják.

Próbálja ki a tajcsit!

A tajcsi lassú, könnyed mozdulatokból ál­ló ősi kínai gyakorlat. „Nagyszerű relaxációs módszer, amely igen jó hatással van a hátizmokra – állítja dr. Ábrahám, aki maga is gyakorolja a technikát. -Sok, a testen belüli összhangot elősegítő légző- és nyújtó gyakorlatot tartalmaz.” A tajcsi elsajátításához idő és önuralom szükséges, de dr. Ábrahám szerint megéri az erőfeszítést. „Tudom, furcsán hangzik egy ortopédsebész szájából, de a módszer valóban hosszú távon segít a hátfájós embereknek.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.