Gyors felépülés

Törés, balesetek és rándulás kezelése a gyorsabb gyógyulás érdekében

Egy balesetet, elesést vagy sérülést követően az első pillanatban nehéz eldönteni, hogy csonttörésről, rándulásról vagy izomsérülésről van-e szó. Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy kétség esetén legjobb törésre gyanakodni.

Az egészséges csontok rendkívül erősek, és általában jelentős erőhatásnak is képesek ellenállni. A legtöbbször csak nagyon szerencsétlen esések vagy egyéb, nagy erejű ütést okozó sérülések – például autóbaleset – okoznak csonttörést. Az idősebb személyek, valamint a csontritkulásban szenvedők csontjai azonban törékenyebbek, így náluk már egy kisebb elesés is töréssel végződhet.

Balesetek és sérülések esetén mi a tennivaló?

Váratlan sérülés bárhol és bármikor érheti az embert – megbotlani, elesni, forróba nyúlni, megvágni magunkat egy pillanat műve, nem beszélve a közlekedési balesetekről. Néha megúszhatjuk annyival, hogy fáj a sérülés helye, máskor viszont komolyabb a baj: csonttörés, rándulás (az ízületi szalag sérülése), izom- és ínhúzódás, vágások vagy zúzódások. Bár a sérülések igen fájdalmasak lehetnek, átmenetileg mozgásában korlátozhatják az embert, s eleinte talán kórházi ellátást igényelnek, a legtöbb azonban maradéktalanul meggyógyul.

Az egészséges szervezet öngyógyító képessége egészen rendkívüli

Az idős embereknek azonban a mindennapos balesetek is súlyosabb következményekkel járhatnak. Minden balesetnél nagyon fontos az azonnali elsősegélynyújtás, de a teljes gyógyuláshoz sokszor folyamatos gondozásra és rehabilitációra is szükség lehet. E cikbben olyan tanácsokat találhat, amelyek segítségével a lehető legrövidebb idő alatt felépülhet a kisebb és a nagyobb balesetekből.

Általános tanácsok

Egy súlyosabb baleset vagy elesés utáni lábadozáshoz sok türelem kell. Időbe telik kiheverni a trauma okozta testi és lelki megrázkódtatást, ám ne feledje, hogy ön is sokat tehet a gyógyulás elősegítéséért. Bármilyen jellegű is a sérülése, a folyamat alapvető elemei mindig ugyanazok.

 • Pihenés: alvás közben a szervezete gyógyítja önmagát, ezért feltétlenül pihenjen sokat. Gondoskodjon arról is, hogy jól aludjon – ha kell, szedjen fájdalomcsillapítókat, vagy sajátítson el relaxációs technikákat. Gyógytorna Lehetséges, hogy a gyógytornász vagy a szakorvos olyan gyakorlatokat ír elő, amelyek felgyorsítják a sérült testrész gyógyulását. Ne feledkezzen meg azonban a teste ép részein lévő izmok és ízületek megmozgatásáról sem.
 • Tápláló étrend: egyen sok olyan ételt, amelyek gazdagok a gyógyulást elősegítő tápanyagokban.
 • Házi és alternatív kezelések: sokféle módszer tartozik ide, a relaxációs technikáktól, a meditációtól és az önmasszázstól kezdve a gyógyteákon, a növényi kivonatokon és az aromaterápiás olajokon át egészen a természetgyógyászok és más szakemberek segítségének igénybevételéig. Ezek abban segíthetnek, hogy könnyebb legyen a lábadozás és jobban érezze magát, miközben szervezete, valamint az orvos által előírt kezelések gondoskodnak a gyógyulásáról.
 • Az újabb balesetek megelőzése: nagyon fontos, hogy alaposan átgondolja az okokat, és hogy miként lehet a hasonló baleseteket a jövőben elkerülni, hiszen egy újabb sérülés már sokkal nagyobb károkat okozhat.
Hasznos tanács: ha mentőre van szükség, tárcsázza a 104-es telefonszámot, vagy a 112-t, az általános európai segélyhívószámot. Amennyiben nyak- vagy gerincsérülésre gyanakszik, minden esetben hívjon mentőt. Viszonylag kisebb sérülés esetén időt nyerhet, ha maga viszi be a sérültet a legközelebbi kórházba vagy rendelőintézetbe.

Elsősegély

A statisztikák szerint több baleset éri az embereket otthon, mint bárhol máshol. Ha tisztában van néhány alapvető elsősegély-nyújtási fogással, elkerülheti, hogy a sérülésnek maradandó következményei legyenek. Ha a kisebb vágásokat és égési sérüléseket vagy rovarcsípéseket szakszerűen látja el, elkerülheti a szövődményeket és gyorsabb lesz a gyógyulás. A Magyar Vöröskereszt (www.voroskereszt.hu) rendszeresen szervez a lakosság részére elsősegély-nyújtási tanfolyamokat.

