Fájdalom enyhítése

Alsó végtagi törés

Tünetek

  • Hirtelen heves fájdalom a törés helyén.
  • Az érintett terület duzzanata, elszíneződése és esetleges deformálódása.
  • Az érintett lábra nem lehet ránehezedni.

Veszélyeztetett csoportok

Az alsó végtagi törés igen gyakori, bárkivel megtörténhet, aki csúnyán elesik, vagy autóbalesetet szenved. A többi töréshez hasonlóan a csontritkulásban szenvedő idősebb embereknél nagyobb a kockázata. Az alsó végtagi törés szempontjából még főleg azok veszélyeztetettek, akiknek bizonyos típusú csontdaganatuk és más csontrendellenességük van, illetve veszélyes sportot űznek, például síelnek, görkorcsolyáznak.

Kialakulása

Noha az alsó végtag csontjai igen erősek, és a test súlyának többszörösét is elbírják, mégis eltörhetnek, ha eséskor erős ütés éri őket, vagy megcsavarodnak. A sérült azonnal heves fájdalmat érez, különösen akkor, ha megpróbál ráállni az érintett lábra, vagy mozgatni akarja. A törés helyén a bőr elszíneződik, és jelentős méretű duzzanat alakulhat ki. Nyílt törés esetén a törött csontvég átszúrja a bőrt: ez erőteljes vérzéssel járhat, és ilyenkor nagy a fertőzés veszélye.

Figyelem! Ügyeljünk rá, hogy a mankók a testmagasságnak megfelelően legyenek beállítva. Soha ne helyezzük a testsúlyt a mankó hónaljtámaszára, mivel azzal megsérthetjük a kar idegeit. A testsúlyt mindig a kéztámaszra helyezzük!

Mit tegyünk?

Ha alsó végtagi töréses sérültnek kell segítséget nyújtanunk, hívjuk a mentőket (104). Tartsuk a sérültet fekvő helyzetben, ne nyúljunk az érintett végtaghoz. Ha feltétlenül el kell mozdítanunk, rögtönözzünk sínt a törés mindkét oldalára – e célra megfelel a seprűnyél, a deszka, a felcsavart újságpapír vagy más szilárd tárgy is. Ha a törés a lábszárat érinti, a sín nyúljon a térdtől a bokáig; comb- vagy térdtörés esetén viszont az egész lábat tegyük sínbe. A segítség megérkezéséig tartsuk melegen és nyugtassuk meg a sérültet.

A törés helyére tett jeges borogatás segít megelőzni a duzzanat kialakulását, és az érintett terület elzsibbasztásával a fájdalmat is enyhíti. Ha a törött csontvég átszúrta a bőrt, és vérzés látható, takarjuk le a sebet tiszta ruhával, és próbáljuk meg elállítani a vérzést úgy, hogy nyomást gyakorolunk a lábra néhány centiméterrel a törés fölött. Ne próbáljuk meg helyre rakni a csontot, mivel az növelheti a szövetkárosodás és a fertőzés veszélyét. Semmi mást ne tegyünk a sebre.

Kezelés

Az orvos röntgenfelvételt készít, ritkán CT-vizsgálatot végeztet, hogy megállapítsa a törés mértékét. A fájdalom enyhítésére helyi érzéstelenítő injekciót, esetleg szájon át vagy injekcióban erős fájdalomcsillapítót adhat.

Zárt, de diszlokált törés esetén röntgenátvilágítás mellett az orvos összeilleszti a törött végeket, majd rögzíti a csontot, hogy összeforrhasson. A lábat begipszelik. A törés helyétől és jellegétől függően a gipsz a combtőtől egészen a bokáig nyúlhat. A lábujjakat azonban mindenképpen szabadon hagyják, hogy az orvos ellenőrizhesse, nem túl szoros-e a kötés, és nem akadályozza-e a vérkeringést. Van, amikor a törést nem sikerül zártan helyretenni. Ilyenkor altatásban végzett műtéttel a törést feltárják, a törött végeket lemezzel, dróttal, csapokkal vagy csavarokkal rögzítik. Néha vékony fémrudat is behelyeznek a csontvelőűrbe. Ekkor nincs szükség gipszre, rögtön terhelhető a végtag.

A gipszkötést – az ún. fekvőgipszet – több hétig kell viselni, és ha a röntgenfelvételek szerint a csont szépen gyógyul, rövidebb „járógipszre” lehet cserélni.

A törés után néhány napig, a heves fájdalmak enyhüléséig szükség lehet kábító hatású fájdalomcsillapító szedésére. Ezután már a gyengébb szerek is elegendőek. A vérrögképződés megelőzése és az esetleges tüdőembólia kialakulásának meg-akadályozása érdekében aszpirint vagy egyéb véralvadásgátló szert – például kumarint – is felírhatnak. A gipsz alatt a bőr gyakran viszket, főként meleg, párás időben. Ne próbáljuk megvakarni, inkább kérjünk az orvostól viszketéscsillapító szereket!

Forradalmi újdonságok

Az alsó végtagi törésen átesett gyermekeknél, ha a törés a növekedési porcot érinti, a sérült végtag növekedése visszamaradhat. Egy nemrég végzett vizsgálat eredménye szerint ez többnyire megelőzhető, ha a törött csontot gyógyulás közben speciális módon rögzítik. Emellett vannak olyan új, nyújtó eljárások is, amelyekkel kiegyenlíthető a hosszúság különbsége, és amelyek lényegesen jobbak, mint a régi módszer, amikor a hosszabb lábat rövidítették meg.

Alternatív terápiák

  • Hidroterápia: A gipsz levétele után a vízben általában könnyebb test-mozgást végezni, mint a szárazföldön. A sugármasszázs és a víz alatti masszázs serkentheti a keringést, s enyhítheti az izmok tétlensége okozta izomgörcsöket és a fájdalmat.
  • Táplálékkiegészítők: Az orvosok általában napi 1200-1800 mg kalcium fogyasztását javasolják lehetőleg olyan táplálékkiegészítők formájában, amelyek adagonként 600 mg kalciumot, továbbá D-vitamint, magnéziumot, rezet, cinket, bórt és mangánt tartalmaznak, mivel ezek az anyagok is elősegítik a gyógyulást. Naponta legalább ötször fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget, s kétszer-háromszor sovány húst, halat vagy más magas fehérjetartalmú ételt.
  • Gyógytorna: A gipsz eltávolítása után gyógytornára lehet szükség a láb izmainak újbóli megerősítése érdekében. A masszázs és az ultrahangkezelés enyhítheti az izomgörcsöket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.