Fájdalom enyhítése

Nyak- és hátfájások, gerincferdülés kezelése

A nyak és a hát – beleértve a gerincet és gerincvelőt, valamint a hozzájuk kapcsolódó izmokat, szöveteket és szerveket – szervezetünk egyik legfontosabb és legérzékenyebb testtája. A nyak nemcsak a fejet tartja, hanem a test néhány fontos idege és vérere is itt fut, a hát pedig nemcsak arra szolgál, hogy kiegyenesítse testünket, hanem meg is őrzi ezt a testtartást állás és járás közben.

Testtartásunk sokféleképpen befolyásolja egészségi állapotunkat

A helytelen testtartás nemcsak a hát, a kéz, a kar és a láb fájdalmát okozhatja, hanem kevésbé nyilvánvaló testrészekét is: rossz hatással lehet a fülre, a szemre, az agyra, a torokra, a szájra, a vérkeringésre, a húgyhólyagra és a belekre egyaránt. Nagyon sok pszicho­szomatikus panasz is innen ered, ilyen a fáradtság, a depresszió, a fejfájás, a légzészavar, a székrekedés és az inkontinencia (a vizelet és a széklet visszatartására való képtelenség).

A hátfájás lelkileg és érzelmi­leg is megviseli a szervezetet

A helyes testtartás viszont azzal jár, hatékonyabban dolgoznak, a légzés még kevésbé feszült, ettől a vér egészségesebb és oxigéndúsabb lesz, és az immunrendszer is ha­tékonyabban működik, vagyis általában ki­egyensúlyozottabbnak, energikusabbnak és egészségesebbeknek érezzük ma­gunkat.

A legtöbb ember rosszul egyensúlyozott testtel éli le az életét. Rossz étkezési és életmódbeli szoká­sokat követnek, nem mozognak ele­get, nem megfelelő cipőt viselnek, és túl sokat ülnek, ráadásul helytelen testtartásban. Mindez olyan izomfe­szültségeket és kiegyensúlyozatlanságokat okoz, amelyek a rendestől el­térő súlyeloszlásra vezetnek, és a test olyan részein okoznak feszültséget és stresszt, amelyek gyakran igen tá­vol esnek a bajok forrásától.

Figyelmeztetés

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a hát­fájás vagy a nyakfájás oka az alábbiak egyike:

 • baleset vagy sérülés
 • bár nincs nyilvánvaló ok, melléktünete hőemelkedés vagy láz
 • hányással vagy émelygéssel kísért, erős fejfájás
 • hirtelen étvágytalanság vagy fogyás
 • túlzott fáradtságérzet
 • a húgyhólyag vagy a belek feletti uralom elvesztése
 • szúró ágyéki fájdalom
 • a láb elgyengülése (részleges vagy teljes bénulása) és/vagy sántítás

Munkavégzésünk, vérmérsékle­tünk, génállományunk és az életünk során elszenvedett betegségek egy­aránt hatással vannak testtartásunk­ra. Ugyanakkor rengeteget tehetünk azért, hogy természetes módszerekkel javítsunk rajta, függetlenül attól, hogy miért alakult ki a probléma. Az is igaz, hogy adódnak olyan esetek, amelyekben csak a gyógyszeres keze­léssel kiegészített terápia segít: ilyen például az, amikor középfülgyulladás miatt az egyensúly-érzékelés károso­dik.

Hagyományos orvoslás

A hátfájásnak a hagyományos orvoslásban a gyógyszeres kezelés a bevett gyógymódja: izomlazítókat, gyulladáscsökkentőket, antidepresszánsokat, mellékvesekéreg-hormo­nokat (kortikoszteroidok) és nyugta­tókat írnak fel rá. Mindegyiknek vannak olyan mellékhatásai, amelyek súlyosak is lehetnek. Ezzel szemben a természetes gyógymódok egyszerre összpontosítanak a tünetek enyhíté­sére (olyan módszerekkel, mint a hidroterápia, a masszázs, a TENS készülék és az akupunktúra), vala­mint az okok hosszú távú megszün­tetésére, vagyis a rossz beidegződések kijavítására és a helyes testtartás fenn­tartására.

Gerincoszlop

A gerincoszlopnak négy természetes (lágy, megfelelő ívet leíró) görbülete van. Az egészséges gerincoszlop úgy görbül, hogy elősegítse az izmok és az ízületek leghatékonyabb és a leg­kevesebb megterheléssel járó mun­kavégzését. Az sem jó, ha túl görbe a gerinc, de az sem, ha túl egyenes, bármelyik eset rengeteg gondot okozhat.

A leggyakoribb kóros gerincdeformitások a következők:

 • domború hát,
 • nyerges hát,
 • lapos hát,
 • csapott (domború és nyerges) hát
 • és gerincferdülés.

Annak kiderítését, hogy tartáshi­ba okozza-e a hátfájást, valamint a hatásos gyógymód meghatározását bízzuk szakemberre. Forduljunk szak­képzett csontkovácshoz, masszőrhöz, fizikoterapeutához vagy olyan tanár­hoz, aki jógát vagy Alexander-tech­nikát oktat.

Domború hát (kifózis)

A domború hát esetében a felső, háti szakasz túlságosan nagy ívben görbül. Ettől általában a váll is előrehajlik, a mellkas beesett lesz, a nyak szintén előreáll, a fej is előreesik, a gerincoszlop alsó, ágyéki szakasza pedig homorúvá válik. Ez a leggya­koribb tartáshiba, amelyet leginkább kerekesszékhez kötött vagy idejük nagy részében ülő tevékenységet végző embereken figyelhetünk meg

A domború hát nyomást gyakorol a tüdőre, és hatására összenyomódik az emésztőrendszer. Ez befolyásolja a beteg légzési kapacitását, s gyakran arra vezet, hogy a szövetek oxigénhi­ányos állapota miatt az ujjak elzsib­badnak vagy bizseregnek, kialakulhat asztma vagy más légzési probléma, esetleg székrekedés, inkontinencia vagy depresszió. A kezelésben össz­pontosítsunk a mély légzésre és a tar­tásjavító gyakorlatokra (túloldalon).

