Fájdalom enyhítése

Agydaganat és tályog tünetei és kezelése

Tünetek

  • Új keletű fejfájás, amely sokáig átmeneti, de rendszeres. Általában reggel a legrosszabb.
  • Émelygés és hányinger.
  • Az értelmi képességek romlása, személyiségzavarok, beszédproblémák.
  • Előfordulhat görcsroham, fokozatos legyengülés és bénulás.
  • Az érzékek (látás, hallás, ízlelés) tompulása.
  • Mozgászavarok, járászavar.

Veszélyeztetett csoportok

Az agydaganat bármely életkorban előfordulhat, leggyakoribb azonban gyermekkorban és ötven év felett. A legtöbb agydaganat oka ismeretlen, kialakulására hajlamosít a nagy dózisú vagy tartós röntgensugárzás és egyes vegyi anyagok, például a vinil-klorid. Azok a rémhírek, miszerint a mobiltelefon-használat növeli az agytumor kockázatát, nem bizonyítottak.

Figyelem! Az agytályog bármely életkorban felléphet. Agyhártyagyulladás vagy súlyos bakteriális fertőzések szövődményeként rossz immunrendszerű betegeknél a leggyakoribb. Fejsérülés után is kialakulhat.

Kialakulása

Vannak esetek, amikor az agydaganat lassan növekszik, és évekig nem okoz problémát. Más esetekben hirtelen, gyorsan nő. Bármely, a koponyában lévő térfoglaló folyamat veszélyes, mert az agyszövetet károsítja. Ahogyan az agy összenyomódik, a tünetek súlyosbodnak. Ha a nyomást nem csökkentik, annak maradandó idegrendszeri károsodás és halál a következménye.

Mit tegyünk?

A figyelmeztető tünetek észlelésekor mielőbb keressen fel egy ideggyógyászt. Radiológiai vizsgálattal, különösen CT- és MRI-felvétellel rendszerint kimutatható a probléma. A pontos diagnózishoz szövettani mintavételre lehet szükség.

Kezelés

A legutóbbi években sokat fejlődött a különböző típusú agy tumorok kezelése. Ma már mindegyik kezelhető, sőt vannak, amelyek meg is gyógyíthatók.

Forradalmi újdonságok

A sztereotaktikus vagy gamma-késes radiosebészet az idegsebészet izgalmas, új ága. Segítségével nemcsak az agydaganatot, de az agyi erek rendellenességét – pl. az aneurizmát -is lehet kezelni. Az eljárás előtt a beteg fejét speciális keretbe helyezik, és CT vagy MRI segítségével pontosan meghatározzák a daganat helyét. Ezután az orvosok kidolgozzák a kezelés tervét, és beprogramozzák a számítógépes gamma-kést.

A beteg nyugtatót kap, majd speciális asztalra fektetik, amely a fejét addig mozgatja, amíg az megfelelő helyzetbe kerül a gamma-sugarakat kibocsátó félgömb alatt. A gép mintegy 200 finoman fókuszált gamma-sugarat bocsát ki, amelyet úgy irányít a számítógép, hogy pontosan a daganatot semmisítse meg. A kezelés rendszerint mindössze néhány percig tart, sem vágással, sem vérzéssel, sem pedig fájdalommal nem jár.

Kemoterápia

Bizonyos típusú agydaganatok jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Régebben a kemoterápiát az határolta be, hogy a vér-agy gáton -az agyat a kémiai anyagoktól védő rendszeren – nem lehetett megfelelő mennyiségű gyógyszert átjuttatni. Ezt a problémát azonban részben megoldották olyan új eszközök segítségével, amelyek közvetlenül az agyba ültetve juttatják a daganathoz a gyógyszert.

Idegsebészet

Az új mikrosebészeti technikák azoknak az agydaganatoknak az eltávolítását is lehetővé teszik, amelyeket eddig operálhatatlanoknak tartottak. A vérömlenyek és az agytályogok eltávolítására a hagyományos sebészeti eljárásokat alkalmazzák.

Sugárkezelés

A műtéti beavatkozás után megmaradt rosszindulatú sejtek elpusztítására besugárzást végeznek. A műtéti eljárással el nem távolítható daganatok és áttétek – a szervezet egyéb területén lévő tumornak az agyba került sejtjeiből képződő daganatok – kezelésére is alkalmazzák. A sugárzást vagy külső sugárnyalábbal vagy belsőleg, brachyterápia segítségével végzik. Ez utóbbi olyan eljárás, amelynek során a radioaktív anyagot vékony katéteren keresztül közvetlenül az agyba juttatják.

Megelőzés

Az agydaganatok megelőzésére nincs biztos módszer. Annyit azonban tehetünk, hogy távol tartjuk magunkat az ipari, kémiai anyagoktól és a röntgensugaraktól. Ha vegyi anyagokkal dolgozunk, mindig tartsuk be a munkavédelmi előírásokat.

Figyelem!

A korai diagnózisnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a kezelés eredményes legyen. A szokatlan fejfájás, nyilvánvaló ok nélküli idült hányás, émelygés, szédülés mielőbbi neurológiai vizsgálatot tesz szükségessé.

Alternatív terápiák

A gyógytorna a felépülés időszakában nagyon sokat segíthet a mozgásképesség visszaszerzésében és javításában. Bármelyik alternatív terápiát csak kezelőorvosunk hozzájárulásával alkalmazzuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.