Fájdalom enyhítése

Figyeljünk a fájdalom jeleire!

Bár vannak esetek, amikor hasznunkra válhat a fájdalom elviselése, a figyelmeztető jelzések semmibevétele mégis gyakrabban hiba, semmint dicséretes önfegyelem, különösen, ha a fájdalom sérülés vagy heveny betegség következménye.

Amikor a fájdalom hasznos

A heveny fájdalom a szervezet korai figyelmeztető-rendszerének fontos eleme. Akkor lép fel, ha fizikai inger vagy a sérült szövetben termelt vegyületek ingerlik a közeli idegvégződéseket. Fájdalom fellépése esetén természetes reakciónk, hogy mindent elkövetünk a megszüntetésére. Ez azzal jár, hogy amennyiben lehet, eltávolodunk a fájdalom forrásától, ill. kezeljük a kiváltó okot. Legtöbbször az ok egyértelmű: fertőzés, vágás, csonttörés, idegen test a szemben vagy egyéb sérülés.

Mit tehetünk azonban akkor, ha az ok nem ennyire nyilvánvaló, vagy amikor a fájdalmat egyéb tünetek is kísérik? Általánosságban elmondható, hogy az olyan súlyos, hirtelen fellépő fájdalom, amelynek nincs számunkra egyértelmű oka, vagy semmi addig tapasztalthoz nem hasonlít, arra figyelmeztet, hogy azonnal fel kell keresni az orvost.

Jó tudni! A kórházi betegeknél gyakran lép fel hirtelen, éles fájdalom a műtéti beavatkozások után.

Amikor a fájdalom vészhelyzetet teremt

A fájdalom sok betegség közös tünete lehet, és legtöbbször a betegség gyógyulásával enyhül vagy eltűnik. Bizonyos esetekben azonban sürgős orvosi ellátásra van szükség. A következőkben azonnali orvosi beavatkozást igénylő fájdalmakra sorolunk fel példákat.

Fejfájás

Stroke: hirtelen jelentkező, szokatlan, heves fejfájás, amelyet gyakran a látás, a beszéd, a tudatállapot hirtelen megváltozása kísér, valamint részleges, általában az egyik testfelet érintő bénulás. (Fontos, hogy ezek a tünetek fejfájás és fájdalom nélkül is strokera utalhatnak!)

Agyhártyagyulladás: egyre súlyosbodó fejfájás, amelyet láz, hányás, zavartság, álmosság és a nyak merevsége kísér.

Agydaganat vagy tályog: súlyos fejfájás, amely fekvésre rosszabbodhat. Émelygés, hányás, zavartság, emlékezetvesztés, izomgyengeség, kettős látás, beszédzavar, egyensúlyzavar, görcsroham, álmosság és zavart tudatállapot kísérheti.

Fejsérülés miatti agyvérzés: nem múló, tompa fejfájás, amelynek álmosság, émelygés, látás- vagy hallászavar, szédülés, zavartság és részleges izombénulás lehetnek a kísérőtünetei.

Mellkasi fájdalmak

Szívinfarktus: hirtelen fellépő, erős nyomás formájában jelentkező mellkasi fájdalom, amely 15 percnél tovább tart, és pihenésre nem múlik. A fájdalom a vállba, a karba (esetleg mindkét karba), a hátba, a nyakba, az állkapocsba és a fogakba is kisugározhat. Kísérőjelenségként émelygés, hányás, izzadás, nehézlégzés és szorongás is felléphet.

Tüdőembólia: hirtelen, éles mellkasi fájdalom, amely köhögésre vagy mély lélegzetvételre rosszabbodik. Nehézlégzés, gyors szívverés, izzadás, köhögés és véres köpet kísérheti.

Aneurysma dissecans (az érfal szétválásával járó ütőértágulat): egyre súlyosbodó mellkasi fájdalom, amely a hátba vagy a hasba sugározhat (súlyos hátfájásként is jelentkezhet). Nyelési nehézség, rekedtség, szédülés, ájulás kísérheti.

A szem fájdalmai

Szaruhártyafekély vagy -fertőzés: súlyos szemfájdalom, homályos látás, könnyezés, fokozott fényérzékenység, a szem kivörösödése, látható fekély vagy sérülés a szem felszínén.

Kötőhártya-gyulladás: égő, viszkető érzés a szemben, enyhe-közepes fájdalom. A látás nem romlik. (Azonnali orvosi ellátást ugyan többnyire nem igényel, a biztonság kedvéért mégis tanácsos kötőhártya-gyulladás esetén is felkeresni az orvost.)

Hasi fájdalmak

Heveny vakbélgyulladás: fájdalom a köldök környékén, amely a has jobb oldalának az alsó részébe sugárzik, hőemelkedés, láz, émelygés és hányás, székrekedés (vagy ritkábban hasmenés).

Bélelzáródás: hasi fájdalom, görcsök, haspuffadás, émelygés és hányás, súlyosbodó székrekedés, széklet és bélgázok ürítésére való képtelenség.

Vesekő: súlyos, a has alsó részébe és a lágyékba sugárzó deréktáji fájdalom. Émelygés és hányás, véres vizelet, vizeletürítési nehézségek.