Mi a teendő balesetkor?

Az alábbi egyszerű lépésekkel megelőzheti, hogy a sérült személy sokkos állapotba kerüljön, illetve megfelelő ellátást nyújthat, ha azt gyanítja, hogy az illető már sokkos állapotban van – ám először feltétlenül hívjon mentőt!

Sérült személlyel való tennivalók:

 • Ha van elsősegélynyújtó vizsgája és tudja, mi a teendő, lássa el a nyilvánvaló sérüléseket, például a vérző sebeket.
 • Ha biztos abban, hogy nem sérült a gerinc fektesse le a sérültet úgy, hogy a lába a szívénél magasabban legyen.
 • Takarja be! Ha lehetséges, takarja be a sérültet.
 • Relax. Igyekezzen megnyugtatni őt.

A sokk megelőzése és kezelése

Ha jelen van egy baleset helyszínén vagy útitársa megsérült, nagyon fontos, hogy megőrizze a nyugalmát. Igyekezzen a sérültet is megnyugtatni, hogy minden rendben lesz, ezzel is enyhítheti a szorongását és a fájdalmát. Hívjon mentőt, és kérjen segítséget másoktól is, akik a baleseti helyszínen tartózkodnak. Ne mozdítsa meg a sérültet, viszont próbálja elállítani a vérző sebeket.

Ha járt elsősegély-nyújtási tanfolyamra, álljon készen rá, hogy szükség esetén újraélesztést végezzen. Tartsa a sérültet melegen, és figyelje, hogy nem tapasztalja-e sokk – keringési elégtelenség jeleit.

Ennek tünetei a következők lehetnek:

 • sápadt, hideg, nyirkos bőr,
 • előbb gyors, majd gyenge pulzus,
 • szapora, felületes légzés, verejtékezés,
 • hányinger és szomjúság
 • idegesség és agresszivitás,
 • eszméletvesztés.

Rándulások és húzódások kezelése

Az alábbi öt lépéssel gyorsíthatja a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb kezdje meg a kezelést!

 • Védje az érintett területet a további terheléstől és károsodástól.
 • Pihentesse a sérült ízületet vagy izmot a sérülés utáni első 48-72 órában.
 • Jegelje a sérülést az első 48-72 órában. Tekerjen nyirkos törülközőbe jégkockát vagy egy csomag fagyasztott zöldséget, és 2-3 óránként 15-20 percre borogassa vele a sérült területet. Soha ne tegyen jeget közvetlenül a bőrére, mert fagymarást okozhat.
 • Fáslizza vagy pólyálja be a sérült területet, hogy megakadályozza a duzzadást és a sérült rész mozgatását (rugalmas harisnya is jó erre a célra), de lefekvés előtt le kell venni a kötést. A fásli vagy pólya legyen feszes, de ne túl szoros, nehogy elszorítsa a vérkeringést.
 • Emelje meg a sérült testrészt, például polcolja alá egy párnával.

A törés felismerése

Ha el szeretné dönteni, hogy eltört-e egy csont…

…az alábbi jelekre figyeljen:

 • heves fájdalom és duzzanat,
 • zúzódás, elszíneződés a csont vagy az ízület körül,
 • gyengeség és mozgásképtelenség a sérült végtagban/testrészben,
 • az érintett végtag vagy testrész természetellenes helyzete, kicsavarodása,
 • súrlódó érzés illetve hang a csontban/ízületben.

Amennyiben csonttörésre gyanakszik, rögzítse a sérült részt, és azonnal forduljon orvoshoz. A csontok legtöbbje jól és gyorsan gyógyul, ha megfelelően összeillesztik a törött végeket, és ebben a helyzetben rögzítik a csontot.

Ápolási tudnivalók

Csak hűvösen! Rándulás vagy izomhúzódás után 72 órán át kerülje a forró fürdőt és a meleg pakolást. Ilyenkor a masszázs és az alkoholos bedörzsölés sem tesz jót, mert fokozza a vérzést és a duzzanatot.

Törés után

A törés gyógyulása a sérülés súlyosságától függően néhány héttől néhány hónapig terjedő időt vesz igénybe. A gyógytornász mutathat néhány olyan gyakorlatot, amit begipszelve is lehet végezni, ezek segítenek a rögzített testrész körüli ízületek mozgékonyságának a megőrzésében. Csuklótörés esetén például arra biztathatják, hogy rendszeresen szorítsa ökölbe a kezét, majd nyissa ki a tenyerét, hogy a kézfej és az ujjak ízületei ne merevedjenek el, illetve nyújtsa ki és hajlítsa be a könyökét, és mozgassa a vállízületét is.

