Gyermekbetegségek

A barázdazárás – a fogszuva­sodás megelőzésére

Mi a barázdazárás lényege?

A fogak mély, szövevényes barázdarendszerét és gödröcskéit fogkefével nem lehet minden esetben tökéletesen megtisztítani, ezért javasolt azokat barázdazáró anyaggal lefedni. így a fogfel­szín öntisztulóvá válik és kevésbé lesz fogékony a szuvasodásra. 5-6 éves korban a már áttört első maradó őrlőfogakon érdemes barázdazárást végezni.

A barázdazárás biztonságos és fájdalommentes – a fogszuva­sodás megelőzésére szolgáló – eljárás a fogak barázdáinak és gödröcskéinek területén.

De alkalmazható a nagyon kezdeti stádium­ban lévő szuvasodási folyamat megállítására is. Nagy előnye, hogy nincs fogfúrás, nincs foganyag-veszteség!

A barázdazáró anyag plasztikus védő bevonat, amelyet a fogak veszélyeztetett felszínein alkalmaznak. A barázdazáró anyag – megkötése (megkeményedése) után – olyan védőréteget képez a fogakon, amely megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és göd­röcskékbe. A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben tisztítható, így csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata és a fog­szuvasodás előfordulása.

A barázdazáró eljárás hatékonyságát világszerte végzett tudo­mányos vizsgálatok eredményei és bizonyítékai támasztják alá.

Kinél és milyen fog esetében javasolt alkalmazni?

Barázdazárást elvileg minden gyermeknél és ifjúnál lehet vé­gezni. Azonban a barázdazárást mindig fogorvos javasolja pontos diagnózis és annak alapján, hogy a páciens mennyire veszélyez­tetett fogszuvasodás szempontjából.

A szuvasodás leggyakrabban az őrlőfogak rágófelszínén ala­kul ki gyermekkorban. Ezért a barázdazárást elsősorban a maradó őrlőfogak rágófelszíni barázdáiban és gödröcskéiben javasolt elvégezni, lehetőleg minél hamarabb a fogak áttörését követően. Ez rendszerint 5-8 éves és 11-14 éves korban időszerű. De tej rágófogak lezárására is javasolt, fájdalommentes „bevezető” kezelésként.

Hogyan készül?

Először mindig körültekintő fogorvosi vizsgálat történik. A ke­zelés során nincs fúrás, nincs foganyag-veszteség.

Az eljárás menete:

  • A fog alapos megtisztítása,
  • Előkezelés speciális oldattal,
  • A fog mosása vízzel, szárítása levegővel,
  • A folyékony barázdazáró anyag felhelyezése,
  • Az anyag megkeményedése (megkötése) – legtöbbször megvi­lágítás fénnyel,
  • A harapás ellenőrzése, szükség esetén a felesleges anyag el­távolítása,
  • Védőecsetelés – fluorid tartalmú oldattal

Mennyi ideig tart a kezelés?

A barázdazárás gyorsan elvégezhető kezelés, mely foganként (fogfelszínenként) néhány percet vesz igénybe.

Mennyi ideig tart a védő hatás?

Sikeres kivitelezés esetén a barázdazárás évekig sértetlenül a helyén marad. Előfordulhat a barázdazáró anyag kopása, részleges vagy teljes hiánya, így a már lezárt felületek szabaddá válása. Ebben az esetben – ha még nem alakult ki szuvasodás – újrazárást javasolt végezni. Tanácsos a barázdazárt fogak állapotát 6 havonta fogorvossal ellenőriztetni.

Mennyibe kerül?

Az iskola-egészségügyi ellátás keretében térítésmentes a bizto­sítottak számára.

További tudnivalók:

A barázdazárás csökkenti a fogszuvasodás kockázatát és előfordulását, de önmagában nem elegendő annak megelőzésére. A továbbiakban is szükséges a jó szájhigiénia és az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartása. A fogmosáshoz a gyer­mek életkorának megfelelő fluorid tartalmú fogkrém használata javasolt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.