Gyors felépülés

Törés és rándulás kezelése a gyorsabb gyógyulás érdekében

Egy balesetet, elesést vagy sérülést követően az első pillanatban nehéz eldönteni, hogy csonttörésről, rándulásról vagy izomsérülésről van-e szó. Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy kétség esetén legjobb törésre gyanakodni.

Az egészséges csontok rendkívül erősek, és általában jelentős erőhatásnak is képesek ellenállni. A legtöbbször csak nagyon szerencsétlen esések vagy egyéb, nagy erejű ütést okozó sérülések – például autóbaleset – okoznak csonttörést. Az idősebb személyek, valamint a csontritkulásban szenvedők csontjai azonban törékenyebbek, így náluk már egy kisebb elesés is töréssel végződhet.

Rándulások és húzódások kezelése

Az alábbi öt lépéssel gyorsíthatja a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb kezdje meg a kezelést!

 • Védje az érintett területet a további terheléstől és károsodástól.
 • Pihentesse a sérült ízületet vagy izmot a sérülés utáni első 48-72 órában.
 • Jegelje a sérülést az első 48-72 órában. Tekerjen nyirkos törülközőbe jégkockát vagy egy csomag fagyasztott zöldséget, és 2-3 óránként 15-20 percre borogassa vele a sérült területet. Soha ne tegyen jeget közvetlenül a bőrére, mert fagymarást okozhat.
 • Fáslizza vagy pólyálja be a sérült területet, hogy megakadályozza a duzzadást és a sérült rész mozgatását (rugalmas harisnya is jó erre a célra), de lefekvés előtt le kell venni a kötést. A fásli vagy pólya legyen feszes, de ne túl szoros, nehogy elszorítsa a vérkeringést.
 • Emelje meg a sérült testrészt, például polcolja alá egy párnával.

A törés felismerése

Ha el szeretné dönteni, hogy eltört-e egy csont…

…az alábbi jelekre figyeljen:

 • heves fájdalom és duzzanat,
 • zúzódás, elszíneződés a csont vagy az ízület körül,
 • gyengeség és mozgásképtelenség a sérült végtagban/testrészben,
 • az érintett végtag vagy testrész természetellenes helyzete, kicsavarodása,
 • súrlódó érzés illetve hang a csontban/ízületben.

Amennyiben csonttörésre gyanakszik, rögzítse a sérült részt, és azonnal forduljon orvoshoz. A csontok legtöbbje jól és gyorsan gyógyul, ha megfelelően összeillesztik a törött végeket, és ebben a helyzetben rögzítik a csontot.

Ápolási tudnivalók

Csak hűvösen! Rándulás vagy izomhúzódás után 72 órán át kerülje a forró fürdőt és a meleg pakolást. Ilyenkor a masszázs és az alkoholos bedörzsölés sem tesz jót, mert fokozza a vérzést és a duzzanatot.

Törés után

A törés gyógyulása a sérülés súlyosságától függően néhány héttől néhány hónapig terjedő időt vesz igénybe. A gyógytornász mutathat néhány olyan gyakorlatot, amit begipszelve is lehet végezni, ezek segítenek a rögzített testrész körüli ízületek mozgékonyságának a megőrzésében. Csuklótörés esetén például arra biztathatják, hogy rendszeresen szorítsa ökölbe a kezét, majd nyissa ki a tenyerét, hogy a kézfej és az ujjak ízületei ne merevedjenek el, illetve nyújtsa ki és hajlítsa be a könyökét, és mozgassa a vállízületét is.

Mennyi idő alatt gyógyulnak a törések?

A törött csont gyógyulásának kivárásához bizony türelem kell: egy egyszerű törés is több hét alatt forr össze, a bonyolultabb töréseknél pedig még több időre lehet szükség. A gyógyulás minden szakaszában történik valami, még ha ezt nem is mindig olyan könnyű észrevenni. A szakaszok általában a következők.

0-3 hétRögzítés gipsszel vagy gipszkötéssel. Előfordul, hogy a csontvégek összeillesztéséhez és rögzítéséhez fémlemezeket,- rudakat és –csavarokat használnak
3-10 hétA rögzítés a törés súlyosságától és az esetleges szövődményektől ( pl. fertőzés) függően folytatódik.
4 hónap vagy többA rögzítés megszüntetése után fizioterápiát vagy gyógytornát írhatnak elő, hogy helyreállítsák az izmok erejét és a sérült terület mozgékonyságát.

Miután leveszik a gipszet

Ha megszabadult a gipsztől, és az orvos engedélyezte az érintett testrész normális mozgatását, egy darabig még keményen kell dolgoznia, hogy helyreállítsa a sérült rész hajlékonyságát és erejét. Íme néhány ötlet, hogyan teheti újra mozgékonnyá a csuklóját.