Mennyi idő alatt gyógyulnak a törések?

A törött csont gyógyulásának kivárásához bizony türelem kell: egy egyszerű törés is több hét alatt forr össze, a bonyolultabb töréseknél pedig még több időre lehet szükség. A gyógyulás minden szakaszában történik valami, még ha ezt nem is mindig olyan könnyű észrevenni. A szakaszok általában a következők.

0-3 hétRögzítés gipsszel vagy gipszkötéssel. Előfordul, hogy a csontvégek összeillesztéséhez és rögzítéséhez fémlemezeket,- rudakat és –csavarokat használnak
3-10 hétA rögzítés a törés súlyosságától és az esetleges szövődményektől ( pl. fertőzés) függően folytatódik.
4 hónap vagy többA rögzítés megszüntetése után fizioterápiát vagy gyógytornát írhatnak elő, hogy helyreállítsák az izmok erejét és a sérült terület mozgékonyságát.

Miután leveszik a gipszet

Ha megszabadult a gipsztől, és az orvos engedélyezte az érintett testrész normális mozgatását, egy darabig még keményen kell dolgoznia, hogy helyreállítsa a sérült rész hajlékonyságát és erejét. Íme néhány ötlet, hogyan teheti újra mozgékonnyá a csuklóját.

 • Meleg vízben mozgassa a csuklóját minden irányban. Ez a bőrének is jót fog tenni.
 • Fogjon meg egy kislabdát vagy más hasonló, kicsi és puha tárgyat. Szorítsa össze óvatosan, majd lazítsa el a szorítást. Minden nap egy kicsit nagyobb erővel és pár másodperccel tovább végezze.
 • Fektesse az alkarját egy asztal lapjára tenyérrel lefelé. Emelje el az asztalról az ujjait és a tenyerét. Hasonlítsa össze a sérült és az ép kar mozgását minden nap, így látni fogja, hogyan halad.
 • Támassza meg az alkarját, és a hüvelykujjával rajzoljon nagy köröket a levegőben.
 • A hüvelykujjával próbálja megérinteni a kisujja tövét. Lehet, hogy eleinte nem ér el odáig, de gyakorlással napról napra javul a helyzet. Minden gyakorlatból naponta háromszor 10 ismétlést végezzen (a három sorozatot a nap folyamán elosztva).
 • Vigyázat! Ha a fájdalom, vörösség, illetve duzzanat fokozódását vagy egyéb tüneteket észlel, kérje orvosa tanácsát, mielőtt folytatná a tornát.

Kiegészítő kezelések

A csonttörés utáni gyógyulási folyamat felgyorsítható olyan kezelésekkel, mint az elektromágneses és impulzuslézer-terápia. E kezelések feltehetően a sejtek „megcsiklandozása” által hatnak, vagyis azzal, hogy fokozzák azok aktivitását, így a szervezet saját erőforrásait vetik be a gyógyulás megsegítésére. Az így „gerjesztett” sejtek a normálisnál gyorsabban és nagyobb intenzitással működnek. Mivel a kezelés e formái segítik a szövetek regenerálódását, a rándulások és húzódások utáni gyógyulás felgyorsítására is alkalmasak.

Táplálkozással az izmok és a csontok gyógyulásáért

A táplálkozása nyilvánvalóan hatással van az általános egészségi állapotra, de a csont- vagy izomsérülés utáni felépülést is befolyásolja. A kutatások szerint a megfelelő táplálkozás csökkentheti a kórházban töltött időt, és általánosságban is javítja a gyógyulást.

