Fájdalom enyhítése

Bölcsességfog húzás után: fájdalomcsillapító tippek

A legtöbben rettegnek a fogorvostól, különösen, ha bölcsességfog húzásról van szó. Szerencsére napjainkban már jóval korszerűbb eljárások és eszközök állnak rendelkezésre, mint pár évtizeddel ezelőtt, amivel így gyorsabb a gyógyulás, és enyhébb a fájdalomérzet is. Azonban egy bölcsességfog húzás esetében az érzékenység még így is kellemetlen tud lenni, ezért érdemes megfogadni pár tanácsot az utókezeléssel kapcsolatban. Lássuk, mikkel gyorsíthatjuk fel a sebgyógyulást és szabadulhatunk meg minél hamarabb a fájdalomtól!

A bölcsességfog utáni fájdalom természetes

Ahogy az érzéstelenítő hatása az eljárást követően fokozatosan elmúlik, úgy lesz egyre érzékenyebb a seb. Ilyenkor javasolt bevenni egy fájdalomcsillapítót. A fájdalom mértéke erősen függ a beavatkozás mellett a páciens fizikai és mentális állapotától is, ezt tartsuk mindig észben. Amennyiben nem múlnak a panaszok, vagy erősödnek, mindenképp fel kell keresni a kezelőorvost, aki további tanácsokat adhat és megvizsgálja a sebet.

Bölcsességfog húzás után javasolt fájdalomcsillapítók:

 • Cataflam (diclofenac 50 mg): a napi dózis maximum 4×1 tabletta, összesen 200 mg.
 • Algopyrin (metamizol 500 mg): a napi dózis maximum 4×1 tabletta, összesen 2000 mg.

Mindkettő esetében be kell tartani a fogorvos által előírt mennyiséget, és folyamatos fájdalomcsillapítás mellett gyomorvédő szedése is javasolt.

A fájdalom és a duzzanat kezelése

A duzzanat természetes velejárója a bölcsességfog húzás utáni időszaknak. Általában 1-2 nap után jelenik meg a műtétet követően, és a 3. nap körül „tetőzik”. A duzzanatot, valamint a mellé párosuló fájdalmat jegeléssel enyhíthetjük az első 24 órában. A hideg amellett, hogy csillapítja a kellemetlen érzést, a duzzanat növekedését is lassítja: minél többet jegelünk az első 24 órában, annál kevésbé fog a terület bedagadni. A második naptól infra lámpázás javasolt. A kezelést követően az arc, az ajkak és a szem körüli duzzanat nagyjából 3-4 nap alatt felszívódik.

Melyek a tiltott dolgok bölcsességfog eltávolítás után?

Egy professzionális szájsebészeten a bölcsességfog kihúzása után a húzás helyének diódalézeres biostimulációja történik. A kezelés után legtöbbször kapunk egy listát, ami tartalmazza a legfontosabb információkat az utókezelést illetően. Amennyiben betartjuk ezeket az utasításokat, felgyorsíthatjuk a seb gyógyulását, és hamarabb megszabadulhatunk a fájdalomtól is.

Budapest Dentcare Fogászat tapasztalt szakorvosainak javaslata alapján az alábbi dolgokra kell figyelnünk a kezelést követően:

 • Tilos szilárd táplálékot magunkhoz venni, amíg az érzéstelenítő hatása tart (2-3 óra). Ez idő alatt folyadékot se fogyasszunk ezzel elősegítjük az egészséges vérrög képződését.
 • Nem szabad öblögetni az első 12 órában a sebet, mivel így kimoshatjuk a vérdugót, amelyre a regenerálódásig szükség van. A gyógyulás, a seb hámosodása körülbelül 5-10 napig tart. a foggyökér helyén csont képződik 12 hónapon belül.
 • Tilos alkoholt fogyasztani: a hiedelmekkel ellentétben nem fertőtlenít, viszont értágító hatása van, amitől a seb újra elkezdhet vérezni.
 • Kerüljük a dohányzást egy hétig. Az erős dohányosoknak az első néhány napban minimalizálni kell az elszívott szálak mennyiségét.
 • Mellőzzük a tejtermékeket az első 2-3 napon, mivel tökéletes táptalajai a szájüregi gyulladásokért is felelős baktériumoknak. Evéskor ügyeljünk arra is, hogy a sebbe ne nagyon kerüljön ételdarab.
 • Kerüljük az erős h
  őhatásokat (napozás, szauna, forró fürdő), valamint a nehéz fizikai munkát és az edzést is.
 • Fogmosá
 • skor lehetőleg puha sörtés fogkefét használjunk, és a kezdeti időszakban óvatosan tisztítsuk, ne sértsük fel a sebet. Szájöblítő használata javasolt.
 • A Budapest Dentcare fogászati rendelőben szájsebész által kifejlesztett, a gyógyulást elősegítő BlueM gyógyászati fogkrémet is adnak az orvosok minden bölcsességfog eltávolítás után a betegeknek, amely elősegíti a gyors gyógyulást.

Amennyiben betartjuk az orvos által előírt utasításokat, hamarabb szabadulhatunk meg a bölcsességfog eltávolítását követő panaszainktól. Sajnos a bizonyos mértékű utófájdalmat nem fogjuk tudni elkerülni, de elviselhetőbbé lehet tenni, ha körültekintően és a javaslatoknak megfelelően járunk el. Amennyiben tüneteink nem javulnak a 3. naptól, mindenképp keressük fel fogorvosunkat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.