Hasnyálmirigy-gyulladás: hirtelen, súlyos hasi fájdalom, émelygés és hányás, gyengeség, láz, haspuffadás, nyirkos bőr.

Hátfájás

Porckorongsérv: a derékból vagy a nyakból eredő súlyos fájdalom, amely emelés, köhögés vagy megerőltetés hatására súlyosbodik. A fájdalom mellett izomzsibbadás, a far és a végtagok bizsergése, a vizelet- és/vagy a székletürítés feletti tudatos szabályozás elvesztése.

Gerincdaganat: tartós, súlyosbodó hátfájás, amelyet egyre erősödő bizsergés, izomzsibbadás és – gyengeség, valamint a vizelet- és/vagy a székletürítés tudatos szabályozásának elvesztése kísérhet.

Női betegségek

Méhen kívüli (méhkürti) terhesség: erősödő alhasi fájdalom, esetleg hüvelyi pecsételő vérzés, súlyos belső vérzés esetén ájulás.

Kismedence-gyulladás: súlyosbodó alhasi fájdalmak, láz, hidegrázás, hüvely váladékozás.

Megrepedt petefészekciszta: hirtelen, súlyos hasi fájdalom, belső vérzés esetén ájulás.

Végtagfájdalmak

Vérrög okozta verőér-elzáródás: hirtelen, súlyos fájdalom a karban vagy a lábban. Kísérőjelenségként a bőr hideggé, sápadttá vagy kékesen márványozottá válhat.

Fertőzéses eredetű ízületi gyulladás: az érintett ízület hirtelen bedagad, fájdalmassá válik; láz és hidegrázás léphet fel, esetleg kiütések jelentkezhetnek.

Végtagtrombózis: az érintett végtag fájdalmas, érzékeny, meleg, duzzadt; a bőr vörösen elszíneződik, a felületes visszerek kiemelkedhetnek.

Vegyük komolyan: fájdalmak, amelyek jelzik, hogy orvoshoz kell mennünk!

Fájdalom típusaiAzonnali elsősegélyLEHETSÉGES KIVÁLTÓ OK/ ORVOSI SEGÍTSÉG KERESÉSE
Mellkasi fájdalom, amely mély lélegzetvételre romlik, esetleg vér vagy zöld nyálka felköhögésével járó köhögés.Vegyünk fel ülő vagy félig ülő testhelyzetet, lazítsuk meg az esetleg szoros ruházatot, és próbáljunk meg lassan lélegezni.Leggyakoribb okok: mellhártya­gyulladás, heveny hörghurut, esetleg tüdőgyulladás. Hívjuk fel az orvosunkat utasításért. Ha légszomj jelentkezik, hívjuk a mentőket (104), vagy kérjünk meg valakit, hogy vigyen be bennünket a legközelebbi hórházba.
Súlyos hasi fájdalom, amely lehet szúró vagy görcsös; vérhányás és lokális vagy diffúz hasi érzékenység.Semmit ne együnk vagy igyunk; feküdjünk úgy, ahogy a legkisebb a fáj­dalom, a fejünket fordít­suk oldalra, nehogy az esetleges hányadékot fél­renyeljük. Az orvosi utasí­tásig semmi gyógyszer!Epehólyag, vesekő, vakbélgyulladás, gyomorfekély, nyelőcsőrepedés, hasnyálmirigy-gyulladás okozhat hasfájást. Hívjuk fel az orvosunkat tanácsért.
Hirtelen jelentkező, heveny szemfájdalom.Ha a fájdalom oka sérülés, kémiai anyag szembe fröccsenése vagy idegen tárgy szembe kerülése, öblítsük ki a szemet bő vízzel. A sérült szemet takarjuk le tiszta gézzel.A sérülés mellett zöldhályog okozhat nagyon súlyos szemfájdalmat. Vitessük be magunkat az ügyeletre, vagy hívjunk orvost.
Sérülés utáni ízületi duzzanat és fájdalom. Hirtelen ízületi gyulladás, amelyet esetleg láz, hidegrázás, kiütés kísérhet.Pihentessük az ízületet, tegyünk rá hideg borogatást, szorítsuk le rugalmas kötés segítségével, polcoljuk fel a sérült ízületet.Sérülés esetén a legvalószínűbb a rán­dulás, esetleg a ficam. Ha sérülés nélkül lesz ízületi panaszunk, és lázat és hidegrázást észlelünk, az fertőzéses eredetű ízületi gyulladásra utalhat. Menjünk orvoshoz, ha a húzódás, rándulás fájdalma és az ízületi duzza­nat két napon túl sem enyhül; azon­nal hívjunk orvost, ha láz, hidegrázás vagy kiütés jelentkezik vagy ha ízüle­tünk deformált, nem tudjuk mozgatni.
Hirtelen, súlyos derékfájás, amelyet lábba sugárzó fájdalom, zsibbadás vagy a vizelet és/vagy a széklet tudatos szabályozásának megszűnése kísérhet.Feküdjünk a hátunkra padlón vagy kemény ágyon; a térdünk alá tegyünk párnát.Lumbágó, súlyos esetben porckorongsérv. Hívjuk fel az orvost, ha a fájdalom két napon túl is fennáll; azonnal hívjuk az orvost, ha lábzsibbadás lép fel, vagy nem tudjuk a vizeletet, székletet tartani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.