 • A vitaminokban, ásványi anyagokban – főként kalciumban – és fehérjében gazdag ételek segítik a gyógyulást. Kérdezze meg a kezelőorvosától, hogy látogatói milyen ételeket hozzanak önnek. Csokoládéval megkínálhatja a látogatóit, de ha lehet, táplálóbb nassolnivalókat egyen.
 • Hazatérése után igyekezzen olyan ételeket fogyasztani, amelyekben sok van az alább felsorolt tápanyagokból, hogy ezzel is segítse felépülését. Ne feledje, hogy sérülésből lábadozva valószínűleg kevésbé aktív, mint egyébként, ezért nagyon fontos, hogy korlátozza zsír- és cukorbevitelét – hacsak nem akar hízni.
 • A kalciumban gazdag ételek, mint a tejtermékek, a zöld színű levélzöldségek, a konzervszardínia, a mogyorófélék és a hüvelyesek elősegítik a csontépítést. Kerülje a sok fitinsavat tartalmazó ételek, pl. a búzakorpa és a barna rizs, valamint az oxálsavforrások, pl. a rebarbara és a spenót fogyasztását, mivel ezek gátolják a kalcium felszívódását.
 • A kalcium csontokba való beépüléséhez D-vitaminra is szükség van, ezért egyen sok zsíros húsú halat, tojást és D-vitaminnal dúsított ételt, pl. margarint és gabonapelyhet. A bőrében is termelődik D-vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására, ezért menjen a szabadba és napozzon. A napvédő krémek gátolják a D-vitamin felszívódását, ezért naponta 10-15 percig védelem nélkül süttesse a bőrét, amikor az ibolyántúli sugárzás még nem túlságosan erős (11 előtt vagy 3 után). Máskor viszont feltétlenül használjon fényvédőt.
 • A fehérjék segítenek a sejtek sérüléseinek kijavításában, és a sikeres lábadozáshoz nélkülözhetetlen erős izmok felépítésében. Jó minőségű fehérjéket tartalmaznak például a húsok, a hal, a tojás és a szójabab.
 • A C-vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a csontok egészségéhez szükséges kollagén nevű fehérje termelésében, ami különösen sebek és égések gyógyulásakor fontos. A C-vitamin legjobb forrásai a friss zöldségek és gyümölcsök.
 • A folsavban gazdag ételek, pl. a belsőségek, a hüvelyesek és a zöld színű levélzöldségek ellensúlyozhatják a rándulások és húzódások miatt szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek hatását. E gyógyszerek némelyike ugyanis szulfaszalazint is tartalmaz, ami gátolja a folsav felszívódását a szervezetben.
Jó tudni! A hal és a sajt gazdag fehérjében, amire az izmok gyógyulásához van szükség.

Igaz vagy hamis?

Az étrend-kiegészítők gyorsíthatják a gyógyulást?

Hamis: A szakértők többsége egyetért abban, hogy a helyes táplálkozás önmagában is elég a gyógyulási folyamat támogatásához. Ám ha a lábadozás során valamiért nem eszik eleget, vagy korlátozott étrendre kényszerül, akkor a vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők valóban segíthetik a gyorsabb gyógyulást.

Tipp: A mogyorófélék a csontépítő kalcium remek forrásai.

Sérülés után: a baleseti osztályon

A KSH adatai szerint Magyarországon 2010-ben több mint 16 300 személyi-sérüléses közúti közlekedési baleset történt, és a háztartási balesetek száma megközelítette a negyedmilliót. Ha tudja, hogy mi a teendő vészhelyzetben vagy sérülés esetén, akkor nagyobb az esélye, hogy gyors és magas színvonalú ellátásban részesüljön.

A baleseti és sürgősségi osztályok elsődleges feladata a sérültek lehető leggyorsabb vizsgálata, ellátása, és annak eldöntése, hogy kórházba kerüljenek vagy ha erre nincs szükség, otthonukba hazatérhessenek. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legmagasabb színvonalú sürgősségi ellátásban részesüljön, meg kell őriznie a nyugalmát, és minél tömörebben és világosabban el kell mondania, hogy mi történt.

Hasznos lehet, ha ismeri a sérültre (ha ön az, akkor saját magára) vonatkozó legfontosabb egészségügyi adatokat.

A következő információkra lehet szükség:

 • a sérült által szedett gyógyszerek,
 • ismert allergiák,
 • a beteg vércsoportja (főleg, ha az ritka), feltételezett terhesség,
 • a sérülés után tapasztalt olyan tünetek, amelyek azóta már elmúltak (pl. hányinger), a baleset óta bevett fájdalomcsillapítók,
 • a háziorvos elérhetősége.

A következő lépés

Kérdezze meg az orvost, hogy mi a teendő a sürgősségi osztályon kapott ellátás után. Lehet, hogy később járóbeteg-rendelés keretében vissza kell térnie, vagy lesz néhány otthoni teendője is. A sürgősségi ambulanciákon meglehetősen nagy a zsúfoltság, főleg péntek és szombat esténként.

Talán elkerülheti a hosszas várakozást, ha kisebb sérülések esetén egy másik ellátási formát választ.

Íme néhány lehetőség:

 • A sebészeti szakrendelésen ellátják a nem életveszélyes sérüléseket, például a rándulásokat és húzódásokat.
 • Este, éjjel vagy hétvégén kihívhatja az orvosi ügyeletet.
 • Közúti balesetek esetén a biztosítók éjjel-nappali assistance nevű szolgáltatása segít a megfelelő el-látási hely megtalálásában, ami különösen külföldi utazás során lehet hasznos.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.