Gyermekbetegségek

Veleszületett pajzsmirigy-alulműködés kezelése

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés vagy latin nevén congenitalis hypothyreosis régen rengeteg család keserűségét okozta, hiszen a nem megfelelően kezelt betegek mind testi, mind szellemi fejlődésükben súlyosan elmaradtak. Szerencsére ez ma már szinte sosem fordul elő.

Mi is ez a betegség és hogyan lehet elkerülni a következményeit?

A pajzsmirigy a nyak középvonalában található belső elválasztású mirigy, amely a tiroxin nevű hormont termeli. Ez egy jódot tartalmazó molekula, amelynek a szervezet gyakorlatilag min­den működésében van szerepe, befolyásolja a szívműködést, a hőtermelést, a bélmozgásokat, a bőr verejtékmirigyeit, a teljes test növekedését, a szellemi aktivitást, magzat és kiscsecsemő korban az agy fejlődését is. A pajzsmirigy működését, a hormontermelést a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hírvivői serkentik.

Akár a pajzsmirigy, akár – igen ritkán – az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz nem megfelelő fejlődése, méhen belüli károsodása azt eredményezi, hogy a magzat illetve a megszülető gyermek pajzs­mirigye nem termel elegendő tiroxint. Ezek a rendellenességek igen ritkák, három-négyezer gyermekből egy születik ilyen eltéréssel.

Olyan is előfordulhat, hogy egy terhes nő pajzsmirigybetegsége hat úgy a magzatára, hogy az megszületéskor nem tud elég tiroxint ter­melni: ezekben az esetekben a baba hormonhiánya általában átme­neti, néhány hét-egy két hónap alatt „lecseng” az anya betegségének a hatása és a kicsi saját pajzsmirigye megfelelő működésbe kezd.

Jódszükséglet

Jól működő hormontermelő szervek mellett is kialakulhat azon­ban ilyen betegség, ha a terhes anya illetve a magzat, majd az újszü­lött nem jut elég jódhoz. Jód elvileg a vízben van, azonban ma Ma­gyarország nagy részén az ivóvíz nem tartalmaz ideális mennyiségű jódot. A másik jelentős jód-forrás a jódozott konyhasó, ami ma már a háztartások jelentős részében megtalálható. A tengeri halak fo­gyasztásának is az egyik haszna, hogy sok jódot tartalmaznak.

A „magzatvédő” vitaminok nagy része is tartalmaz általában jó­dot. Mindezek eredményeként jódhiányra visszavezetető súlyos fejlődési zavarok mostanában Magyarországon nem alakulnak ki, azonban a világ rossz jód- (és egészségügyi) ellátottságú területein ez az állapot még ma is előfordul.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei babáknál

A gyermekek szellemi és testi fejlődéséhez tehát megfelelően működő pajzsmirigyre van szükség. A pajzsmirigyhormon hiányának újszülött kortól kezdve egyre nyilvánvalóbb jeleit láthatjuk: először csak enyhék a tünetek, a baba bőre száraz, na­gyobb a nyelve, esetleg elhúzódóbb az egyébként élettani sárgasága. Az elégtelen pajzsmirigy-működés tünete lehet, ha rekedt hangon sír a csecsemő, köldöksérve van, kutacsa szélesen nyitott.

A baba növekedésével együtt aztán megjelennek az egyértelműbb tüne­tek, a testi fejlődés lassulása, elmaradása, és a mentális károsodás. Amennyiben nem kezdődik el időben a betegség kezelése, ezek a tünetek, károsodások már nem „javíthatók ki”. Ma már a tiroxin gyógyszer formájában hozzáférhető: a tabletta szedésével mind a testi, mind a szellemi fejlődés normálissá válik.

Mivel az elégtelen pajzsmirigy-működés tünetei újszülött­korban még nagyon bizonytalanok lehetnek, azonban a tiroxin hiánya már akkor is károsítja a szervezetet, minden újszülöttnél ellenőrzik, nincs-e ilyen betegsége. A szülészetről való hazabo­csátás előtt minden újszülöttől vért vesznek, amiben több beteg­ség jelenlétét vizsgálják.

Ezek egyike a pajzsmirigy-elégtelenség:

Aaz agyalapi mirigy termelte TSH vagy tireoidea stimuláló hormon mennyisége ugyanis jól jelzi, ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik. Ha ennek a szintje megemelkedik egy babában, akkor újabb vérvételt rendelnek el és pontosabban is felmérik a kicsi pajzsmirigy-működését. Ezzel elérhető az, hogy legkésőbb két­hetes korban elkezdődhessen a tiroxin hormon pótlása, hogy a rendellenességgel született baba mind szellemileg, mind testileg egészséges gyerekként nőhessen fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.