A legtöbben időnként szenvedünk hátfájás­ban. A természetes gyógymódok segíthetnek a fájdalom megelőzésében és csillapításában. Ha a fájdalmat a helytelen testtartás okozza, akkor jobb, ha szakemberhez fordulunk.

Nyerges hat (lordózis)

A nyerges hát az a testtartás, amikor a gerincoszlop alsó, ágyéki szakasza túlságosan előredől. Kialakulhat attól, hogy túl sokat ülünk, vagy ha túl hosszú ideig állunk megfeszített térddel. A bajt általában a hasizmok gyengesége és a hátizmok feszessége tetézi.

Korrigálására álljunk „egye­nesen”, de lazítsuk el térdünket, ne feszítsük hátra. A medencét döntsük enyhén előre, a hasizmokat pedig lazán húzzuk be, állunkat engedjük le. Ettől a mozdulattól megnyúlik a nyak hátsó része, s ez segít a „ka­rót nyelt” tartás megszüntetésében. A hasizmok erősítésére végzett gya­korlatoknak is jó hatásuk lehet.

Lapos hát

A lapos hát pontosan azt a tartást jelenti, amelyet elnevezése kifejez: a medence túlságosan mereven áll, hiányzik az ágyéki gerincszakasz egészséges görbülete, a farizmok renyhék – így áll össze a jellegzete­sen lapos hát látványa. Gyakran a váll is előredől.

Minden leüléskor egyenesítsük ki lábunkat magunk előtt. Ettől nemcsak a hátsó comb­izmok nyúlnak meg, hanem az ágyéki gerincszakaszt is görbülésre kényszerítjük. Próbáljuk a farizmo­kat is gyakran összeszorítani, hogy megerősítsük őket. Hasznos lehet az ágyékcsigolyákat támasztó hen­ger vagy párna használata.

Csapott (domború és nyerges) hát

A csapott hátú testtartásnál az egész ágyéki gerincszakasz — beleértve a medencét és a combot is – előredől, s ettől úgy látszik, mintha a felső gerincszakasz hátrafelé dőlne. A váll előreesik, az áll felfelé áll. Ez a tar­tás többnyire a nagyon hajlékony

Tartásjavítás

A helyes testtartás elsajátítására a következő terápiákat javasoljuk:

 • jóga és tajcsi
 • Alexander-technika
 • Eeldenkrais-módszer (funkcionális integráció)
 • rolfing (strukturális reintegrado, masszázzsal ötvözött testtartásjavítás)
 • Hellerwork (mozgás és mély masszázs kombinációja)

Ezeknek a speciális terápiáknak az oktatói egyénre szabott, részletesen kidolgozott programot kínálnak. Ha már elsajátítottuk a technikát egy szakképzett terapeutától, akkor magunk is biztonságosan és sikeresen végezhetjük otthon a gyakorlatokat.

A csapott hát helyrehozására állás közben helyezzük át testtömegünket a sarokról a lábujjak közelébe, és en­gedjük le állunkat. Ettől nyakunk megnyúlik, és a testtömeg egy része lekerül a csípőről. Szükség van a csí­pő és a far izmainak erősítésére is.

Gerincferdülés

A gerincferdülés, a gerinc oldalirá­nyú görbülete vagy csavarodása, amely általában helytelenül rögzült testtartás következménye, de örök­letes is lehet. Hatását tekintve olyan, mintha egész testsúlyunkkal csak az egyik lábunkra nehezednénk, és ab­ba az irányba nyomnánk vállunkat is, ám anélkül, hogy valóban arra fordulnánk. A gerincferdülés eny­hébb vagy súlyosabb formában na­gyon sok embert sújtó elváltozás, és gyakori, hogy a páciens egyik lába egy kissé rövidebb, mint a másik.

Súlyos esetekben a cipőbe tett magasító segít a bajon (ortopéd szak­orvosnak kell javasolnia). Legtöbb­ször nincs szükség ilyen mesterséges megoldásra, elég, ha a páciens rend­szeresen csípő- és törzs izomnyújtó gyakorlatokat végez. A gerincoszlop masszírozása is segít, de mindig szak­képzett masszőr végezze.

Tartásjavító gyakorlatok

 • Egy: helyezzünk az állunk alá egy botot, és egyenesít­sük ki vállunkat (lassan, de határozottan húzzuk hátra). A nyakizmok, ezáltal húzódnak és meg­nyúlnak, de ügyeljünk arra, hogy ne feszítsük meg őket. Csak addig végezzük a gyakorlatot, amíg kényelmes (ha túl­zottan meghúzzuk nyak­izmainkat, azzal csak rontunk a helyzeten).
 • Kettő: álljunk vagy üljünk szoro­san a fal mellé, vállunk és hátunk érintse a falat. Nyújtsuk fejünk fölé mindkét karunkat, és pró­báljuk megérinteni a falat. Ha könnyedén meg tud­juk tenni, akkor helyes a testtartásunk, ha nem, akkor valami gond van. Próbálgassuk a gyakorlatot minél többször, ahol csak lehetőség nyílik rá. Nyújt­juk vele a hát és a váll izmait, és egyenesítjük a gerincoszlopot.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.