Fájdalom enyhítése

Reflexológia, mennyire hatásos?

A reflexológiát (reflexzónamasszázst) szokták egysze­rűen talpmasszázsnak is nevezni, bár a terapeuták szerint ennél jóval többről van szó. A gyógyító módszer az ókori világban elterjedt technika újjáélesztése. Szoros kapcsolatban áll az akupresszúrával és az akupunktúrá­val, hiszen inkább tekinthető a finom energiára, mint tisztán a testre ható terápiának. Ezt a fajta besorolást azonban gyakran elutasítják azok a természetgyógyászok, akik a többi testre ható terápiával összhangban álló ke­zelésként tekintenek munkájukra.

Érdekesség: Nagy-Britanniában a reflexológia 1993 óta bekerült a Chartered Society of Physiotherapists által regisztrált gyógymódok közé.

Reflexilógia alapja

A reflexológia alapja az az elgondolás, hogy a testen energiavonalak húzódnak végig, és a főbb szervek a lábfej különböző reflexpontjaival állnak összeköttetésben. A reflexológusok szerint mindkét talp reflexzónákra osztható, amelyek megfeleltethetők az egyes szervek­nek, és ha ezeket a zónákat masszírozzuk, akkor a velük kapcsolatban álló szervekre hatunk.

Nyomásra általában hüvelykujjunkat vagy valame­lyik másik ujjunkat használjuk. Nem gond, ha nem érzünk fájdalmat a nyomás hatására, bár ha egy kicsit is kényelmetlennek érezzük, az általában annak a jele, hogy a ponthoz tartozó szervvel valami nincs rendben. Megesik, hogy kimondottan kellemetlen, amikor elő­ször megtaláljuk a fájó pontot, de néhány másodperc­nyi masszírozás után ez az érzés megszűnik, és többnyi­re a hozzá tartozó szerven is javulást észlelünk.

Ha pél­dául fáj a fejünk, nyomjuk meg a talpon a nagylábujj alapját (ez a nyakszirtnek felel meg), és tisztítsuk meg a tüdőt a megfelelő terület masszírozásával, amelyet a lábujjak alatti párnás talprészen találunk. A reflexológiával nem tudjuk megszüntetni a gyul­ladásokat és a fertőzéseket, de a kezelés gyorsítja a gyógyulást, és segít az egészség megőrzésében. A kezelés serkenti a vérkeringést, és jótékony hatással van a leg­több testi működésre.

A reflexológia néhány alaptechnikája

  • A lépegető masszázzsal reflexpontok során húzzuk végig ujjunkat. Hajlítsuk be mutató-ujjunk legfelső ujjpercét, míg a többit tartsuk kényelmesen kinyújtva. Csúsztató mozdulat­tal ugorjunk egyet előre az egész ujjunkkal. Segít, hajói bepúderezzük a lábat.
  • A két reflexzónapont-masszírozás között vég­zett simító masszázs hihetetlenül lazító ha­tású tud lenni. Mindkét kezünket kulcsoljuk a lábfejre, és finoman húzzuk végig őket a lábujjaktól a bokáig, majd vissza. Lágy, köröző mozdulatokkal dolgozzunk.
  • Ökölbe szorított kézzel simítsuk végig a talpat – ujjaink hátoldalát húzzuk végig raj­ta, ne használjuk az ujjízületeket. Lassan körözzünk így az öklünkkel. A technikát végezhetjük a tenyerünk csukló felőli párnás részével is.

A reflexológia legújabb változata a Dániából és Dél-Afrikából származó Vacuflex eljárás, amellyel gyor­sabb, jobb eredmények érhetők el. A használt eszköz egy speciális nemezcsizmából és szívókorongok rend­szeréből áll. A nemezcsizmából vákuumszivattyúval ki­szippantják a levegőt, ettől az teljes felületével rányo­módik a lábfejre. Ezután a tapadókorongokat a köpölyözéshez hasonlóan használják.

Min segít a reflexológia?

A reflexológia hatékony módszer a fejfájás, a migrén, a depresszió, a tüdőgyulladás, a tüdőtágulás, a gyomorfájás, az emésztési zavarok, a gyomorégés, a hányinger, a székrekedés, az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, az idegi eredetű fájdalom, a lábfej és a boka fájdalma, valamint a rák okozta fájdalom enyhítésére.

Reflexológia

A reflexológusok szerint a láb zónái megfelelnek a test különböző részeinek és szerveinek: a lábujjak alkotják a fej és a váll zónáját, a lábujjak alatti párnás rész a mellkas és a tüdő területe, a láb belső boltozata felel meg a belső szerveknek, a sarok pedig a medencetájéknak.

Talp reflexológia

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.