 • Meleg vízben mozgassa a csuklóját minden irányban. Ez a bőrének is jót fog tenni.
 • Fogjon meg egy kislabdát vagy más hasonló, kicsi és puha tárgyat. Szorítsa össze óvatosan, majd lazítsa el a szorítást. Minden nap egy kicsit nagyobb erővel és pár másodperccel tovább végezze.
 • Fektesse az alkarját egy asztal lapjára tenyérrel lefelé. Emelje el az asztalról az ujjait és a tenyerét. Hasonlítsa össze a sérült és az ép kar mozgását minden nap, így látni fogja, hogyan halad.
 • Támassza meg az alkarját, és a hüvelykujjával rajzoljon nagy köröket a levegőben.
 • A hüvelykujjával próbálja megérinteni a kisujja tövét. Lehet, hogy eleinte nem ér el odáig, de gyakorlással napról napra javul a helyzet. Minden gyakorlatból naponta háromszor 10 ismétlést végezzen (a három sorozatot a nap folyamán elosztva).
 • Vigyázat! Ha a fájdalom, vörösség, illetve duzzanat fokozódását vagy egyéb tüneteket észlel, kérje orvosa tanácsát, mielőtt folytatná a tornát.

Kiegészítő kezelések

A csonttörés utáni gyógyulási folyamat felgyorsítható olyan kezelésekkel, mint az elektromágneses és impulzuslézer-terápia. E kezelések feltehetően a sejtek „megcsiklandozása” által hatnak, vagyis azzal, hogy fokozzák azok aktivitását, így a szervezet saját erőforrásait vetik be a gyógyulás megsegítésére. Az így „gerjesztett” sejtek a normálisnál gyorsabban és nagyobb intenzitással működnek. Mivel a kezelés e formái segítik a szövetek regenerálódását, a rándulások és húzódások utáni gyógyulás felgyorsítására is alkalmasak.

Táplálkozással az izmok és a csontok gyógyulásáért

A táplálkozása nyilvánvalóan hatással van az általános egészségi állapotra, de a csont- vagy izomsérülés utáni felépülést is befolyásolja. A kutatások szerint a megfelelő táplálkozás csökkentheti a kórházban töltött időt, és általánosságban is javítja a gyógyulást.

 • A vitaminokban, ásványi anyagokban – főként kalciumban – és fehérjében gazdag ételek segítik a gyógyulást. Kérdezze meg a kezelőorvosától, hogy látogatói milyen ételeket hozzanak önnek. Csokoládéval megkínálhatja a látogatóit, de ha lehet, táplálóbb nassolnivalókat egyen.
 • Hazatérése után igyekezzen olyan ételeket fogyasztani, amelyekben sok van az alább felsorolt tápanyagokból, hogy ezzel is segítse felépülését. Ne feledje, hogy sérülésből lábadozva valószínűleg kevésbé aktív, mint egyébként, ezért nagyon fontos, hogy korlátozza zsír- és cukorbevitelét – hacsak nem akar hízni.
 • A kalciumban gazdag ételek, mint a tejtermékek, a zöld színű levélzöldségek, a konzervszardínia, a mogyorófélék és a hüvelyesek elősegítik a csontépítést. Kerülje a sok fitinsavat tartalmazó ételek, pl. a búzakorpa és a barna rizs, valamint az oxálsavforrások, pl. a rebarbara és a spenót fogyasztását, mivel ezek gátolják a kalcium felszívódását.
 • A kalcium csontokba való beépüléséhez D-vitaminra is szükség van, ezért egyen sok zsíros húsú halat, tojást és D-vitaminnal dúsított ételt, pl. margarint és gabonapelyhet. A bőrében is termelődik D-vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására, ezért menjen a szabadba és napozzon. A napvédő krémek gátolják a D-vitamin felszívódását, ezért naponta 10-15 percig védelem nélkül süttesse a bőrét, amikor az ibolyántúli sugárzás még nem túlságosan erős (11 előtt vagy 3 után). Máskor viszont feltétlenül használjon fényvédőt.
 • A fehérjék segítenek a sejtek sérüléseinek kijavításában, és a sikeres lábadozáshoz nélkülözhetetlen erős izmok felépítésében. Jó minőségű fehérjéket tartalmaznak például a húsok, a hal, a tojás és a szójabab.
 • A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a csontok egészségéhez szükséges kollagén nevű fehérje termelésében, ami különösen sebek és égések gyógyulásakor fontos. A C-vitamin legjobb forrásai a friss zöldségek és gyümölcsök.
 • A folsavban gazdag ételek, pl. a belsőségek, a hüvelyesek és a zöld színű levélzöldségek ellensúlyozhatják a rándulások és húzódások miatt szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek hatását. E gyógyszerek némelyike ugyanis szulfaszalazint is tartalmaz, ami gátolja a folsav felszívódását a szervezetben.
Jó tudni! A hal és a sajt gazdag fehérjében, amire az izmok gyógyulásához van szükség.

Igaz vagy hamis?

Az étrend-kiegészítők gyorsíthatják a gyógyulást?

Hamis: A szakértők többsége egyetért abban, hogy a helyes táplálkozás önmagában is elég a gyógyulási folyamat támogatásához. Ám ha a lábadozás során valamiért nem eszik eleget, vagy korlátozott étrendre kényszerül, akkor a vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők valóban segíthetik a gyorsabb gyógyulást.

Tipp: A mogyorófélék a csontépítő kalcium remek forrásai.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.